Prezentă la toate edițiile Campionatului Mondial, naționala de rubgy a României va rata turneul final din 2019, ediție găzduită de Japonia. Federația Internațională (IRB) a luat această decizie după ce "stejarii" l-au folosit pe tongolezul Sione Fakaosilea, deși nu ar fi avut acest drept.

Nationala de rubgy a Romaniei Foto: frr.ro

România l-a folosit pe "centrul" Sione Fakaosilea în Rugby Europe Championship, iar locul doi ocupat le-a garantat tricolorilor calificarea la CM din 2019.

Conform federației mondiale de specialitate, România nu avea însă dreptul de a-l folosi pe Fakaosilea, motivația fiind aceea că acesta evoluase pentru echipa de rubgy în 7 a statului Tonga.

Sancțiunea excluderii nu i-a vizat însă numai pe români, aceeași soartă având și Spania și Belgia (la fel, au folosit jucători neeligibili). Deși au încheiat pe locul patru (după România, Spania și Belgia), rușii obțin calificarea la turneul final mondial de anul viitor.

În plus, Federatia de Rubgy din România a primit și o amendă în valoare de 100.000 de lire sterline.

Decizia World Rugby nu este una definitivă, ea putând fi contestată în termen de 14 zile.

"S-a decis retragerea a cinci puncte pentru fiecare meci în care s-a folosit un jucător neeligibil (40 puncte retrase Spaniei şi câte 30 pentru Belgia şi România). Belgia a fost amendată cu 125.000 de lire sterline, Spania cu 50.000 de lire sterline, iar România cu 100.000 de lire sterline", se arată în decizia worldrugby.org.

Ce spune FRR

"World Rugby a dat publicităţii astăzi deciziile Comisiei de Soluţionare a Disputelor desemnate de forul mondial să evalueze problemele apărute legate de calificarea la Cupa Mondială de Rugby 2019. Astfel, în ceea ce priveşte problemele de eligibilitate, România (un jucător), Spania (doi jucători) şi Belgia (cinci jucători) au fost considerate vinovate întrucât au folosit jucători neeligibili şi penalizate cu retragerea a câte cinci puncte pentru fiecare meci în care au fost folosiţi jucătorii, la care se adaugă sancţiuni financiare, suspendate pe o perioada de 5 ani. S-a hotărât de asemenea că rezultatul meciului dintre Belgia şi Spania să rămână neschimbat. Federaţia Română de Rugby nu este de acord cu decizia Comisiei de Soluţionare a Disputelor, ce stipulează aplicarea unor depunctări identice pentru toate ţările care au folosit sportivi neeligibili, indiferent de demersurile făcute sau de absenţa lor", a anunţat FRR.

"Folosirea unui jucător neeligibil într-un meci atrage automat sancţiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sancţiunea depunctarii, trebuie să fie identificate circumstanţe agravante în modul în care federaţia gestionează procesul de verificare a eligibilitatii. Federaţia Română de Rugby consideră că întreagă să conduită dovedeşte existenţa unor circumstanţe atenuante evidente, baza pe care îşi va formulă apelul împotriva deciziei Comisiei de Soluţionare a Disputelor. Sprijinul vostru, al celor care îndrăgiţi acest sport şi solidaritatea că valoare activă a sa, sunt esenţiale în susţinerea cauzei noastre şi a circumstanţelor excepţionale care trebuie luate în calcul în evaluarea situaţiei eligibilitatii sportivului Sione Faka’osilea şi în decizia de sancţionare. Dacă precizările referitoare la aspectele financiare ale acestei decizii ni le asumăm complet, depunctarea, aşa cum a fost ea indicată, fără a se ţine cont de specificitatea cazului României, va fi combătută din respect pentru toţi cei care sunt afectaţi de această hotărâre, cât şi pentru toţi cei care îmbrăţişează rugbyul şi valorile sale", a completat Federaţia Română de Rugby.

