Franta a deschis meciul prin acordurile ample ale imnului: "Marseillaise" a inghetat arena Paris Bercy, sufocata sub presiunea a 14.000 de suporteri francezi. Seara s-a prelungit pina in cele 4 reprize de departajare, la capatul carora hora bucuriei incinsa de romance a fost adevaratul refren al serii.

Cistigind cu 34-31, Romania a depasit bariera suferintei, dar si propriile temeri: considerata din start o favorita a turneului, echipa romana s-a confruntat la fiecare meci cu critici referitoare la inconsistenta jocului defensiv si a fluctuatiilor de forma ce apareau in interiorul aceluiasi joc.

Scenariul participarii noastre ne-a adus o dificultate suplimentara - a trebuit sa infruntam in sferturi tara gazda, Franta. Ambitioasa, impinsa de la spate de fani, echipa lui Olivier krumbholz a pregatit jocul in cele mai mici amanunte: a dominat net prima perioada, insa si-a epuizat toate energiile. Romania a venit din urma, a recuperat si a punctat decisiv, prin jucatoarele de clasa.

"Nu suntem obisnuit cu statutul de vinator, ci mai degraba cu acela de vinat", a constatat Krumbholz, iar comentatorii francezi au evidentiat calitatea portarului si a liniei defensive: "Superioritatea Romaniei s-a vazut in prelungiri, acolo unde conteaza de fapt".

Gheorghe Tadici si fetele au surmontat un prag mental esential - daca acum doi ani ne-am temut de Ungaria, acum a fost frica de Franta, ca tara gazda, de presiunea publicului si nu in ultimul rind de gradul de influentabilitate a arbitrajului.

"Au fost niste goluri date aiurea, niste decizii pe care acum n-are rost sa le mai comentez", spune Tadici.

Acolo, pe teren, da din mina, alungind ideea a ceea ce ar fi putut sa insemne o infringere in prelungiri. O amintire urita pe care am schimbat-o cu o realitate frumoasa. Si se infiltreaza printre handbaliste: hora bucuriei bate Marseillaise!