Naționala României de handbal feminin a terminat pe a patra poziție Campionatul European din Franța. "Tricolorele" au fost învinse de Olanda, scor 20-24 (8-15), după un meci în care au suferit 45 de minute (au fost conduse la opt goluri, 13-21), însă au oferit o ultimă impresie bună, marcând cinci goluri consecutive și luptând până la final. Jucătoarele noastre s-au trezit prea târziu, iar olandezele au obținut medaliile de bronz, profitând de problemele din apărarea noastră și de lipsa Cristinei Neagu. România a egalat a doua cea mai bună participare a sa la un Campionat European, terminând pe locul al patrulea și în 2000, când a găzduit competiția.

Romania, locul patru la Campionatul EuropeanFoto: ehf-euro.com/ kolektiffimages

Duminică, de la ora 18:30, are loc marea finală: Franța vs Rusia.

România a avut un traseu bizar la acest turneu final (patru victorii - patru înfrângeri). După trei victorii consecutive în grupa preliminară (31-28 vs Cehia, 29-24 vs Germania și 31-23 vs Norvegia), a urmat o Grupă Principală în care jocul echipei noastre a suferit din ce în ce mai mult (24-29 vs Olanda, 27-25 vs Spania și 29-31 vs Ungaria), iar pierderea Cristinei Neagu, care s-a accidentat în ultimele minute ale partidei cu Ungaria, ne-a lăsat fără cea mai bună jucătoare pentru ultimele două partide, cele mai importante: semifinala cu Rusia (22-28, meci în care am rezistat bine doar prima repriză) și finala mică cu Olanda (20-24, partidă în care am revenit pe final, prea târziu pentru a obține medaliile de bronz).

Pentru România au marcat Elisei-Ardean 6 goluri, Chiper 3, Geiger 2, Buceschi 2, Perianu 2, Laslo 2, Zamfirescu 2, Pintea 1, iar de la Olanda s-au remarcat Polman 7 reușite și Groot 5. Tess Wester a reușit 14 parade, în timp ce Denisa Dedu a apărat 10 aruncări.

Declarațiile jucătoarelor noastre:

Aici poți citi declarațiile făcute de Cristina Neagu la o conferință de presă, după finala mică.

”Am pierdut pe greşelile noastre, din păcate atât s-a putut astăzi. Ar fi trebuie să mai dureze meciul să revenim complet. Am încercat să facem tot ce am vorbit, să luptăm pentru Neagu, pentru România, atât s-a putut. Nu poţi fi fericit după pierderea medaliei. Locul 4 e cel mai dureros, nu câştigi nimic. Contează mult că suntem în primele patru din Europa, dar ne-am dorit mai mult”, a declarat Mădălina Zamfirescu, pentru TVR.

”Am fost la un pas de o medalie, dar azi echipa mai bună a fost Olanda. Cred că diferenţa s-a făcut în prima repriză. Am intrat bine în repriza a doua, iar după acest meci pot spune că s-a adunat multă experienţă pentru viitor. Strict despre rezultatul de azi, sunt supărată, dar despre toată competiţia sunt mulţumită”, a spus Cristina Laslo.

”Este un loc 4, am muncit pentru el, am trecut prin foarte multe să ajungem aici. Important e că s-a văzut şi azi că nu cedăm, iar în repriza secundă am arătat că putem să ne batem. Vreau să le mulţumesc colegelor, fără ele nu luam titlul individual. Aş fi vrut o medalie, dar nu s-a putut. Important e să fim sănătoase la echipele de club, să muncim mai mult şi să revenim”, a declarat Crina Pintea, cel mai bun pivot al Campionatului European.

”Prima repriză a fost cheia meciului. În atac am jucat cu frică, nu am găsit poziţiile bune de aruncare, iar Olanda a marcat bine pe contraatac. Am jucat mai bine, mai liber în repriza a doua, cu o apărare şi mai bună. Trebuie să fim însă mândri de ce am făcut pentru viitor. Ne-a lipsit Cristina, mai ales în atac, pentru că nu am mai marcat atât de mult fără ea. Ea nu e în teren doar să marcheze, ci şi pentru a pasa excepţional, iar asta ne-a lipsit mult”, a afirmat selecționerul Ambros Martin.

Desfășurarea partidei:

