România a condus la un moment dat și la nouă goluri, a dominat în mare parte disputa, însă finalul de partidă a fost unul cu emoții, după ce adversarele s-au apropiat până la două goluri. Fetele lui Ambros Martin au debutat cu dreptul la Campionatul European de handbal feminin (31-28 cu Cehia), iar acum urmează duelul cu Germania (victorie surprinzătoare cu Norvegia).

HotNews.roFoto: Hotnews

Jocul României a strălucit în mare parte a meciului cu Cehia, în minutul 37 tricolorele conducând cu 22-13. De aici, lucrurile s-au schimbat, fetele noastre s-au relaxat, au urmat erori mari, iar adversarele au profitat fază cu fază și au înscris de 13 ori până la final. S-a ajuns până la momentul în care Cehia s-a apropiat până la două goluri (30-28 cu doar un minut și jumătate înainte de finalul partidei), însă până la urmă Cristina Neagu, Crina Pintea și compania au obținut o victorie importantă (31-28).

  • Eliza Buceschi a fost votată jucătoarea partidei.
  • După cele opt goluri marcate contra Cehiei, Cristina Neagu a urcat pe locul doi în ierarhia marcatoarelor de la CE de handbal feminin, cu 201 reușite. Pe prima poziție se menține (încă) Ágnes Farkas (Ungaria, cu 205 goluri).

"Nu e niciun meci uşor la CE, vedem şi din celelealte rezultate. Sunt surprize. Mă bucur foarte tare că am câştigat azi. Le mulţmesc românilor care au fost în sală şi La mulţi ani tuturor, La mulţi ani, România. Am fost motivate şi pentru că e ziua naţională, şi pentru debut şi pentru că Cehia ne-a scos de la Mondiale anul trecut, sunt fericită că am învins. Am jucat bine, am jucat deştept pe final, am câştigat, asta e important. Sincer, cred că în acest moment nu este o principală favorită la trofeu. Toate meciurile sunt grele, apropiate. Ne pregătim cât mai bine, gândurile sunt la următorul meci, cu Germania, va fi un meci foarte greu. Trebuie să jucăm ca o echipă" - Cristina Neagu, la TVR.

"Chiar dacă a doua repriză nu a fost cum am dorit, mă bucur că am câştigat. Ceea ce contează e rezultatul final. Mă bucur că am început cu o victorie. Dedicăm victoria tuturor românilor, chiar de ziua noastră naţională. Mulţumim că fanii prezenţi aici ne-au arătat că oriunde jucăm ca acasă" - Eliza Buceschi, la TVR.

"Suntem foarte fericiţi, ştim că acest Campionat European e greu, pentru că adversarele, mai ales la început, sunt foarte ambiţioase. Cel mai important lucru este să îmbunătăţim jocul, mai avem lucruri de rezolvat" - Ambros Martin, la TVR.

Rezultatele zilei:

Germania - Norvegia 33-32

România - Cehia 31-28

Clasament Grupa D:

1 România 2 (31-28)

2 Germania 2 (33-32)

3 Norvegia 0 (32-33)

4 Cehia 0 (28-31).

Desfășurarea partidei România vs Cehia:

Min 60 România - Cehia 31-28

Marcatoare: Chiper, Geiger, Buceschi, Pintea, Neagu

Cehia este in meci, s-a apropiat la patru goluri si mai sunt opt minute de joc. Dedu primeste gol, iar cehoaicele vin la trei goluri. Nu este tocmai un moment bun pentru echipa noastra - am condus tot meciul, dar suntem in pierdere de viteza. Din fericire, Geiger inscrie, "respiram"...(28-24). Faza superba, pasa in extrema, dar Chiper gaseste doar bara. Urmeaza o eliminare in tabara noastra: Laslo. Luam inca un gol, Cehia se apropie la doua goluri (28-26). Din fericire, cu poarta goala cehioaicele nu inscriu...Se puteau apropia la un singur gol...Pintea este imperiala inca o data: ce rasucire si ce gol! Cristina Neagu obtine o eliminare pentru Luzumova...Nu mai putem scapa victoria, a fost un meci in care fetele noastre si-au complicat singure viata...(31-28)

Min 50 România - Cehia 26-21

Marcatoare: Buceschi, Udristioiu (2)

Un pic de relaxare in jocul fetelor noastre, iar Cehia inscrie de trei ori. Este nevoie de mai multa concentrare, meciul nu este castigat...De la sapte goluri, Cehia s-a apropiat la patru (23-19). Au fost cateva minute rele pentru nationala noastra. In mod logic, Ambros Martin cere time-out. Nu prea mai gasim calea spre gol, nici macar Crina Pintea...Rupem seria neagra prin Buceschi, de la sapte metri (24-19). Udristioiu inscrie cu o bolta, cinci goluri pentru Romania (25-20). Ce parada are Dumanska! Blocaj superb al Crinei Pintea, dar totusi Cehia tot inscris (26-21).

Min 40 România - Cehia 23-15

Marcatoare: Buceschi (2), Pintea, Neagu (2), Dragut,

Buceschi inscrie primul gol al fetelor noastre, dupa o pirueta de nota zece (18-12). Pintea face diferenta de pe pivot, Romania se duce din nou la sase goluri (19-13). Cehoaicele nu sunt neaparat inspirate pe faza de atac, inca o ratare din extrema dreapta. Exista un spatiu mic de speculat? Il vede Cristina Neagu (20-13). Dumanska are o zi mare, iar mingea este deviata din calea portii. Perianu este eliminata. In inferioritate numerica, Neagu face inca o data diferenta (23-15).

