Cu o Cristina Neagu la nivelul ei normal (cea mai bună jucătoare din lume), o apărare care n-a putut fi învinsă nici de cel mai puternic "virus" din lume și o Yuliya Dumanska într-o formă de zile mari (și ce mai zi!), România a învins Norvegia, de șapte ori campioană europeană, de trei ori campioană mondială și de două ori campioană olimpică, scor 31-23 (cea mai cruntă înfrângere pentru norvegience la EURO), a câștigat grupa D a Campionatului European de handbal feminin și s-a calificat cu patru puncte în grupele principale, lasând campioanele en-titre fără niciun punct în aceeași fază a competiției.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Yuliya Dumanska a fost votată jucătoarea partidei, după ce a reușit nu mai puțin de 14 parade (procentaj de 44% al aruncărilor parate).

  • Aceasta a fost prima victorie a României în fața Norvegiei la un turneu final după o pauză de 18 ani.

Marcatoarele României: Neagu 11 goluri, Chiper 5, Geiger 4, Buceschi 4, Pintea 3, Udriştoiu 1, Ardean Elisei 1, Laslo 1, Drăguț 1. Din echipa Norvegiei s-a remarcat Kristiansen cu 5 reuşite.

Bucuria "tricolorelor", după ce Dumanska a fost desemnată jucătoarea partidei:

Doar o mostră din ce a reușit Dumanska împotriva Norvegiei:

Clasamentul Grupei Principale 2, în urma rezultatelor din prima fază a grupelor (se elimină rezultatele obținute împotriva ultimei clasate):

1. România (60-47) 4 puncte

2. Olanda (56-52) 4

3. Ungaria (57-54) 2

4. Germania (57-61) 2

5. Spania (53-60) 0

6. Norvegia (55-64) 0

Programul României în Grupa Principală 2:

România vs Olanda (9 decembrie, ora 19:00)

România vs Spania (11 decembrie, ora 19:00)

România vs Ungaria (12 decembrie, ora 19:00)

Partidele vor avea loc la Nancy, în semifinalele Campionatului European urrmând să se califice primele două clasate.

Declarațiile de la finalul partidei:

”Şi noi, şi Norvegia aveam nevoie de punctele de azi. E important pentru noi, îmi place încrederea cu care jucăm, sunt mulţumit. În grupa principală nu va fi la fel, au fost trei meciuri până acum, de acum contează şi pregătirea fizică. Vom juca cu Olanda, joacă repede, iar noi trebuie să jucăm la fel, dar mai ales cu încredere. Nu e timp de relaxare, doar de recuperare şi să pregătim ce urmează. Fetele sunt obosite fizic, dar mental, ştiu că sunt fericite”, a spus antrenorul Ambros Martin, la TVR.

”Ne-am dorit foarte mult să câştigăm, mă bucur din tot sufletul că eu şi fetele am făcut un meci superb şi acum ne bucurăm de victorie. Noi am încercat să facem un joc bun, am fost foarte concentrate, mă bucur că totul s-a terminat cu bine. Suntem foarte fericite. Ne pregătim de grupa cealaltă. Am muncit ca să mergem cu 4 puncte în grupa principală. Trebuie să ne recuperăm foarte bine”, a declarat Yuliya Dumanska, la TVR.

”Suntem foarte fericite că am câştigat, am fost supermotivate şi asta ne-a ajutat să câştigăm. Mă bucur tare mult că suntem atât de unite şi frumoase împreună. Yuliya a fost senzaţională în poartă, iar când ai apărare şi poartă, e fantastic. Credem în noi. Visăm la semifinale, visăm mult, dar e o cale lungă. E important să luăm pas cu pas, cred că putem face ceva foarte frumos, trebuie să ne recuperăm, să luăm totul pas cu pas şi în sufletul nostru să credem. Au fost trei meciuri foarte intense, avem nevoie de odihnă, dar şi să rămânem la fel de concentrate şi împreună. E un cadou frumos de Moş Nicolae”, a declarat Crina Pintea, la TVR.

Clasamentul final al Grupei D:

1. România (91-75) 6

2. Germania (87-89) 4

3. Norvegia (86-81) 2

4. Cehia (73-92) 0

Rezultatele României în Grupa D:

România vs Cehia 31-28

România vs Germania 29-24

România vs Norvegia 31-23

Norvegia a avut o singură ediție de CE la care nu a fost pe podium, este vorba de anul 2000, atunci când România a fost țara gazdă. În rest, nordicele au fost de fiecare dată pe podium, iar în șapte cazuri au cucerit medaliile de aur (1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014, 2016).

