Turneul celor Sase Natiuni la rugby, editia 2017, va debuta pe 4 februarie cu celebrul derby Anglia-Franta, care va avea loc pe Twickenham Stadium din Londra, potrivit Agerpres.

In prima etapa vor mai avea loc partidele Scotia-Irlanda si Italia-Tara Galilor. Competitia se va desfasura pana in luna martie, ultima etapa, a cincea, fiind programata pe data de 18 martie. Atunci, Scotia va intalni Italia, Franta va juca cu Tara Galilor iar Anglia cu Irlanda.

Ca noutate, in 2017, punctele bonus - ofensiv si defensiv - vor fi introduse pentru prima data in cadrul Six Nations. Astfel, echipa care marcheaza cel putin patru eseuri va primi un punct suplimentar (bonusul ofensiv), iar o formatie care va pierde la mai putin de 7 puncte diferenta va beneficia de punctul bonus defensiv. Detinatoarea trofeului este Anglia, care in 2016 a castigat Marele Slem, fiind urmata in clasament de Tara Galilor, Irlanda, Scotia, Franta, in timp ce ''lingura de lemn" apartine Italiei, care s-a clasat pe ultimul loc, fara niciun meci castigat.

Dupa Cupa Mondiala din 2015, au existat unele voci care au pledat pentru deschiderea unor discutii privind posibilitatea includerii Romaniei si Georgiei in formatul Six Nations, cea mai importanta competitie a sportului cu balonul oval in emisfera de nord. Inainte de a parasi presedintia World Rugby (fosta IRB) pe care o ocupa din 2008, francezul Bernard Lapasset a vorbit despre ''deschiderea'' Six Nations, intr-un interviu acordat editiei online a ziarului Le Figaro.

''Exista tarile europene din al doilea esalon precum Georgia, Rusia, Romania... Iar eu am spus clar: trebuie schimbat formatul Turneului celor Sase Natiuni. Daca se vrea sa mearga spre viitor, aceasta competitie trebuie sa se deschida. Cu un sistem de promovare-retrogradare. Fie direct, fie printr-un meci de baraj. Insa trebuie data rapid o viziune, o speranta acestor echipe'', declara Lapasset.

Declaratiile lui Lapasset au fost primite cu ostilitate de Italia care, prin vocea presedintelui Federatiei nationale de rugby, a respins din start asemenea sugestii.