Min. 60 România vs Olanda 20-24

Marcatoare: Zamfirescu, Ardean-Elisei, Pintea

Ne apărăm mai bine și blocăm atacul olandezelor, însă pasa lui Dedu spre Pintea este interceptată și Crina cade rău. Olanda nu a înscris de șapte minute, însă primește o aruncare de la 7 metri. Dedu o blochează și pe Visser, Zamfirescu ne aduce la trei goluri (18-21), am înscris cinci goluri consecutive. Dedu a fost aproape de a mai apăra o minge, însă arbitrele au decis prin reluarea video că mingea a intrat în poartă (18-22). De ce ne-am trezit așa de târziu? Ardean-Elisei ne readuce în joc cu al cinclea său gol în această repriză (șase în total). Groot înscrie, dar Pintea ne menține aproape (20-23). Încă șase minute, avem trei goluri de recuperat. Dedu mai apără o minge, dar ne-am grăbit și am ratat atacul. Abbingh a aruncat pe lângă poartă, însă Wester ne refuză revenirea la două goluri. Scăpăm pe contraatac, însă Pintea a ratat inexplicabil pasa. Dedu este de neînvins în ultimele minute, a ajuns la 10 parade. Ambros Martin cere time-out, avem trei minute pentru a recupera trei goluri. Tragem prea mult de acest atac, aruncarea lui Zamfirescu este blocată de apărare. Dragut aruncă slab, Wester apără (14 parade) și soarta partidei pare decisă. Olandezele joacă la mare distanță de poarta noastră. Dedu apără, însă olandezele primesc aruncare de la 7 metri. Groot o învinge în cele din urmă pe Denisa. Mai ratăm un atac... Terminăm acest Campionat European în apărare, învinse, scor 20-24.

Min. 50 România vs Olanda 17-21

Marcatoare: Ardean-Elisei 2, Chiper 2, Zamfirescu, Laslo

Polman marchează primul ei gol din repriza secundă. Ardean-Elisei ajunge la patru goluri (trei în repriza secundă), însă suntem încă departe (12-18). Malestein aruncă cu foarte mult efect pe sub Denisa Dedu și înscrie. Buceschi este blocată și ea de Wester. Încă o paradă pentru Wester, care ajunge la un procentaj de 50% (12 aruncări apărate din 24). Ne-am stins rapid, Polman trimite și ea pe lângă apărarea noastră și scorul devine 12-20. Chiper marchează al doilea ei gol. Nu reușim să le blocăm pe batave, Groot primește o pasă peste apărare și o învinge pe Dedu. Măcar suporterii sunt la înălțime, indiferent de scor. Zamfirescu înscrie cu o aruncare cu podeaua, iar Ardean-Elisei reduce din diferență pe contraatac (15-21). Perianu se resimte după ce a primit o minge în cap din apropiere. Dedu o oprește pe Abbingh de la 7 metri. Laura Chiper ne aduce din nou la cinci goluri dintr-un unghi mic (16-21). Încă o paradă pentru Dedu, dar Dragut a greșit o pasă mult prea ușor. Laslo ne aduce la doar patru goluri (17-21).

Min 40. România vs Olanda 11-17

Marcatoare: Ardean-Elisei 2, Chiper

Avem primul atac din repriza secundă. Perianu este blocată din nou de Wester. Dedu parează și ea aruncarea lui Polman, însă Perianu este eliminată pentru două minute și atacul olandezelor continuă. Rozemalen face dublu-dribling. Abbingh le duce pe olandeze la opt goluri diferență (8-16). Încă o aruncare peste poartă, de data aceasta a lui Geiger. Dedu apără o aruncare din extremă, dar Wester răspunde cu o paradă la fel de bună. Denisa mai apără o aruncare. Nu am dat gol de 10 minute! Ardean-Elisei trimite și ea pe lângă poartă din plonjon. Am pus capăt secetei prin aceeași Valentina, care a marcat pe contraatac. Olandezele par și ele lipsite de concentrare, au ratat mai multe atacuri consecutive. Încă un gol pentru Ardean-Elisei (10-16). Smits lovește bara, Chiper marchează pe contraatac. Ne apropiem la cinci goluri (11-16) și Helle Thomsen cere time-out. Lipsa de luciditate a batavelor ne readuce, pentru moment, în luptă. Malestein înscrie din extremă, după ce și-a deschis unghiul. Crina Pintea ratează după ce a găsit o poziție bună. Avem un procentaj de 32% al aruncărilor transformate în gol, spre deosebire de 52% al olandezelor.

Naționala României nu a arătat deloc bine în prima repriză. Nu am avut luciditate în atac, am trimis de multe ori peste poartă, iar când nu am făcut-o, Tess Wester ne-a blocat excelent (șapte parade). Olandezele au profitat de greșelile în faza de construcție și de revenirile lente ale "tricolorelor" în apărare și au înscris foarte multe goluri pe contraatac. Scorul putea arăta chiar mai rău, dar bara ne-a salvat de câteva ori. Bronzul european pare foarte departe.

Min. 30 România vs Olanda 8-15

Marcatoare: Geiger 2, Buceschi, Perianu

Buceschi aruncă pe lângă poartă și confirmă lipsa de acuratețe la finalizare: am marcat un gol la cinci minute până acum. Polman o învinge pe Dumanska, Buceschi reduce din diferență, însă olandezele au un atac "blitz" și refac diferența (5-10). Mai ratează și ele: Smits scapă singură cu Dumanska, însă aruncarea ei cu podeaua trece peste poartă. Geiger înscrie și ea (din a treia aruncare) peste apărarea Olandei. Polman ajunge la trei goluri din patru aruncări (6-11). Geiger este blocată de Wester. Dedu intră între buturi, dar este învinsă de Van der Heijden care a intrat bine pe exterior. Olandezele au înscris de două ori mai mult decât noi. Aruncarea Gabrielei Perianu intră cu greu în poarta lui Wester, dar Polman e de neoprit și menține diferența (7-13). Geiger a preluat inițiativa în ultimele minute și înscrie din nou. Avem nevoie de mai multă siguranță în apărare. Apără Dedu. Jucăm în superioritate numerică, Geiger este faultată, dar Wester o blochează pe Buceschi, specialista noastră de la 7 metri, cu piciorul. Helle Thomsen cere time-out. Groot înscrie peste apărare din zona centrală (8-14), Wester ne blochează consecutiv ambele extreme. Dulfer înscrie din poziție de pivot, nu reușim să ținem aproape (8-15). Perianu nu a găsit aproape deloc ținta în această repriză, aruncă în bară. Abbingh trimite peste poartă și Olanda intră cu un avantaj de șapte goluri la pauză (8-15), după o repriză în care nu am reușit nici să atacăm, nici să ne apărăm.

