VIDEO CE Handbal (f): România vs Norvegia 31-23/ Seara în care am făcut campioana europeană să pară o echipă de pluton

de Silviu Dumitru     HotNews.ro
Miercuri, 5 decembrie 2018, 21:31 Sport | Teamball


Romancele, victorioase
Foto: Facebook/ FRH - Federația Română de Handbal
Cu o Cristina Neagu la nivelul ei normal (cea mai bună jucătoare din lume), o apărare care n-a putut fi învinsă nici de cel mai puternic "virus" din lume și o Yuliya Dumanska într-o formă de zile mari (și ce mai zi!), România a învins Norvegia, de șapte ori campioană europeană, de trei ori campioană mondială și de două ori campioană olimpică, scor 31-23 (cea mai cruntă înfrângere pentru norvegience la EURO), a câștigat grupa D a Campionatului European de handbal feminin și s-a calificat cu patru puncte în grupele principale, lasând campioanele en-titre fără niciun punct în aceeași fază a competiției.

 • Yuliya Dumanska a fost votată jucătoarea partidei, după ce a reușit nu mai puțin de 14 parade (procentaj de 44% al aruncărilor parate).

 • Aceasta a fost prima victorie a României în fața Norvegiei la un turneu final după o pauză de 18 ani.

Marcatoarele României: Neagu 11 goluri, Chiper 5, Geiger 4, Buceschi 4, Pintea 3, Udriştoiu 1, Ardean Elisei 1, Laslo 1, Drăguț 1. Din echipa Norvegiei s-a remarcat Kristiansen cu 5 reuşite.

Bucuria "tricolorelor", după ce Dumanska a fost desemnată jucătoarea partidei:


Doar o mostră din ce a reușit Dumanska împotriva Norvegiei:


Clasamentul Grupei Principale 2, în urma rezultatelor din prima fază a grupelor (se elimină rezultatele obținute împotriva ultimei clasate):

1. România (60-47) 4 puncte
2. Olanda (56-52) 4
3. Ungaria (57-54) 2
4. Germania (57-61) 2
5. Spania (53-60) 0
6. Norvegia (55-64) 0

Programul României în Grupa Principală 2:

România vs Olanda (9 decembrie, ora 19:00)
România vs Spania (11 decembrie, ora 19:00)
România vs Ungaria (12 decembrie, ora 19:00)

Partidele vor avea loc la Nancy, în semifinalele Campionatului European urrmând să se califice primele două clasate.

Declarațiile de la finalul partidei:

”Şi noi, şi Norvegia aveam nevoie de punctele de azi. E important pentru noi, îmi place încrederea cu care jucăm, sunt mulţumit. În grupa principală nu va fi la fel, au fost trei meciuri până acum, de acum contează şi pregătirea fizică. Vom juca cu Olanda, joacă repede, iar noi trebuie să jucăm la fel, dar mai ales cu încredere. Nu e timp de relaxare, doar de recuperare şi să pregătim ce urmează. Fetele sunt obosite fizic, dar mental, ştiu că sunt fericite”, a spus antrenorul Ambros Martin, la TVR.

”Ne-am dorit foarte mult să câştigăm, mă bucur din tot sufletul că eu şi fetele am făcut un meci superb şi acum ne bucurăm de victorie. Noi am încercat să facem un joc bun, am fost foarte concentrate, mă bucur că totul s-a terminat cu bine. Suntem foarte fericite. Ne pregătim de grupa cealaltă. Am muncit ca să mergem cu 4 puncte în grupa principală. Trebuie să ne recuperăm foarte bine”, a declarat Yuliya Dumanska, la TVR.

”Suntem foarte fericite că am câştigat, am fost supermotivate şi asta ne-a ajutat să câştigăm. Mă bucur tare mult că suntem atât de unite şi frumoase împreună. Yuliya a fost senzaţională în poartă, iar când ai apărare şi poartă, e fantastic. Credem în noi. Visăm la semifinale, visăm mult, dar e o cale lungă. E important să luăm pas cu pas, cred că putem face ceva foarte frumos, trebuie să ne recuperăm, să luăm totul pas cu pas şi în sufletul nostru să credem. Au fost trei meciuri foarte intense, avem nevoie de odihnă, dar şi să rămânem la fel de concentrate şi împreună. E un cadou frumos de Moş Nicolae”, a declarat Crina Pintea, la TVR.

