Ambros Martin, selecţionerul echipei feminine de handbal a României, a opinat că ediţia a 50-a a Trofeului Carpaţi, care va avea loc în Sala Polivalentă din Capitală pe 23 şi 24 noiembrie, este cel mai bun prilej pentru tricolore de a intra în ritm înaintea turneului final al Campionatului European 2018 din Franţa, unde au ca obiectiv o clasare între primele 6 locuri, transmite Agerpres.

Ambros MartinFoto: frh.ro

Trofeul Carpaţi se dispută în acest an după sistemul Final Four, României A urmând să înfrunte Serbia (23 noiembrie) şi apoi să joace eventual în finală (24 noiembrie) cu învingătoarea dintre Rusia şi România B.

''Sunt meciuri adevărate de pregătire înainte de Euro. Şi de data asta avem echipe bune, care vor juca acolo la Euro. Important pentru noi este să intrăm în ritm ca echipă, să găsim problemele care vor apărea în aceste meciuri şi apoi vom avea câteva zile pentru a le rezolva. E important ca echipa să se obişnuiască cu senzaţia de competiţie. Bineînţeles, câştigarea acestei competiţii nu este obiectivul nostru principal, dar vom încerca să jucăm la cel mai înalt nivel'', a declarat, miercuri, Martin Ambros, cu prilejul unei conferinţe de presă la RIN Grand Hotel.

''Vrem să câştigăm toate meciurile, de asta suntem aici şi ne pregătim. Dar avem anumite obiective de atins în fiecare meci, ne dorim să le atingem şi dacă vom reuşi, probabil vom câştiga. Dar avem şi adversare, cu jucătoare foarte bune şi în formă, obişnuite să joace la cel mai înalt nivel, aşa că va fi interesant. Dar repet, obiectivul nostru acum nu este să câştigăm Trofeul Carpaţi, să împingem echipa la limitele ei. Obiectivul este să intrăm în ritm, să joace toate fetele şi dacă este posibil să jucăm la cel mai bun nivel al nostru. Sunt ultimele meciuri pe care le avem înainte de Euro'', a subliniat tehnicianul spaniol.

Ambros Martin se aşteaptă la o confruntare dificilă cu Rusia, într-o eventuală finală a Trofeului Carpaţi, dar a repetat că obiectivul nu este de a câştiga cu orice preţ competiţia: ''Este dificil să batem Rusia, deoarece pentru mine, acum, că le cunosc pe cele mai multe jucătoare, au o încredere mare, un ritm bun şi sunt una dintre favorite de a ajunge în semifinale. Dar vom lupta împotriva lor la acest turneu şi vom vedea ce va fi. Însă nu ne putem concentra acum pe Rusia sau pe altă echipă. Trebuie să ne concentrăm pe noi înşine şi pentru a reuşi în aceste zile, în care avem patru antrenamente, să ne reamintim concepţia de joc şi combinaţiile. Cred că este important de spus că fetele sunt în formă foarte bună, cu senzaţii foarte bune şi suntem mulţumiţi de tot ce s-a întâmplat în aceste zile. Sper că vom pune totul în practică în aceste zile''.

România, care face parte din Grupa D la CE 2018 (29 noiembrie-16 decembrie), va juca primul meci la Brest, pe 1 decembrie, împotriva Cehiei, echipă care ne-a eliminat în optimi la CM 2017, iar apoi va înfrunta Germania (3 decembrie) şi Norvegia (5 decembrie).

''Pentru nimeni nu este timp suficient, când ai de jucat un asemenea campionat. Dar nu putem face nimic, important este ce vor putea face jucătoarele. Ele sunt pline de motivaţie şi de dorinţă, în formă bună, pregătite, sănătoase. Senzaţiile jucătoarelor sunt bune şi vom suplini lipsa zilelor de pregătire cu ambiţie şi dorinţă, pentru a reuşit ceva important şi frumos'', a spus selecţionerul României.

Antrenorul secund Horaţiu Paşca a precizat că lotul de 17 jucătoare pentru CE 2018 va fi anunţat sâmbătă: ''Sunt două meciuri care ne pot aduce ritmul şi cât mai aproape de nivelul Campionatului European. Sper ca după aceste două meciuri să nu avem niciun fel de accidentări şi cu siguranţă vor fi două teste extrem de utile din care ne vom putea da seama cât se poate de clar care sunt lucrurile, detaliile de pus la punct până la Campionatul European. Suntem extrem de mulţumiţi cu această perioadă de pregătire, pentru că angajamentul fetelor este cel pe care ni l-am imaginat şi pe care ni l-am dorit. Sâmbătă, după încheierea ultimului meci din Trofeul Carpaţi, vom anunţa lotul de 17 jucătoare care va face deplasarea în Franţa. Lista este deschisă, nu ştim încă dacă vom merge cu 14 jucătoare şi 3 portari sau vom alege varianta cu 15 jucătoare de câmp şi 2 portari. Ne-am ferit să facem previziuni, pentru a nu încărca echipa. Cu siguranţă ne dorim foarte multe, aşteptările noastre sunt mari, dar trebuie să luăm fiecare meci pas cu pas. Eram favoriţi şi înaintea meciului cu Cehia de la CM şi a fost un eşec total. Ne dorim ca fetele să fie sănătoase şi să reuşim la CE să jucăm cel mai bun handbal al nostru. Echipa are calitate şi dacă reuşeşte să joace cel mai bun handbal, cu siguranţă va fi o surpriză extrem de plăcută pentru toată lumea şi ne dorim foarte tare să bucurăm toţi românii''.

România s-a clasat pe locul 5 la CE 2016, iar cea mai bună performanţă s-a înregistrat la ediţia din 2010, când tricolorele au cucerit medalia de bronz.