A fost o prima repriza in care fetele noastre au fost cu o clasa peste Cehia. Dumanska a fost foarte buna intre buturi, defensiva a fost agresiva si a inchis bine spatiile, in timp ce pe faza ofensiva au fost mereu solutii.

Min 30 România - Cehia 17-11

Marcatoare: Bacaoanu, Udristioiu, Buceschi (2), Neagu

Romania primeste gol desi avea dubla superioritate (12-8). Kordovska primeste cartonasul rosu dupa ce a incasat a treia eliminare. Pe centrul defensivei sunt cele mai mari spatii, iar Cehia profita (13-9). Dupa ce inscrie, Udristioiu este eliminata pentru doua minute. Dumanksa apara un sapte metri sutate de Luzumova. Inca o data Dumanska este imperiala. Buceschi este sigura de la sapte metri, iar Romania se duce la 15-9 in minutul 26. Neagu vede spatii peste tot, iar plasa ii este buna prietena (16-9, cea mai mare diferenta de pana acum). Laslo este eliminata, iar apoi Ardean trimite in bara. Cehia mai reduce din ecart, este 16-11 pentru Romania. Prima repriza se incheie cu un avantaj de sase goluri pentru fetele noastre, 17-11.

Min 20 România - Cehia 12-7

Marcatoare: Buceschi (2), Neagu (2), Florica,

Faza superba de atac a fetelor noastre, mingea a circulat perfect, iar Buceschi a inscris (7-3). Neagu poate fi oprita doar de plasa portii, inca un gol minunat (8-3). Luzumova puncteaza de la 7 metri, Cehia se apropie la patru goluri (8-4). Kordovska este eliminata, prima eliminare din acest meci. Pintea, inca un gol de pe pivot, meci bun pana acum pentru jucatoarea noastra. Cehia inscrie in inferioritate numerica (9-5). Debutanta la un CE, Florica inscrie, se face 10-5 pentru Romania. Laslo nimereste doar transversala, sansa buna ratata de echipa lui Martin Ambros. Cehia se apropie la trei goluri (10-7), o usoara scadere in randamentul fetelor noastre. Neagu zboara inca o data peste apararea adversa, iar tabela este modificata (11-7).

Min 10 România - Cehia 6-2

Marcatoare: Neagu (2), Buceschi, Pintea (2), Dragut

Cine putea sa deschida scorul? Cristina Neagu...Spatii mari in apararea noastra in debutul partidei, iar Cehia egaleaza (1-1). Tricolorele nu primesc gol pret de trei minute, iar tabela se modifica la 4-1 in favoarea noastra. Dumanska inchide foarte bine poarta, iar adversarele nu gasesc calea spre gol. Din pacate, Neagu tinteste doar in transversala de la 7 metri. Crina Pintea este inspirata de pe semicerc (5-1). Dupa primele zece minute, Romania conduce cu 6-2, fetele noastre au fost in mod evident mai bune.

A inceput partida

S-au intonat cele doua imnuri

Rezultatele zilei:

Olanda - Ungaria 28-25

Germania - Norvegia 33-32

Grupa A

Danemarca, Serbia, Suedia, Polonia / meciurile se dispută la Nantes

Grupa B

Franța, Muntenegru, Rusia, Slovenia / meciurile se dispută la Nancy

Grupa C

Ungaria, Spania, Olanda, Croația / meciurile se dispută la Montbéliard

Grupa D

Norvegia, România, Germania, Cehia / meciurile se dispută la Brest

* Primele trei clasate din cele patru grupe se vor califica în Grupele Principale. Cele două Grupe Principale (de câte șase echipe) vor fi formate astfel: prima din grupele A și B, a doua din grupele C și D. Primele două clasate vor obține calificarea în semifinale (se va juca încrucișat - locul 1 dintr-o grupă cu locul doi din cealaltă grupă).

Ce a făcut România de-a lungul timpului în istoria participărilor la Campionatul European

1994 - Țara Gazdă: Germania - România, locul 10

1996 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 5

1998 - Țara Gazdă: Olanda - România, locul 11

2000 - Țara Gazdă: Romania - România, locul 4

2002 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 7

2004 - Țara Gazdă: Ungaria - România, locul 7

2008 - Țara Gazdă: Macedonia - România, locul 5

2010 - Țara Gazdă: Danemarca/Norvegia - România, medalie de bronz

2012 - Țara Gazdă: Serbia - România, locul 10

2014 - Țara Gazdă: Ungaria/Serbia - România, locul 9

2016 - Țara Gazdă: Suedia - România, locul 5

Cristina Neagu a făcut parte la CE de acum doi ani de zile din echipa ideală a competiției. De asemenea, jucătoarea noastră s-a aflat pe locul trei în clasamentul marcatoarelor, cu 46 de reușite (după Stine Jorgensen - 47 și Nora Mork - 53).

Aici poți urmări o amplă prezentare a Campionatului Mondial de handbal feminin din Franța.