Romania a ratat sansa de a ajunge in semifinalele Campionatului European de handbal feminin din Suedia, dupa ce a pierdut cu 21-17 partida decisiva cu Danemarca. A fost meciul in care fetelor lui Martin Ambros le-a lipsit luciditatea in multe actiuni, viteza de joc avand de suferit impotriva unei nationale care a stiut cum sa gestioneze momentele importante ale disputei. Ramanem insa cu multe amintiri frumoase dupa acest turneu final european si cu speranta ca vor urma zile faste pentru o nationala care trece prin procesul schimbului de generatii...

Martin Ambros, dand indicatii tacticeFoto: ehf - Marius Ionescu

In meciul pentru locurile 5-6, nationala Romaniei se va duela cu Germania.

Rezultatele zilei in Grupa II Principala:

Ungaria - Rusia 26-26

Danemarca - Romania 21-17

Cehia - Norvegia 24-35

Ce spune Cristina Neagu

"Ele nu au facut nimic special, ne-au batut in doua jucatoare, portarul si interul stanga. Ele au adunat foarte multa frustrare din cauza anului trecut, cand le-am batut de doua ori la ele acasa. Acesta este sportul, nu avem ce face, trebuie sa recunoastem ca azi ele au fost mai bune.

Eu nu cred ca a fost un an rau. Ne-am calificat la Jocurile Olimpice, aici am facut niste meciuri foarte bune, suntem in primele 6 echipe. Ne pare rau ca nu jucam pentru medalii, dar daca ne gandim la ce a fost inainte de Campionatul European, nu cred ca ne dadea nimeni sanse sa ajungem aici. Am venit fiecare cu accidentari, probleme, nu ne-am antrenat cum trebuie, dar am dat tot ce am putut" - Cristina Neagu, la TVR.

Atat s-a putut impotriva Danemarcei

"De vrut, am vrut, dar nu am putut mai mult. Nu am putut sa le facem fata in duelurile unu la unu, am avut si multe ratari de unu la unu, care ne-au turnat plumb in picioare. Ne-am fi dorit sa trecem de acest joc, dar trebuie sa luam partile bune din aceasta competitie" - Costica Buceschi, antrenor secund al nationalei Romaniei.

Clasament final Grupa II Principala:

1 Norvegia 10 puncte (127-109)/ calificata

2 Danemarca 7 (123-113)/ calificata

3 Romania 6 (119-110)

4 Rusia 4 (116-121)

5 Cehia 2 (132-146)

6 Ungaria 1 (111-129).

Clasamentul marcatoarelor de la CE:

1 Cristina Neagu (Romania) 46 de goluri

2 Stine Jorgensen (Danemarca) 35

3 Nora Mork (Norvegia) 34

4 Isabelle Gullden (Suedia) 31.

Desfasurarea LiveText a partidei Romania vs Danemarca:

Min 60 Romania vs Danemarca 17-21

Marcatoare: Laslo, Zamfir

Pe o superioritate numerica, pierdem absurd mingea...Putea fi un moment in care se ne apropiem la trei goluri...Actiune cursiva, insa Chiper rateaza din extrema...Ce ar mai fi de facut? Dedu apara inca o data incredibil, insa ne va ajuta oare la ceva? Ambros Martin mai cere un time-out, este 19-15, cu doar sase minute inainte de finalul partidei. Ratam inca o actiune de atac, se mentine avantajul nordicelor. Tranborg inscrie cu o aruncare violenta: 20-15 pentru Danemarca...Hansen inscrie golul cu numarul noua, este 21-15, iar soarta meciului a fost stabilita....Danemarca se califica meritat in semifinalele Campionatului European, dupa o victorie cu 21-17.