Desfășurarea partidei:

Min 60 România vs Norvegia 31-23

Dumanska mai parează o aruncare. Un lucru e cert: România are portari (și nu numai). Chiper nu reușește să înscrie dintr-un unghi foarte mic. Thorir Hergeirsson cere din nou time-out. Norvegiencele joacă fără portar, chiar dacă nu au nicio jucătoare eliminată. Ne apărăm bine, însă nu apucăm să profităm. Nu contează! Neagu înscrie din nou și ajunge la 11 goluri (28-19). Încă o paradă pentru Dumanska. Dacă nemțoaicele încă o visează pe Dedu, norvegiencele vor avea coșmaruri cu Dumanska. Ratăm un atac, dar Dumanska nu poate fi învinsă: mai oprește două aruncări. 7 metri pentru Norvegia: Dedu intră în poartă însă nu mai reușește să o oprească pe Sulland (28-20). Time-out cerut de Ambros Martin ("Cu cât le batem la mai multe goluri, cu atât e mai bine!", mesajul transmis de antrenor). Intră pe teren și jucătoare care au jucat mai puțin. Reistad reduce din diferență (28-21). Aruncarea lui Perianu este blocată de Lunde, Aune marchează pe contraatac (28-22). Încă trei minute. Chiper înscrie din extremă cu un plojon superb. Încă un gol pentru Aune (29-23). Incredibila Dumanska o blochează pe Reistad (14 parade). Laslo înscrie golul cu numărul 30 al echipei noastre. Dumanska încearcă să înscrie din poartă în poartă, însă ratează cu puțin ținta (cu zâmbetul pe buze). Drăguț nu le mai iartă: 31-23! Victorie superbă pentru tricolore după un meci incredibil!

Min 50 România vs Norvegia 27-19

Geiger înscrie și ea cu o aruncare puternică, însă Kristiansen reface diferența de șase goluri (22-16). Locke este eliminată pentru două minute. Geiger marchează al doilea gol consecutiv după o fentă frumoasă (23-16). Aune aruncă bine din extremă și o îmvinge pe Dumanska. Româncele fac o fază excelentă, pasează rapid și duc mingea în extremă, însă lobul încercat de Udriștoiu este blocat de Lunde. Kristiansen înscrie după o piruetă (23-18). Buceschi intră prin centrul defensivei și obține o aruncare de la 7 metri. Neagu este blocată de Lunde, dar mingea îi revine și Cristina marchează (24-18). Dumanska blochează aruncarea lui Ostedal (9 parade până în acest moment). Udriștoiu nu mai ratează și o învinge pe Lunde cu o aruncare cu podeaua (25-18). Ne apărăm pe linia de 9 metri, însă mingea ajunge în extremă și Aune înscrie. Crina Pintea este blocată, însă obține o aruncare de la 7 metri pe care Buceschi o transformă (26-19). Arntzen ratează ținta. Neagu îi pasează Crinei Pintea care pivotează perfect și înscrie. Dumanska mai parează o aruncare și jocul perfect al româncelor continuă.

Min 40 România vs Norvegia 21-15

Kristiansen marchează primul gol din repriza secundă (18-13). Geiger greșește o pasă, iar Oftedal înscrie după un atac pozițional. Aruncarea lui Neagu este respinsă în bară de Lunde, însă Dumanska nu le lasă pe norvegience să se apropie și mai mult. Geiger ratează și ea (încă n-am înscris după patru minute din repriza secundă). Oftedal trimite o pasă greșită spre extremă. Încă un atac ratat de echipa noastră, Norvegia se apără bine. Hergeirsson pare să-și fi trezit jucătoarele la pauză. Deocamdată, Dumanska este singura care arată forma din prima repriză, după ce mai apără o aruncare. Cristina Neagu înscrie primul gol al nostru din această repriză, după șase minute și jumătate (19-14). Perianu este eliminată pentru două minute. Dedu intră în poartă pentru aruncarea de la 7 metri și apără cu piciorul aruncarea lui Oftedal. Pintea intră printre două adversare și înscrie, dar golul său nu este validat pentru că primim 7 metri. Cristina Neagu o învinge din nou pe Lunde (20-14). Ostedal face pași și scăpăm cu bine de inferioritatea numerică. Pintea înscrie și de data aceasta golul ei este validat (21-14). Tactica lui Thorir Hergeirsson a mers doar primele șase minute din repriza secundă, acesta cere time-out. Arntzen marchează și reduce din diferență (21-15)