Min. 20 România vs Olanda 4-8

Marcatoare: Perianu, Ardean-Elisei

Buceschi ratează din extremă. Perianu recuperează o minge, pleacă singură în atac, marchează și o face fericită pe Cristina Neagu, care ridică pumnul în tribune (3-3). Dumanska apără încă o dată. Pintea a avut ocazia de a ne aduce în avantaj, însă a călcat în semicerc. Abbingh mai aruncă o bombă de 105 km/h (3-4). Aruncarea Elizei este blocată de batave. Încă o aruncare puternică din partea lui Abbingh, care intră în poartă din piciorul lui Dumanska. Ratăm prea mult și olandezele ne taxează, Smits înscrie pe contraatac (3-6). Am înscris doar trei goluri în jumătate de repriză. Yuliya a blocat-o cu piciorul pe Smits, însă mai pierdem o minge și Groot le distanțează pe olandeze la patru goluri (3-7). Primul time-out este cerut de Martin Ambros. Ardean-Elisei înscrie cu o boltă din extremă, însă ne mișcan greu în defensivă și Malestein trimite un nou proiectil în poarta noastră (4-8). Dulfer primește și ea un cartonaș galben. Bazaliu aruncă și ea mult peste poartă. Bara ne mai salvează o dată, Wester apără spectaculos aruncarea lui Bazaliu. Bara ne mai "scoate" o dată. Am marcat doar patru goluri în 20 de minute.

Min. 10 România vs Olanda 2-3

Marcatoare: Buceschi, Laslo

A început partida. Olanda are primul atac. Bara e de partea noastră, Polman lovește transversala. Perianu aruncă peste poartă. Abbingh deschide scorul pentru batave. Perianu mai aruncă o dată, dar lovește bara. Yuliya parează bine o aruncare, însă pierdem mingea pe contraatac și Bont face 0-2. Crina Pintea este ținută foarte bine bine de adversare. Laslo pătrunde foarte bine, însă aruncarea sa o lovește direct în figură pe Wester, care cade. Perianu este avertizată cu cartonaș galben. Laslo scapă din nou singură și de data aceasta nu mai ratează: trimite o boltă peste Wester și marchează primul nostru gol după cinci minute și jumătate (1-2). Polman o învinge pe Dumanska de pe linia de 9 metri. Perianu mai aruncă o dată peste poartă, încă nu și-a intrat în mână. Încă o bară pentru olandeze, Yuliya se poziționează bine. Laslo a scăpat mingea în atac, Knippenborg scapă singură pe contraatac, însă ratează incredibil. Buceschi reduce din diferență cu o aruncare joasă. Ardean-Elisei este prima jucătoare eliminată pentru două minute. Olandezele forțează însă au faultat în atac. Jucăm fără portar, însă Dragut face pași. Încă un fault în atac al olandezelor.

Se intonează cele două imnuri. Fetele cântă "Deșteaptă-te, române!" alături de fani.

Arbitrii sunt din Austria (Ana Vranes și Marlis Wenninger).

O modificare în echipa României: Maria-Mădălina Zamfirescu i-a luat locul Ancăi Polocoșer.

Valentina Ardean-Elisei este prima jucătoare care intră pe teren.

Din ambele echipe vor lipsi jucătoare importante. Cristina Neagu s-a accidentat în meciul cu Ungaria și va lipsi aproximativ șase luni, în timp ce Olanda le-a pierdut pe Martine Smeets și Jessy Kramer în semifinala cu Franța.

Vezi aici o analiză a meciului.

Ce a făcut România de-a lungul timpului în istoria participărilor la Campionatul European

1994 - Țara Gazdă: Germania - România, locul 10

1996 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 5

1998 - Țara Gazdă: Olanda - România, locul 11

2000 - Țara Gazdă: Romania - România, locul 4

2002 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 7

2004 - Țara Gazdă: Ungaria - România, locul 7

2008 - Țara Gazdă: Macedonia - România, locul 5

2010 - Țara Gazdă: Danemarca/Norvegia - România, medalie de bronz

2012 - Țara Gazdă: Serbia - România, locul 10

2014 - Țara Gazdă: Ungaria/Serbia - România, locul 9

2016 - Țara Gazdă: Suedia - România, locul 5

2018 - Țara Gazdă: Franța - România, locul 4.