Comitetul de Apel al Rugby Europe, alcătuit din englezul Jonathan Dance, francezul Jean Claude Lunel și elvețianul M. Marchetti, a decis să reducă sancțiunile disciplinare impuse celor cinci jucători din echipa Spaniei în urma incidentelor de la meciul cu Belgia, din 18 martie, la finalul căruia arbitrul Vlad Iordăchescu a fost agresat, informează Marca.

Vlad Iordachescu, la meciul Belgia vs SpaniaFoto: Captura YouTube

Astfel, Pierre Barthere, care era suspendat până la 11 noiembrie, şi Lucas Guillaume şi Mathieu Belie, care aveau sancţiuni valabile până la 18 noiembrie, vor putea reveni pe teren la 24 iulie, comisia hotărând ca suspendarea să fie valabilă din 17 aprilie, data audierii în faţa Comisiei Judiciare a Rugby Europe, şi nu din 18 august, data startului de campionat.

În ceea ce îi priveşte pe fraţii Rouet, ambii vor putea reveni pe teren la 27 noiembrie 2018, nu la 21 aprilie 2019, cum era decizia iniţială în cazul lui Gullaume, sau 9 iunie 2019, cum era decizia în cazul lui Sebastien.

La 18 aprilie, Comisia Judiciară Independentă a Rugby Europe luase următoarele decizii, potrivit News.ro:

Guillaume Rouet (nr. 9): agresiune fizică şi verbală a unui oficial de meci – 36 săptămâni;

Sébastien Rouet (nr. 20): agresiune fizică şi verbală a unui oficial de meci – 43 săptămâni;

Pierre Barthere (nr. 6): acte şi cuvinte ameninţătoare la adresa unui oficial de meci – 14 săptămâni;

Lucas Guillaume (nr.7): acte şi cuvinte ameninţătoare la adresa unui oficial de meci – 14 săptămâni;

Mathieu Belie (nr. 10): acte şi cuvinte ameninţătoare la adresa unui oficial de meci – 14 săptămâni.

Echipa naţională de rugby a României obţinuse calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), în Rugby Europe Championship.

Ibericii au considerat însă că victoria Belgiei în faţa Spaniei a fost facilitată de arbitrul Vlad Iordăchescu. Jucătorii spanioli l-au alergat pe arbitrul român după meci, pentru a-i cere socoteală pentru prestaţia sa, care, în opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazdă. Iordăchescu a părăsit cu greu terenul stadionului din Bruxelles, unde a avut loc meciul, scrie News.ro.

Ulterior, România a fost exclusă de la Cupa Mondială, după ce "stejarii" l-au folosit pe tongolezul Sione Fakaosilea, deși nu ar fi avut acest drept