Min 30 România vs Norvegia 18-12

Ardean-Elisei marchează de pe pivot și bara este și ea de partea noastră (15-10). Aune primește și ea un cartonaș galben, al treilea de partea Norvegiei. Neagu o învinge pe Lunde de la 7 metri cu o aruncare rapidă, fără fentă, ne distanțăm la șase goluri (16-10). Norvegiencele nimeresc din nou bara. Trasorul lui Neagu se oprește în vinclul porții lui Lunde (17-10). A treia bară consecutivă pentru norvegience (de data aceasta transversala). Locke înscrie din poziție din pivot (17-11). Neagu i-a trimis o pasă perfect în diagonală lui Chiper, însă lobul acesteia a căzut pe bara porții. Lunde o blochează pe Neagu și Herrem înscrie pe contraatac (17-12). Crina Pintea obține o aruncare de la 7 metri pe care Neagu o transformă fără probleme (18-12). Ambros Martin cere time-out cu 24 de secunde înainte de finalul primei reprize. Pintea nu reușește să înscrie la ultima fază, însă terminăm repriza cu șase goluri avantaj, după o prestație perfectă în fața campioanelor europene en-titre.

Min 20 România vs Norvegia 14-10

Au urmat câteva ocazii fără luciditate de cele două părți, iar Solberg egalează (7-7), Dumanska apără aruncarea din extremă a lui Solberg. Buceschi intră perfect prin centrul apărării norvegiene și înscrie (8-7). Centrul apărării pare a fi punctul sensibil al apărării noastre, Brattset egalează. Cristina Neagu înscrie încă o dată cu o ghiulea aruncată în vinclul porții norvegiene (9-8). Chiper scapă singură pe contraatac și ne distanțăm pentru prima oară la două goluri (10-8). Încă o fază în care ne-am apărat bine, iar Chiper marchează al patrulea său gol din patru aruncări (11-8) și antrenorul Norvegiei cere time-out. Norvegia ratează încă o fază de atac, iar Geiger face 12-8. Norvegiencele pierd mingea, însă Neagu ratează pasa pe contraatac. Sulland reduce din diferență de la 7 metri (12-9). Pintea marchează după o pasă a Cristinei Neagu, iar Dumanska apără aruncarea lui Kristiansen (13-9). Bucenschi trimite și ea o bombă de pe linia de 9 metri (ajunge la 3 goluri din 3 aruncări). Kristiansen înscrie cu o minge aruncată pe sub Dumanska. Aruncarea lui Neagu este respinsă cu piciorul de Lunde. Norvegiencele ratează și ele.

Min 10 România vs Norvegia 7-6

A început partida, România are primul atac. Pintea obține o aruncare de la 7 metri și Cristina Neagu deschide scorul. Pivotul Brattset egalează (1-1). Buceschi înscrie spectaculos peste o adversară (2-1). Sulland egalează dintr-o aruncare de la 7 metri obținută de Oftedal. Brattset primește un cartonaș galben după ce a făcut un fault la Pintea. Cristina Neagu trimite prima sa și marchează, însă Brattset nu ratează și scorul devine 3-3. Geiger găsește un culoar liber și înscrie pentru 4-3. Sulland transformă o aruncare de la 7 metri (4-4). Aune scapă pe contraatac și o învinge pe Dumanska, Norvegia conduce pentru prima oară. Chiper egalează din extremă, însă Kristiansen aruncă foarte puternic de pe picioare (5-6). Încă un proiectil expediat de Cristina Neagu, iar Chiper marchează încă o dată din extremă (7-6). Prima paradă pentru Dumanska.

Aici poți urmări o amplă prezentare a Campionatului Mondial de handbal feminin din Franța.

Ce a făcut România de-a lungul timpului în istoria participărilor la Campionatul European

1994 - Țara Gazdă: Germania - România, locul 10

1996 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 5

1998 - Țara Gazdă: Olanda - România, locul 11

2000 - Țara Gazdă: Romania - România, locul 4

2002 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 7

2004 - Țara Gazdă: Ungaria - România, locul 7

2008 - Țara Gazdă: Macedonia - România, locul 5

2010 - Țara Gazdă: Danemarca/Norvegia - România, medalie de bronz

2012 - Țara Gazdă: Serbia - România, locul 10

2014 - Țara Gazdă: Ungaria/Serbia - România, locul 9

2016 - Țara Gazdă: Suedia - România, locul 5

Cristina Neagu a făcut parte la CE de acum doi ani de zile din echipa ideală a competiției. De asemenea, jucătoarea noastră s-a aflat pe locul trei în clasamentul marcatoarelor, cu 46 de reușite (după Stine Jorgensen - 47 și Nora Mork - 53).