​Baschetbalistul echipei New York Knicks, Enes Kanter, care l-a caracterizat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ca fiind "Hitler-ul secolului nostru”, a anunţat că nu va fi alături de colegii săi la meciul din 17 ianuarie cu Washington Wizards, la Londra, deoarece se teme că poate fi ucis în Anglia, informează L’Equipe, conform News.ro.

Enes KanterFoto: Captura YouTube

Kanter încă are cetăţenie turcă, dar nu şi paşaport turc, acesta fiindu-i anulat de regimul de la Ankara ca urmare a criticilor acide ale sportivului la adresa lui Erdogan, pe care l-a descris de mai multe ori ca fiind “Hitler-ul secolului nostru”.

Partizan al clericului Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA şi este acuzat de Erdogan că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, Enes Kanter face obiectul unui mandat de arestare emis de parchetul din Istanbul, care îl acuză de apartenenţă la o organizaţie teroristă.

De doi ani, Kanter a spus de mai multe ori că se teme că ar putea fi răpit sau chiar de ceva mai rău. De aceea el a decis să nu facă deplasarea la Londra pentru meciul din 17 ianuarie.

“Nu vreau să merg din cauza acelui nebun, preşedintele Turciei. Sunt şanse să fiu ucis acolo. Este trist, pentru că toată această situaţie îmi afectează cariera. Vreau să fiu pe teren pentru a-mi ajuta echipa să câştig. Dar din cauza acelui nebun, maniac sau dictator, nici măcar nu pot să merg acolo să îmi fac treaba. Este trist”, a spus Kanter.

Un purtător de cuvânt al echipei New York Knicks a anunțat că jucătorul nu va face deplasarea din cauza unor probleme cu viza. Jucătorul spune însă că altfel stau lucrurile: “Sunt mulţi spioni acolo. Pot fi ucis foarte uşor. Ar fi o situaţie urâtă, astfel că vreau să rămân aici (la New York) şi să mă antrenez”, a afirmat Enes Kanter.

În 20 mai 2017, Enes Kanter nu a putut intra în România, unde avea programată participarea la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat paşaportul, invocând vederile sale politice. Kanter a anunţat pe Twitter că a fost oprit de Poliţie pe Aeroportul Otopeni să intre în România.