Clasamentul final al Grupei D:

1. România (91-75) 6
2. Germania (87-89) 4
3. Norvegia (86-81) 2
4. Cehia (73-92) 0

Rezultatele României în Grupa D:

România vs Cehia 31-28
România vs Germania 29-24
România vs Norvegia 31-23

Norvegia a avut o singură ediție de CE la care nu a fost pe podium, este vorba de anul 2000, atunci când România a fost țara gazdă. În rest, nordicele au fost de fiecare dată pe podium, iar în șapte cazuri au cucerit medaliile de aur (1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014, 2016).

Desfășurarea partidei:

Min 60 România vs Norvegia 31-23

Dumanska mai parează o aruncare. Un lucru e cert: România are portari (și nu numai). Chiper nu reușește să înscrie dintr-un unghi foarte mic. Thorir Hergeirsson cere din nou time-out. Norvegiencele joacă fără portar, chiar dacă nu au nicio jucătoare eliminată. Ne apărăm bine, însă nu apucăm să profităm. Nu contează! Neagu înscrie din nou și ajunge la 11 goluri (28-19). Încă o paradă pentru Dumanska. Dacă nemțoaicele încă o visează pe Dedu, norvegiencele vor avea coșmaruri cu Dumanska. Ratăm un atac, dar Dumanska nu poate fi învinsă: mai oprește două aruncări. 7 metri pentru Norvegia: Dedu intră în poartă însă nu mai reușește să o oprească pe Sulland (28-20). Time-out cerut de Ambros Martin ("Cu cât le batem la mai multe goluri, cu atât e mai bine!", mesajul transmis de antrenor). Intră pe teren și jucătoare care au jucat mai puțin. Reistad reduce din diferență (28-21). Aruncarea lui Perianu este blocată de Lunde, Aune marchează pe contraatac (28-22). Încă trei minute. Chiper înscrie din extremă cu un plojon superb. Încă un gol pentru Aune (29-23). Incredibila Dumanska o blochează pe Reistad (14 parade). Laslo înscrie golul cu numărul 30 al echipei noastre. Dumanska încearcă să înscrie din poartă în poartă, însă ratează cu puțin ținta (cu zâmbetul pe buze). Drăguț nu le mai iartă: 31-23! Victorie superbă pentru tricolore după un meci incredibil!

Min 50 România vs Norvegia 27-19

Geiger înscrie și ea cu o aruncare puternică, însă Kristiansen reface diferența de șase goluri (22-16). Locke este eliminată pentru două minute. Geiger marchează al doilea gol consecutiv după o fentă frumoasă (23-16). Aune aruncă bine din extremă și o îmvinge pe Dumanska. Româncele fac o fază excelentă, pasează rapid și duc mingea în extremă, însă lobul încercat de Udriștoiu este blocat de Lunde. Kristiansen înscrie după o piruetă (23-18). Buceschi intră prin centrul defensivei și obține o aruncare de la 7 metri. Neagu este blocată de Lunde, dar mingea îi revine și Cristina marchează (24-18). Dumanska blochează aruncarea lui Ostedal (9 parade până în acest moment). Udriștoiu nu mai ratează și o învinge pe Lunde cu o aruncare cu podeaua (25-18). Ne apărăm pe linia de 9 metri, însă mingea ajunge în extremă și Aune înscrie. Crina Pintea este blocată, însă obține o aruncare de la 7 metri pe care Buceschi o transformă (26-19). Arntzen ratează ținta. Neagu îi pasează Crinei Pintea care pivotează perfect și înscrie. Dumanska mai parează o aruncare și jocul perfect al româncelor continuă.

