Naționala României, exclusă de la Campionatul Mondial de Rugby - "Stejarii" plătesc scump pentru folosirea lui Sione Fakaosilea

de A.I.     HotNews.ro
Marţi, 15 mai 2018, 18:34 Sport | Teamball


Nationala de rubgy a Romaniei
Foto: frr.ro
Prezentă la toate edițiile Campionatului Mondial, naționala de rubgy a României va rata turneul final din 2019, ediție găzduită de Japonia. Federația Internațională (IRB) a luat această decizie după ce "stejarii" l-au folosit pe tongolezul Sione Fakaosilea, deși nu ar fi avut acest drept.

România l-a folosit pe "centrul" Sione Fakaosilea în Rugby Europe Championship, iar locul doi ocupat le-a garantat tricolorilor calificarea la CM din 2019.

Conform federației mondiale de specialitate, România nu avea însă dreptul de a-l folosi pe Fakaosilea, motivația fiind aceea că acesta evoluase pentru echipa de rubgy în 7 a statului Tonga.

Sancțiunea excluderii nu i-a vizat însă numai pe români, aceeași soartă având și Spania și Belgia (la fel, au folosit jucători neeligibili). Deși au încheiat pe locul patru (după România, Spania și Belgia), rușii obțin calificarea la turneul final mondial de anul viitor.

În plus, Federatia de Rubgy din România a primit și o amendă în valoare de 100.000 de lire sterline.

Decizia World Rugby nu este una definitivă, ea putând fi contestată în termen de 14 zile.

"S-a decis retragerea a cinci puncte pentru fiecare meci în care s-a folosit un jucător neeligibil (40 puncte retrase Spaniei şi câte 30 pentru Belgia şi România). Belgia a fost amendată cu 125.000 de lire sterline, Spania cu 50.000 de lire sterline, iar România cu 100.000 de lire sterline", se arată în decizia worldrugby.org.

Ce spune FRR

"World Rugby a dat publicităţii astăzi deciziile Comisiei de Soluţionare a Disputelor desemnate de forul mondial să evalueze problemele apărute legate de calificarea la Cupa Mondială de Rugby 2019. Astfel, în ceea ce priveşte problemele de eligibilitate, România (un jucător), Spania (doi jucători) şi Belgia (cinci jucători) au fost considerate vinovate întrucât au folosit jucători neeligibili şi penalizate cu retragerea a câte cinci puncte pentru fiecare meci în care au fost folosiţi jucătorii, la care se adaugă sancţiuni financiare, suspendate pe o perioada de 5 ani. S-a hotărât de asemenea că rezultatul meciului dintre Belgia şi Spania să rămână neschimbat. Federaţia Română de Rugby nu este de acord cu decizia Comisiei de Soluţionare a Disputelor, ce stipulează aplicarea unor depunctări identice pentru toate ţările care au folosit sportivi neeligibili, indiferent de demersurile făcute sau de absenţa lor", a anunţat FRR.

"Folosirea unui jucător neeligibil într-un meci atrage automat sancţiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sancţiunea depunctarii, trebuie să fie identificate circumstanţe agravante în modul în care federaţia gestionează procesul de verificare a eligibilitatii. Federaţia Română de Rugby consideră că întreagă să conduită dovedeşte existenţa unor circumstanţe atenuante evidente, baza pe care îşi va formulă apelul împotriva deciziei Comisiei de Soluţionare a Disputelor. Sprijinul vostru, al celor care îndrăgiţi acest sport şi solidaritatea că valoare activă a sa, sunt esenţiale în susţinerea cauzei noastre şi a circumstanţelor excepţionale care trebuie luate în calcul în evaluarea situaţiei eligibilitatii sportivului Sione Faka’osilea şi în decizia de sancţionare. Dacă precizările referitoare la aspectele financiare ale acestei decizii ni le asumăm complet, depunctarea, aşa cum a fost ea indicată, fără a se ţine cont de specificitatea cazului României, va fi combătută din respect pentru toţi cei care sunt afectaţi de această hotărâre, cât şi pentru toţi cei care îmbrăţişează rugbyul şi valorile sale", a completat Federaţia Română de Rugby.

