Echipa nationala de handbal feminin a Romaniei a debutat cu o victorie categorica la cea de-a 23 editie a Campionatului Mondial, scor 29-17 impotriva Paraguayului. Jucatoarele lui Ambros Martin n-au avut nicio emotie in primul meci de la turneul final din Germania, aflandu-se la conducere pe toata durata confruntarii din "Trier Arena". Romancele au intrat la pauza cu un avantaj de 9 goluri, iar in repriza secunda s-au detasat si au incheiat la o diferenta de 12 goluri. Pentru Romania urmeaza confruntarea cu nationala Sloveniei, duminica, de la ora 15:00.

Cristina Neagu si Ambros MartinFoto: ehf-euro.com

UPDATE: In ultima partida a zilei din Grupa A, Spania s-a impus in fata Angolei, scor 28-24.

UPDATE: Franta, una dintre favoritele la castigarea competitiei din Germania, a fost invinsa de Slovenia, scor 24-23. Franta este vicecampioana olimpica la Rio (2016), a cucerit bronzul la Campionatul European de anul trecut si a incheiat pe locul 7 la editia din 2015 a Campionatului Mondial.

Grupa A, clasament:

Sursa foto: captura soccerstand.com

Fiore Canata (Paraguay) a marcat cele mai multe goluri (7) in prima partida disputata in Grupa A. Din echipa tricolorelor s-a remarcat Cristina Florianu, cu cinci reusite.

Ce a spus selectionerul Ambros Martin

"Suntem multumiti de echipa noastra. Primul meci din competitie nu este niciodata usor. Sunt multe asteptari in ceea ce ne priveste. Am castigat, dar luam fiecare zi si fiecare meci pe rand.

A fost bun inceputul acestei competitii, ma bucur ca fetele au tratat cu seriozitate meciul, pentru ca am intalnit un adversar cu un stil de joc dificil. Am vazut o echipa a Paraguayului care a luptat", a spus spaniolul, la conferinta de presa de la finalul intalnirii, conform Digi Sport.

"Sper sa mergem din victorie in victorie, pana la meciurile eliminatorii. Acolo va fi care pe care", a precizat Ambros Martin.

Meciurile Romaniei din Grupa A:

Romania vs Paraguay/2 decembrie, scor 29-17

Romania vs Slovenia/ 3 decembrie, ora 15:00 (Trier Arena)

Romania vs Spania/ 5 decembrie, ora 21:30 (Trier Arena)

Romania vs Angola/ 7 decembrie, ora 19:00 (Trier Arena)

Romania vs Franta/ 8 decembrie, ora 19:00 (Trier Arena).

Desfasurarea livetext a partidei:

Min 60 Romania - Paraguay 29-17

Marcatoare: Laslo, Popa (2), Tatar

Cristina Laslo patrunde in forta si o invinge pe Analia Yaryes Estaque, insa nici Mora Insfran nu o iarta pe Dedu. Fiore Canata marcheaza de la 7 metri: 7 goluri din 9 aruncari pentru jucatoarea Paraguayului. Dedu o lanseaza excelent pe Ana Maria Popa si Romania se distanteaza din nou la 10 goluri. Inca o data Popa este vazuta foarte bine de catre Denisa Dedu, iar jucatoarea noastra reuseste al doilea gol consecutiv. Time-out cerut de antrenorul Neri Ruben, cu doua minute inainte de finalul partidei. Interventie buna a Denisei Dedu, iar Timeea Tatar stabileste rezultatul final al meciului: 29-17. Romania debuteaza cu o victorie categorica la Campionatul Mondial din Germania.

Min 50 Romania - Paraguay 25-15

Marcatoare: Geiger, Udristioiu, Popa, Neagu

Geiger isi trece in cont a doua reusita din aceasta partida, iar antrenorul echipei nationale a Paraguayului cere time-out. Tot tricolorele sunt cele care puncteaza, de data aceasta prin Udristioiu. Reusesc si jucatoarele din Paraguay sa desfaca apararea tricolorelor: 23-12 pentru Romania. Ana Maria Popa isi trece si ea numele pe lista marcatoarelor, iar Neagu impresioneaza cu o lovitura puternica de la 9 metri. Analia Yaryes Estaque are o parada senzationala in fata Crinei Pintea. Ana Maria Popa faulteaza si este eliminata doua minute. Adversarele profita de inferioritatea numerica a tricolorelor, iar Mora mai puncteaza inca o data: 25-14. Analia se opune si aruncarii Valentinei Elisei, iar de partea cealalta Dedu mai incaseaza inca un gol.