Min 40 România vs Norvegia 21-15

Kristiansen marchează primul gol din repriza secundă (18-13). Geiger greșește o pasă, iar Oftedal înscrie după un atac pozițional. Aruncarea lui Neagu este respinsă în bară de Lunde, însă Dumanska nu le lasă pe norvegience să se apropie și mai mult. Geiger ratează și ea (încă n-am înscris după patru minute din repriza secundă). Oftedal trimite o pasă greșită spre extremă. Încă un atac ratat de echipa noastră, Norvegia se apără bine. Hergeirsson pare să-și fi trezit jucătoarele la pauză. Deocamdată, Dumanska este singura care arată forma din prima repriză, după ce mai apără o aruncare. Cristina Neagu înscrie primul gol al nostru din această repriză, după șase minute și jumătate (19-14). Perianu este eliminată pentru două minute. Dedu intră în poartă pentru aruncarea de la 7 metri și apără cu piciorul aruncarea lui Oftedal. <Tancul> Pintea intră printre două adversare și înscrie, dar golul său nu este validat pentru că primim 7 metri. Cristina Neagu o învinge din nou pe Lunde (20-14). Ostedal face pași și scăpăm cu bine de inferioritatea numerică. Pintea înscrie și de data aceasta golul ei este validat (21-14). Tactica lui Thorir Hergeirsson a mers doar primele șase minute din repriza secundă, acesta cere time-out. Arntzen marchează și reduce din diferență (21-15)

Min 30 România vs Norvegia 18-12

Ardean-Elisei marchează de pe pivot și bara este și ea de partea noastră (15-10). Aune primește și ea un cartonaș galben, al treilea de partea Norvegiei. Neagu o învinge pe Lunde de la 7 metri cu o aruncare rapidă, fără fentă, ne distanțăm la șase goluri (16-10). Norvegiencele nimeresc din nou bara. Trasorul lui Neagu se oprește în vinclul porții lui Lunde (17-10). A treia bară consecutivă pentru norvegience (de data aceasta transversala). Locke înscrie din poziție din pivot (17-11). Neagu i-a trimis o pasă perfect în diagonală lui Chiper, însă lobul acesteia a căzut pe bara porții. Lunde o blochează pe Neagu și Herrem înscrie pe contraatac (17-12). Crina Pintea obține o aruncare de la 7 metri pe care Neagu o transformă fără probleme (18-12). Ambros Martin cere time-out cu 24 de secunde înainte de finalul primei reprize. Pintea nu reușește să înscrie la ultima fază, însă terminăm repriza cu șase goluri avantaj, după o prestație perfectă în fața campioanelor europene en-titre.

Min 20 România vs Norvegia 14-10

Au urmat câteva ocazii fără luciditate de cele două părți, iar Solberg egalează (7-7), Dumanska apără aruncarea din extremă a lui Solberg. Buceschi intră perfect prin centrul apărării norvegiene și înscrie (8-7). Centrul apărării pare a fi punctul sensibil al apărării noastre, Brattset egalează. Cristina Neagu înscrie încă o dată cu o ghiulea aruncată în vinclul porții norvegiene (9-8). Chiper scapă singură pe contraatac și ne distanțăm pentru prima oară la două goluri (10-8). Încă o fază în care ne-am apărat bine, iar Chiper marchează al patrulea său gol din patru aruncări (11-8) și antrenorul Norvegiei cere time-out. Norvegia ratează încă o fază de atac, iar Geiger face 12-8. Norvegiencele pierd mingea, însă Neagu ratează pasa pe contraatac. Sulland reduce din diferență de la 7 metri (12-9). Pintea marchează după o pasă a Cristinei Neagu, iar Dumanska apără aruncarea lui Kristiansen (13-9). Bucenschi trimite și ea o bombă de pe linia de 9 metri (ajunge la 3 goluri din 3 aruncări). Kristiansen înscrie cu o minge aruncată pe sub Dumanska. Aruncarea lui Neagu este respinsă cu piciorul de Lunde. Norvegiencele ratează și ele.

Min 10 România vs Norvegia 7-6

A început partida, România are primul atac. Pintea obține o aruncare de la 7 metri și Cristina Neagu deschide scorul. Pivotul Brattset egalează (1-1). Buceschi înscrie spectaculos peste o adversară (2-1). Sulland egalează dintr-o aruncare de la 7 metri obținută de Oftedal. Brattset primește un cartonaș galben după ce a făcut un fault la Pintea. Cristina Neagu trimite prima sa <bombă> și marchează, însă Brattset nu ratează și scorul devine 3-3. Geiger găsește un culoar liber și înscrie pentru 4-3. Sulland transformă o aruncare de la 7 metri (4-4). Aune scapă pe contraatac și o învinge pe Dumanska, Norvegia conduce pentru prima oară. Chiper egalează din extremă, însă Kristiansen aruncă foarte puternic de pe picioare (5-6). Încă un proiectil expediat de Cristina Neagu, iar Chiper marchează încă o dată din extremă (7-6). Prima paradă pentru Dumanska.


