Lynn Howells, fostul selecţioner al României, a declarat că arbitrul Vlad Iordăchescu nu ar fi trebuit delegat la meciul Belgia - Spania. Tehnicianul galez a precizat că îl cunoaşte bine pe Iordăchescu şi ar fi mirat dacă centralul român ar fi fost "influenţat de ceva" la partida care i-a calificat pe "stejari" la Cupa Mondială din 2019, scrie News.ro.

Lynn HowellsFoto: frr.ro

Lynn Howells, fostul selecţioner al României, a declarat că arbitrul Vlad Iordăchescu nu ar fi trebuit delegat la meciul Belgia - Spania. Tehnicianul galez a precizat că îl cunoaşte bine pe Iordăchescu şi ar fi mirat dacă centralul român ar fi fost "influenţat de ceva" la partida care i-a calificat pe "stejari" la Cupa Mondială din 2019.

"Arbitrul nu ar fi trebuit pus în acea poziţie pentru finalul turneului. Îl cunosc pe Vlad foarte bine şi aş fi surprins dacă ar fi fost influenţat de ceva. Sper pentru binele rugbyului că nu a fost nicio acţiune lipsită de onestitate acolo şi nu am auzit nimic care să sugereze că ar fi fost. Indiferent cine a fost arbitrul, nu este loc în rugby pentru echipele care atacă un arbitru", a declarat Howells, pentru Mail on Sunday.

Echipa naţională de rugby a României a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), săptămâna trecută, în Rugby Europe Championship.

Ibericii consideră însă că victoria Belgiei în faţa Spaniei l-a avut ca "autor” pe arbitrul Vlad Iordăchescu. Jucătorii spanioli l-au alergat pe arbitrul român după meci, pentru a-i cere socoteală pentru prestaţia sa, care, în opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazdă. Iordăchescu a părăsit cu greu terenul stadionului din Bruxelles, unde a avut loc meciul.

Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) a cerut oficial, marţi, rejucarea meciului cu Belgia. FER speră că World Rugby va permite rejucarea meciului, având în vedere că "imaginea rugbiului a fost afectată de acest meci". FER notează că 19 decizii ale arbitrului au fost clar împotriva echipei Spaniei.

Antrenorul principal al naţionalei României, Lynn Howells, antrenorul care pregateste treisferturile, Rob Moffat, şi cel al pachetului de inaintare, Massimo Cuttitta, au demisionat, la 10 martie, după meciul câştigat de "stejari", la Buzău, cu Belgia.

Lynn Howells a debutat pe bancă tehnică a României în 4 februarie 2012, într-un meci din Cupă Europeană a Naţiunilor, cu Portugalia, la Bucureşti, victorie 15-7.