Min 50 Romania vs Danemarca 15-19

Marcatoare: Udristoiu, Laslo, Neagu

Inca o eliminare pentru daneze (Jorgensen), insa aratam ca nu stim sa profitam de vreun avantaj...Iuganu suteaza in Toft...nu mai sunt multe spus...Nu inscriem in superioritate numerica, iar Paula este singura care evolueaza aproape de valoarea pe care o stim si pe care ne-o dorim...Scoatem portarul si atacam cu sapte jucatoare de camp, insa nici asa nu inscriem...Hansen, golul cu numarul opt, se face 19-13 pentru nordice. Denisa Dedu apara o lovitura de la sapte metri...Pintea este eliminata pentru doua minute. Neagu inscrie, ne apropiem la patru goluri (15-19), cu zece minute inainte de finalul partidei.

Min 40 Romania vs Danemarca 12-17

Marcatoare: Manea, Neagu

Tranborg inscrie, danezele se distanteaza la 13-10. Neagu, inca o pasa decisiva, iar Manea inscrie cu podeaua (11-13). Prea multe spatii in defensiva, Danemarca are o viteza superioara in acest moment, iar acest lucru se vede din plin si pe tabela. Din tribune se aude: "Luptam si castigam!" Tranborg este eliminata - vom reusi oare sa profitam? Neagu inscrie pentru prima data de la 9 metri in minutul 33. Luam gol in superioritate numerica - a punctat Fisker. Buceschi rateaza de pe semicerc..Hansen inscrie de la noua metri: Danemarca se distanteaza la patru goluri (16-12). Inca o data nu marcam in superioritate numerica...Paula salveaza poarta pe o aruncare intoarsa...Nu putem castiga insa numai cu portarul...Inca o data Sandra Toft intervine, importanta meciului pare sa ne copleseasa. Dupa 40 de minute, Danemarca conduce cu 17-12...

Procentajele echipei noastre nu sunt grozave dupa prima repriza. Am gresit destul de mult, s-a simtit din plin miza partidei. Cristina Neagu a inscris un singur gol din sase aruncari (17%). Stine Nielsen are procentaj 100% de la nordice (3 goluri din trei aruncari). Este nevoie de o mai buna circulatie pe faza de atac, de mai multa imaginatie. A fost o prima repriza in care s-a simtit chiar si din fata televizoarelor miza incredibila a disputei si faptul ca Romania si Danemarca se cunosc si s-au studiat foarte bine...

Min 30 Romania vs Danemarca

Marcatoare: Zamfirescu, Iuganu, Geiger

Heindahl este eliminata, iar pe atacul urmator inscriem prin Zamfirescu. Paula inchide inca o data poarta...Iuganu inscrie pentru prima data de pe extrema (8-7 pentru fetele noastre). Luam gol in superioritate numerica - a punctat Tranborg. Inscriem si de pe extrema dreapta: Geiger (9-8). Szucs este eliminata pentru doua minute, moment greu pentru Romania. Inca o egalitate: a marcat Nielsen (9-9). Ambros Martin simte momentul mai dificil si cere un time-out. Romania nu prea a avut ritm in ultimele minute. Neagu trimite in bara. S-a simtit omul in minus din defensiva - a marcat Nielsen (9-10). Cristina Laslo rateaza dintr-o pozitie ideala, iar nordicele se distanteaza la 11-9. Pintea inscrie de pe pivot dupa o pasa perfecta a Cristinei Neagu (10-11). Lacune mari pe faza ofensiva, nu avem ritm, nu simtim culoarele, nu gasim pasele decisive...E adevarat, ca si danezele se apara foarte bine. Sandra Toft prinde si ea un meci mare: a avut multe interventii in aceasta prima repriza (40% procentaj). Pintea rateaza de pe semicerc. Time-out al danezilor, cu doar 36 de secunde inainte de pauza. Paula mai are o interventie superba, insa apoi Neagu trimite in transversala. Se incheie prima repriza, Danemarca conduce cu 12-10.