Min 40 Romania - Paraguay 21-11

Marcatoare: Buceschi, Neagu, Elisei, Florianu (2)

Dedu intervine foarte bine la prima actiune a Paraguayului din repriza secunda. Berbece incearca o lovitura de pe extrema, insa portarul adversarelor este la post. Mora Infran inscrie primul gol din aceasta repriza. Fiore Canata o invinge pe Dedu, iar scorul devine 16-9. Buceschi reuseste primul gol al tricolorelor din aceasta a doua parte a meciului. Gol frumos al Cristinei Neagu, cu bolta: abia al doilea pentru cea mai buna jucatoare a lumii. Actiune excelenta construita de Neagu, finalizata cu un gol al Valentinei Elisei. Florianu este la inaltime astazi, puncteaza de la 9 metri si scorul este 20-10 pentru Romania. Dedu este "executata" inca o data de Fiore Canata. Recupereaza foarte bine jucatoarele noastre, iar Florianu, aflata singura in fata portii, reface diferenta de 10 goluri dintre cele doua nationale.

Min 30 Romania - Paraguay 16-7

Marcatoare: Florianu (2) , Berbece (2), Tatar, Dragut

Florianu trimite puternic de la 9 metri si puncteaza pentru a doua oara in aceasta partida. Mora Infran inscrie de la 7 metri. La urmatoarea actiune, jucatoarele din Paraguay paseaza gresit, iar tricolorele recupereaza. Berbece isi trece si ea numele pe lista marcatoarelor. Dragut suteaza puternic, insa mingea este aparata de portarul Paraguayului. Eliminare de doua minute in tabara Paraguayului, iar Florianu inscrie de la 7 metri: 13-5 pentru Romania. Delyne Morlas inscrie de pe extrema (13-6), iar selectionerul Romaniei cere time-out cu trei minute inainte de finalul primei reprize. Tatar si Dragut isi trec in cont prima reusita la acest turneu final. Contraatac rapid al tricolorelor, Berbece mai inscrie inca o data, iar Romania intra la pauza cu un avantaj de 9 goluri.

Min 20 Romania - Paraguay 10-4

Marcatoare: Udristioiu (2), Pintea, Neagu, Florianu

Florianu vede cartonasul galben, iar Paraguay inscrie de la 7 metri. Neagu se inalta, dar trimite in bara. Udristioiu si Pintea marcheaza pentru nationala noastra, in timp ce Dumanska apara excelent. Vine si primul gol al Cristinei Neagu: 8-3 pentru Romania. Eliminare de doua minute pentru Cristina Florianu. Romania inscrie in inferioritate numerica, prin Udristioiu. Neri Ruben cere time-out. Ana Maria Berbece scapa singura spre poarta, insa calca semicercul. Actiune frumoasa a tricolorelor, finalizata cu un gol al lui Florianu, primul la un Campionat Mondial pentru jucatoarea noastra. Tomescu primeste o eliminare de doua minute, iar Paraguay puncteaza de la 7 metri.

Min 10 Romania - Paraguay 5-2

Marcatoare: Geiger, Udristioiu, Pintea (2), Elisei

Romania rateaza primul atac al partidei. Jucatoarele din Paraguay au plecat pe contracatac, insa Neagu a recuperat. Geiger a inscris primul gol pentru echipa lui Ambros Martin. Adversarele trimit in bara, iar Udristioiu face 2-0. Dumanska pareaza foarte bine, iar jucatoarele noastre se distanteaza la 3-0, prin Crina Pintea. Se modifica pentru prima data tabela in dreptul Paraguayului, gratie reusitei lui Faria Servin. Crina Pintea marcheaza pentru a doua oara in acest meci. Romania conduce cu 4-1. Paraguay obtine o lovitura de la 7 metri, iar Kamila Ledesma o invinge pe Dumanska. Primul gol dupa mai multe minute de seceta. Elisei reuseste un gol frumos, din extrema stanga: 5-2 in favoarea Romaniei. Analia Estaque are o parada exceptionala in fata Crinei Pintea, insa nici Dumanska nu se lasa invinsa.