Ce a făcut România de-a lungul timpului în istoria participărilor la Campionatul European

1994 - Țara Gazdă: Germania - România, locul 10
1996 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 5
1998 - Țara Gazdă: Olanda - România, locul 11
2000 - Țara Gazdă: Romania - România, locul 4
2002 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 7
2004 - Țara Gazdă: Ungaria - România, locul 7
2008 - Țara Gazdă: Macedonia - România, locul 5
2010 - Țara Gazdă: Danemarca/Norvegia - România, medalie de bronz
2012 - Țara Gazdă: Serbia - România, locul 10
2014 - Țara Gazdă: Ungaria/Serbia - România, locul 9
2016 - Țara Gazdă: Suedia - România, locul 5

Cristina Neagu a făcut parte la CE de acum doi ani de zile din echipa ideală a competiției. De asemenea, jucătoarea noastră s-a aflat pe locul trei în clasamentul marcatoarelor, cu 46 de reușite (după Stine Jorgensen - 47 și Nora Mork - 53).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.9152 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Fetelor (Miercuri, 5 decembrie 2018, 23:35)

  VARCIOROVA [utilizator]

  Sunteti URIASE!!!! Bravo si succes in continuare. M-ati (ne-ati) facut fericit(i)
 • +11 (11 voturi)    
  Reactiile comentatorilor norvegieni (Miercuri, 5 decembrie 2018, 23:55)

  LNS [utilizator]

  De necrezut
  -Aceasta este o Norvegie pe care nu o recunoastem deloc, a spus comentatorul TV3 Geir Oustorp, la finalul partidei.

  -E de necrezut. Pierdem cu Germania și suntem zdrobiți de Romania, a spus colegul său Daniel Høglund.

  Heigersson a trebuit doar să admită că România a fost cea mai bună echipă.

  -Trebuie să spun că România e chiar puternică acum. Trebuie să fim umili, să le dăm cinste, sunt solide, a spus pentru TV3 după meci.

  https://www.nettavisen.no/sport/handball/norge-ble-ydmyket-av-romania-i-em/3423566365.html
  • +11 (13 voturi)    
   mda (Joi, 6 decembrie 2018, 0:53)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui LNS

   eu am privit pe ehf.tv si englezul care comenta m-a facut sa rad tot timpul. "Dar uite ce ghinion au norvegiencele, dau numai in bara. Si ce noroc au ramancele ca inscriu"
 • +7 (9 voturi)    
  da (Joi, 6 decembrie 2018, 0:51)

  Adrian_1234 [utilizator]

  Am zis multe de Martin asta dar tre sa recunosc ca am gresit.
  Apararea a mers excelent. In atac au mai fost si sincope dar cand ai aparare solida ai timp sa te regasesti psihic si exact asta s-a intamplat.
  Sper sa mentina tonusul mai ales mental. Daca chiar joaca la fel, nu prea vad cine le poate bate.
 • +3 (5 voturi)    
  HAI.ROMANIA! BRAVO, FETELOR! (Joi, 6 decembrie 2018, 8:16)

  lasa [utilizator]

  De mult n-am mai stat asa in fata unui meci de handbal , in campionatul european.
  Bravo, Neagu, pastreaza torpilele pentru FINALA!
  Exceptionala Dumanska, dar si Pintea, Bucinschi, nici cu Dedu nu e rau!
  Tripleta Neagu-Pintea-Bucinschi, cu portar bun, in spate, poate emite pretentii la titlul european.
  Dar...Norvegia a jucat mai slab, e adevarat, insa nu era un meci cu miza mare, atentie, nu va relaxati, mai sunt Spania, Danemarca, si, totusi, campiona mondiala Norvegia!
 • +3 (3 voturi)    
  Bravo! (Joi, 6 decembrie 2018, 9:53)

  coco04 [utilizator]

  Felicitari echipei Romaniei!
 • 0 (2 voturi)    
  Totusi (Joi, 6 decembrie 2018, 11:14)

  oopsie_daisy [utilizator]

  Bravo pentru performanta, dar parca am un deja-vu: Romania trece de grupe cu mare panas, apoi le loveste oboseala si frica de success pe masura ce se apropie de finala.
  Sper sa nu am dreptate, dar sa ne masuram totusi bucuria asta excesiva - inca nu-s campioane, doar au trecut de grupe.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 decembrie 2018, 8:49)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by