Federaţia prezintă faptele în ordinea cronologică:

*Sursa: News.ro

- Federaţia Română de Rugby a transmis către World Rugby mai multe documente scanate în vederea clarificării eligibilitatii unor jucători străini (anul 2015). Aceste demersuri au primit drept răspuns recomandarea unui reprezentant World Rugby de a trimite strict documentaţia pentru cazurile unde există neclarităţi, în toate celelalte implicarea World Rugby nefiind necesară.

- În vederea verificării situaţiei unor jucători, federaţia transmite un e-mail către adresele de contact ale federaţiilor lor de origine, Tonga şi Fiji, corespondenţă cu Tonga rămânând fără răspuns. (Fiji răspunde e-mailului transmis, clarificând indisponibilitatea jucătorului de care FRR era interesată, fiind abandonat procesul de eligibilizare a lui Eseria Vueti).

- Având în vedere lipsa de reacţie a Federaţiei din Tonga, se apelează la World Rugby pentru a se obţine o adresa care să faciliteze comunicarea.

- World Rugby indică adresa de e-mail preşedintelui Fe’ao Vunipola, căruia Federaţia Română de Rugby i se adresează pentru a determina dacă, din punct de vedere al statisticii competiţiilor, jucătorul Sione Faka’osilea este eligibil.

- Preşedintele Federaţiei de Rugby din Tonga confirmă că jucătorul este eligibil să joace pentru România.

- Sportivul semnează un formular World Rugby în care declara pe proprie răspundere că nu a jucat pentru reprezentativele naţionale ale ţării de origine şi da o declaraţie în care stipulează că nu a fost anunţat oficial de capturarea să de către federaţia din Tonga prin semnarea unui document în acest sens.

- Ca urmare a cumulării celor de mai sus cu principiul rezidenţei de minimum 36 luni (cu o pauză de mai puţin de 2 luni/an) stipulat în Regulation 8 a World Rugby, jucătorul este considerat eligibil şi folosit în partidele disputate de echipa naţională de seniori.

- La încheierea Rugby Europe Championship 2017/2018 federaţiile de rugby din Rusia şi Spania reclamă la Rugby Europe şi World Rugby folosirea de către România a jucătorului Sione Faka’osilea, considerat neeligibil.

- Ca urmare a acestei sesizări, Rugby Europe şi World Rugby cer detalii privind eligibilitatea tuturor jucătorilor străini folosiţi în ediţia 2017/2018 a Rugby Europe Championship.

- Federaţia Română de Rugby pune la dispoziţie toate documentele solicitate de cele două foruri.

- Forul mondial numeşte o Comisie de Soluţionare a Disputelor pentru analiză întregii situaţii, comisia solicitând o serie de documente şi argumente suplimentare, pe lângă cele transmise anterior, toate fiind trimise de către Federaţia Română de Rugby în termenul specificat.

- FRR se înscrie la sesiunea de audieri a Comisiei de Soluţionare a Disputelor, căutând un avocat cu expertiză pe legislaţie sportivă, care să reprezinte interesele rugbyului românesc în contextul acestei întâlniri.

- Pe 10 mai 2018, la Londra, Alin Petrache, Preşedintele FRR, Bogdan Muntean, Managerul de Înalta Performanţă şi Dan Cristea, Managing Associate în Cabinetul de Avocatură „Tucă, Zbarcea şi Asociaţii” sunt prezenţi la audierile Comisiei de Soluţionare a Disputelor, punctând demersurile procedurale ale federaţiei în vederea clarificării situaţiei sportivului Sione Faka’osilea.

- Comisia de Soluţionare a Disputelor decide astăzi, 15 mai 2018, că cele 3 ţări care au folosit jucători neeligibili, Belgia, Spania şi România, să fie sancţionate cu aceeaşi măsură de depunctare – minus 5 puncte pentru fiecare partida în care s-au folosit jucătorii neeligibili – indiferent de numărul jucătorilor folosiţi şi de absenţa sau prezenţa unor circumstanţe atenuante.