A inceput partida de pe "Trier Arena". Romania a avut lovitura de start

Se intoneaza cele doua imnuri

Sunt prezentate cele doua echipe. Arbitreaza Koyoshi Hizaki si Tomokazu Ikebuchi (Japonia)

Citeste aici o ampla prezentare a Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania.

Potrivit Telekom Sport, selectionerul Ambros Martin a decis ca Gabriela Szucs sa ramana in afara lotului pentru meciul cu Paraguay.

La prima partida a Romaniei de la turneul final din Germania, pe "Trier Arena" vor fi prezenti aproximativ 200 de suporteri romani.

Paraguay se afla abia la al treilea Campionat Mondial din istorie, fara nicio performanta notabila pana acum. In anul 2007, cand competitia a fost gazduita de Franta, Paraguay a ocupat locul 23. Ultima participare a fost la editia din 2013 (Serbia) si s-a clasat pe pozitia 21.

Paraguay a fost medaliata cu bronz la Campionatul Pan American de handbal dupa ce a invins nationala Uruguayului, scor 24-22, rezultat ce i-a adus calificarea la Campionatul Mondial din Germania. Primele trei clasate la Campionatul Pan American si-au asigurat prezenta la turneul final: Brazilia, Argentina si Paraguay.

Ce a facut Paraguay de-a lungul timpului la Campionatul Pan American: 1986: 5 - 1991: 5 -2007: 4- 2009: 7- 2013: 4- 2015: 7 - 2017: Bronz

Antrenor: Neri Ruben (PAR)

Jucatoare cheie: Fatima Acuna, Kamila Rolon

Lotul Romaniei la CM:

Denisa Dedu, Iulia Dumanska - portari

Valentina Elisei Ardean, Ana Maria Popa - extreme stanga

Cristina Neagu, Cristina Florianu, Gabriella Szucs - interi stanga

Eliza Buceschi, Madalina Zamfirescu, Cristina Laslo - centri

Crina Pintea, Timea Tatar, Cynthia Tomescu - pivoti

Melinda Geiger, Ana Maria Dragut - interi dreapta

Aneta Udristoiu, Ana Maria Berbece - extreme dreapta.

Selectioner: Martin Ambros. Antrenor secund: Horatiu Pasca. Antrenor portari: Jaume Mauri Fort. Medic: Florin Ciocoiu. Maseur: Adrian Ionescu, Claudiu Marasteanu. Psiholog: Florentina Tonita.

Componenta grupelor pentru CM 2017:

Grupa A (Trier): Franta, Romania, Spania, Slovenia, Angola, Paraguay;

Grupa B (Bietigheim-Bissingen): Norvegia, Suedia, Cehia, Ungaria, Argentina, Polonia;

Grupa C (Oldenburg): Danemarca, Rusia, Brazilia, Muntenegru, Japonia, Tunisia;

Grupa D (Leipzig): Olanda, Germania, Serbia, Coreea de Sud, China, Camerun.

*Primele patru echipe din fiecare grupa se vor califica in optimile de finala, faza din care se va juca eliminatoriu pana la medalii.

Ce a facut Romania de-a lungul timpului la CM:

1957 - locul 9

1962 - aur

1965 - locul 6

1971 - locul 4

1973 - argint

1975 - locul 4

1978 - locul 7

1982 - locul 8

1986 - locul 5

1990 - locul 7

1993 - locul 4

1995 - locul 7

1997 - locul 12

1999 - locul 4

2001 - locul 17

2003 - locul 10

2005 - argint

2007 - locul 4

2009 - locul 8

2011 - locul 13

2013 - locul 11

2015 - bronz.