Federaţia prezintă faptele în ordinea cronologică:

*Sursa: News.ro

- Federaţia Română de Rugby a transmis către World Rugby mai multe documente scanate în vederea clarificării eligibilitatii unor jucători străini (anul 2015). Aceste demersuri au primit drept răspuns recomandarea unui reprezentant World Rugby de a trimite strict documentaţia pentru cazurile unde există neclarităţi, în toate celelalte implicarea World Rugby nefiind necesară.

- În vederea verificării situaţiei unor jucători, federaţia transmite un e-mail către adresele de contact ale federaţiilor lor de origine, Tonga şi Fiji, corespondenţă cu Tonga rămânând fără răspuns. (Fiji răspunde e-mailului transmis, clarificând indisponibilitatea jucătorului de care FRR era interesată, fiind abandonat procesul de eligibilizare a lui Eseria Vueti).

- Având în vedere lipsa de reacţie a Federaţiei din Tonga, se apelează la World Rugby pentru a se obţine o adresa care să faciliteze comunicarea.
- World Rugby indică adresa de e-mail preşedintelui Fe’ao Vunipola, căruia Federaţia Română de Rugby i se adresează pentru a determina dacă, din punct de vedere al statisticii competiţiilor, jucătorul Sione Faka’osilea este eligibil.

- Preşedintele Federaţiei de Rugby din Tonga confirmă că jucătorul este eligibil să joace pentru România.

- Sportivul semnează un formular World Rugby în care declara pe proprie răspundere că nu a jucat pentru reprezentativele naţionale ale ţării de origine şi da o declaraţie în care stipulează că nu a fost anunţat oficial de capturarea să de către federaţia din Tonga prin semnarea unui document în acest sens.

- Ca urmare a cumulării celor de mai sus cu principiul rezidenţei de minimum 36 luni (cu o pauză de mai puţin de 2 luni/an) stipulat în Regulation 8 a World Rugby, jucătorul este considerat eligibil şi folosit în partidele disputate de echipa naţională de seniori.

- La încheierea Rugby Europe Championship 2017/2018 federaţiile de rugby din Rusia şi Spania reclamă la Rugby Europe şi World Rugby folosirea de către România a jucătorului Sione Faka’osilea, considerat neeligibil.

- Ca urmare a acestei sesizări, Rugby Europe şi World Rugby cer detalii privind eligibilitatea tuturor jucătorilor străini folosiţi în ediţia 2017/2018 a Rugby Europe Championship.

- Federaţia Română de Rugby pune la dispoziţie toate documentele solicitate de cele două foruri.

- Forul mondial numeşte o Comisie de Soluţionare a Disputelor pentru analiză întregii situaţii, comisia solicitând o serie de documente şi argumente suplimentare, pe lângă cele transmise anterior, toate fiind trimise de către Federaţia Română de Rugby în termenul specificat.

- FRR se înscrie la sesiunea de audieri a Comisiei de Soluţionare a Disputelor, căutând un avocat cu expertiză pe legislaţie sportivă, care să reprezinte interesele rugbyului românesc în contextul acestei întâlniri.

- Pe 10 mai 2018, la Londra, Alin Petrache, Preşedintele FRR, Bogdan Muntean, Managerul de Înalta Performanţă şi Dan Cristea, Managing Associate în Cabinetul de Avocatură „Tucă, Zbarcea şi Asociaţii” sunt prezenţi la audierile Comisiei de Soluţionare a Disputelor, punctând demersurile procedurale ale federaţiei în vederea clarificării situaţiei sportivului Sione Faka’osilea.