Min 20 Romania vs Danemarca 6-7

Marcatoare: Pintea, Neagu

Pintea este atenta pe o respingere si inscrie (5-4). Cristina Neagu reuseste sa inscrie de pe extrema stanga, cu efect interior - ce executie! Paula inca interventie buna. Interceptam o minge, Cristina este neatenta, nu o anunta nimeni, iar mingea ii este furata (6-6). Se joaca destul de prudent, gresim iar pe faza de atac: combinatii previzibile. Cele doua echipe se cunosc foarte bine, nu sunt multe spatii. Inca o eroare in atac, insa Paula are o zi mare pana acum...Neagu trimite peste poarta, suferim in faza ofensiva, nordicele se apara organizat si agresiv. Momente slabe pentru ambele echipe, nu s-a mai inscris de minute bune...Jorgensen inscrie, Danemarca conduce cu 7-6 in minutul 20.

Min 10 Romania vs Danemarca 4-3

Marcatoare: Buceschi (4)

Neagu o angajeaza superb pe Manea, obtinem sapte metri, iar Buceschi deschide scorul. Hansen egaleaza insa imediat (1-1). Hansen mai inscrie o data (1-2). Unele probleme pe centrul defensivei noastre. Tranborg este eliminata. Inscriem in superioritate numerica: Buceschi (al treilea sau gol). Danezele rateaza un atac, insa nici fetele noastre nu fac mai mult pe un contraatac. Paula are o prima parada minunata, sa speram ca va fi o seara buna pentru portarii nostri. Nielsen inscrie de pe pivot, in continuare dificultati in defensiva pe centru. Minutul 9: Oana Manea este eliminata. Jorgensen trimite in bara de la 7 metri. Dupa 10 minute, Romania conduce cu 4-3.

A inceput partida cu primul atac al Romaniei

Arbitreaza MARIN Andreu (Spa) si GARCIA Ignacio (Spa)

Ce a facut Romania de-a lungul timpului in istoria participarilor la Campionatul European:

1994 - Tara Gazda: Germania - Romania, locul 10

1996 - Tara Gazda: Danemarca - Romania, locul 5

1998 - Tara Gazda: Olanda - Romania, locul 11

2000 - Tara Gazda: Romania - Romania, locul 4

2002 - Tara Gazda: Danemarca - Romania, locul 7

2004 - Tara Gazda: Ungaria - Romania, locul 7

2008 - Tara Gazda: Macedonia - Romania, locul 5

2010 - Tara Gazda: Danemarca/Norvegia - Romania, medalie de bronz

2012 - Tara Gazda: Serbia - Romania, locul 10

2014 - Tara Gazda: Ungaria/Serbia - Romania, locul 9

Danemarca, jucatoare cheie:

Nordicele formeaza o echipa puternica, fiind greu de mentionat anumite jucatoare "cheie". Cu toate acestea, site-ul oficial al competitiei le numeste pe Anne Mette Hansen si pe Stine Jorgensen drept cele mai importante nume din echipa.

Jorgensen este a doua in ierarhia marcatoarelor de la acest CE, cu 33 de reusite, cu zece mai putine decat liderul Cristina Neagu (43 de goluri).

Klavs Bruun Jorgensen

In varsta de 42 de ani, Klavs este un tehnician apreciat in Danemarca. A reusit sa inscrie 440 de goluri in 185 de meciuri pentru prima reprezentativa a nordicilor. A venit la nationala Danemarcei in iunie 2015.

Ce a facut Danemarca de-a lungul timpului la CE:

1994 - Medalie de aur

1996 - Medalie de aur

1998 - Medalie de argint

2000 - Locul 10

2002 - Medalie de aur

2004 - Medalie de argint

2006 - Locul 11

2008 - Locul 11

2010 - Locul 4

2012 - Locul 5

2014 - Locul 8.

Romania vs Danemarca, ultimele dispute:

Romania - Danemarca 27-25/ CE 2008

Romania - Danemarca 22-25/ CE 2010

Romania - Danemarca 16-15, finala mica - CE 2010

Romania - Danemarca 31-30, dupa prelungiri - CM 2015

Romania - Danemarca 32-25/ Turneul Preolimpic 2016

Romania - Danemarca 17-21, CE 2016.