Nationala de handbal feminin a Romaniei a obtinut, sambata, prima victorie la Trofeul Carpati de la Craiova, scor 31-18 (18-5), cu reprezentativa Macedoniei. Titularele Cristina Neagu, Melinda Geiger si Crina Pintea nu au fost incluse in lot, fiind odihnite. Polonia este lider, cu 4 puncte, dupa ce a invins Brazilia, transmite News.ro.

Martin Ambros, dand indicatii tacticeFoto: ehf - Marius Ionescu

Selectionerul Ambros Martin a decis sa ruleze jucatoarele in fiecare meci de la Trofeul Carpati, astfel ca la meciul de sambata capitanul nationalei, Cristina Neagu, nu a fost inclusa in lot, locul sau fiind luat de interul stanga Cristina Florianu Zamfir, care nu a jucat in prima zi. Nici Melinda Geiger si Crina Pintea, si ele titulare, nu s-au aflat in lot la meciul cu Macedonia.

In primul meci al zilei, Polonia a trecut de Brazilia, cu scorul de 29-18 (11-9), si are 4 puncte, fiind urmata de Romania, Brazilia, cate 2, si Macedonia 0 puncte.

Vineri, in prima zi a turneului, Brazilia - Macedonia 32-19 (16-13) si Romania - Polonia 21-27 (10-18).

Ultimele partide opun, duminica, echipele Macedonia - Polonia (ora 14.00) si Romania - Brazilia (16.30).

Brazilia si Polonia sunt si ele calificate la Campionatul Mondial din Germania, alaturi de Romania. La editia CM din 2015, Romania si Polonia au fost semifinaliste, tricolorele cucerind medaliile de bronz.

La finalul celei de-a 49-a editii a Trofeului Carpati, antrenorul Romaniei, Ambros Martin, va alege lotul de 16 jucatoare plus o rezerva pentru Campionatul Mondial de luna viitoare.

Pentru Trofeul Carpati, antrenorii Ambros Martin, Horatiu Pasca si Fort Mauri au convocat urmatorul lot: Denisa Dedu si Iulia Dumanska - portari, Valentina Ardean-Elisei si Ana Maria Popa - extreme stanga, Cristina Florianu, Cristina Neagu, Bianca Bazaliu si Gabriella Szucs - interi stanga, Eliza Buceschi, Cristina Laslo si Madalina Zamfirescu - centri, Melinda Geiger, Ana Maria Dragut si Laura Popa - interi dreapta, Aneta Udristioiu, Alina Ilie si Ana Maria Berbece - extreme dreapta, Cyntia Tomescu, Crina Pintea si Timeea Tatar - pivoti.

Tricolorele s-au calificat, in iunie, dupa o dubla cu Austria, pentru a 23-a oara consecutiv la Campionatul Mondial, care va avea loc intre 1-17 decembrie in Germania. Romania este singura echipa din lume care a bifat toate editiile.

Romania va intalni, in ordine, intre 2-8 decembrie, in grupa A la Campionatul Mondial din Germania, echipele Paraguay, Slovenia, Spania, Angola si Franta.

Programul partidelor in grupa A, la Trier, este urmatorul: Franta - Slovenia, Romania - Paraguay, Spania - Angola (in 2 decembrie); Slovenia - Romania, Angola - Franta, Paraguay - Spania (3 decembrie); Franta - Paraguay, Romania - Spania, Slovenia - Angola (5 dcembrie), Romania - Angola, Spania - Franta, Paraguay - Slovenia (7 decembrie) si Angola - Paraguay, Spania - Slovenia, Franta - Romania (8 decembrie).

In celelalte trei grupe vor juca echipele Norvegia, Polonia, Argentina, Ungaria, Cehia, Suedia (grupa B, la Bietigheim), Danemarca, Tunisia, Japonia, Muntenegru, Brazilia, Rusia (C, Oldenburg), Germania,

Olanda, Camerun, China, Coreea de Sud, Serbia (D, Leipzig).

Dupa disputarea meciurilor din grupe, primele patru se vor califica in optimile de finala, faza din care se va juca eliminatoriu pana la medalii.

La editia din 2015 a CM, Romania a obtinut medalia de bronz, avand in palmares si argint mondial in 2005.

Campioana mondiala en-titre este Norvegia, care a mai cucerit medalia de aur in 1999 si 2011.