- Comisia de Soluţionare a Disputelor decide astăzi, 15 mai 2018, că cele 3 ţări care au folosit jucători neeligibili, Belgia, Spania şi România, să fie sancţionate cu aceeaşi măsură de depunctare – minus 5 puncte pentru fiecare partida în care s-au folosit jucătorii neeligibili – indiferent de numărul jucătorilor folosiţi şi de absenţa sau prezenţa unor circumstanţe atenuante.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5741 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  Mana lunga a Rusiei (Marţi, 15 mai 2018, 19:01)

  UncleSam [utilizator]

  Rusii au scos perla cu tongolezul care a jucat 1 meci pt echipa de rugby 7 a statului Tonga si ii imping pe Spanioli direct la Campionatul Mondial iar ei merg in meciurile de baraj.
  IRB face jocul banilor si considera ca tongolezul nu avea drept de joc desi rugby in 7 este o cu totul alta competitie, alte reguli, alt campionat mondial si tot asa.. Cum ar fi ca FIFA sa considere futsalul acelasi ca fotbalul clasic.
  Sa speram ca in apel se intoarce ori la TAS, penibil ca o echipa calificata pe merit sa fie exclusa pe considerente de culise si invarteli.
  • 0 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 mai 2018, 19:37)

   [anonim] i-a raspuns lui UncleSam

   • +3 (3 voturi)    
    doar nu vrei sa plateasca (Marţi, 15 mai 2018, 22:04)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui

    petrache, el are spate.
  • +5 (5 voturi)    
   Rusii merg direct la mondial (Marţi, 15 mai 2018, 19:49)

   Nea Gigel [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   Pe langa Romania si Spania a fost eliminat, astfel Rusii merg la mondial iar Germania la barajul cu Portugalia iar mai apoi mai vine un baraj cu Portugalia. Faza amuzanta e ca Spania(Cea de la care a plecat tot scandalul) e in pericol sa ajunga in Liga a 3-a.
 • +2 (10 voturi)    
  FRR,"model " in sport al PSDului ?! (Marţi, 15 mai 2018, 19:04)

  Plagarus [utilizator]

  Sa se sesizeze Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport -Ecaterina Andronescu,europarlamentarii sa faca interpelari la Brussel(ass),Vasilica sa mute ambasadele pe grindurile Deltei Dunarii, sa organizam noi un CM al exclusilor...............
  • -3 (7 voturi)    
   aberezi (Marţi, 15 mai 2018, 19:27)

   trient [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   .
  • +4 (8 voturi)    
   ei lasa (Marţi, 15 mai 2018, 20:43)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   ca nici cu rusii nu ti-e rusine. Halal sportivi. Daca erau buni de ceva se calificau si daca juca allah neeligibil la alta echipa. Daca se mai straduie oleaca scoate la toate celelalte echipe ceva neeligibil si raman sa joace ei singuri, poate chiar sa si piarda. O fi si asta un sport.
   • +1 (1 vot)    
    Exact (Miercuri, 16 mai 2018, 0:10)

    JohnnyBGoode [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

    Ca sa nu mai vorbim ca rusii au asteptat pana s-au terminat calificarile pentru cupa mondiala ca sa scoata informatia cu Sione. Ca doar puteau sa o scoata de anul trecut, dupa primul meci daca erau fair-play si eram sanctionati doar pentru acel meci.

    Dar nu sunt nici pe departe ei cei vinovati. FRR nu si-a facut nicidecum treaba. Au cautat ei pe wikipedia (scrie in raportul oficial) si au concluzionat ca e ok.
    • +5 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 mai 2018, 2:09)

     [anonim] i-a raspuns lui JohnnyBGoode

     • +1 (1 vot)    
      Asa e (Miercuri, 16 mai 2018, 9:21)

      JohnnyBGoode [utilizator] i-a raspuns lui

      Dar FRR considera ca s-a asigurat cat de bine era posibil. Nu e rea vointa, ci pur si simplu incompetenta. S-au declarat multumiti cu emailul primit de la presedintele federatiei de rugby din Tonga cand de fapt trebuiau sa intrebe direct World Rugby.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by