Nationala de handbal feminin a Romaniei s-a intors in tara dupa castigarea bronzului la Campionatul Mondial din Danemarca. La 36 de ani si cu o performanta greu de egalat, 16 turnee finale in care a imbracat tricoul primei reprezentative, Aurelia Bradeanu a anuntat ca in Danemarca a bifat ultimul Mondial pentru Romania, sustine gsp.ro.

Aurelia BradeanuFoto: ehfcl.com

Aurelia Bradeanu a jucat primul turneu final la varsta de 20 de ani, la Mondialul din Norvegia, din 1999. Atunci, Romania a incheiat pe locul patru, dupa ce a pierdut finala mica impotriva Austriei, scor 28-31, dupa prelungiri.

Bradeanu isi doreste sa bifeze si al 17-lea turneu final in tricoul Romaniei: Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

"Am reusit la 36 de ani sa fiu prezenta la echipa nationala si sa castig o medalie. Înseamna foarte mult. Acum 16 ani imi faceam debutul. Tocmai iesisem campioana mondiala de tineret in China si am facut imediat trecerea la echipa mare" - Aurelia Bradeanu, citata de gsp.ro.

Despre debut

"Erau alte timpuri atunci, probabil ca se uitau un pic altfel la noi pentru ca eram prea mici si nu aveau incredere in noi. Acum lucrurile stau altfel. Incercam sa le ajutam si ele ajuta in final echipa. Si eu am privit in sus spre cele mai experimentate, am trait si eu ce traiesc ele acum. Ma bucura pentru fetele mai tinere ca au incredere in ele, le ajutam sa creada in valoarea si in puterile lor" - Aurelia Bradeanu.

In intervalul de 16 ani (atat cat a jucat la prima reprezentativa), Bradeanu a ratat doar doua competitii majore: CE 2008 si CM 2009 (a nascut).

Aurelia a bifat 3 medalii in aceasta perioada: un argint mondial (in 2005), un bronz european (2010) si un bronz mondial (in 2015).

"Nu stim sa ne apreciem valorile"

"Sunt cateva luni in care esti apreciat, felicitat, dar apoi se revine la lucrul care a fost inainte. Din pacate, nu stim sa ne respectam valorile, sa le pretuim, in primul rand, si nu stim sa fim cu totii uniti pentru ca numai impreuna putem face lucruri mari" - Aurelia Bradeanu.

Jocurile Olimpice, ultimul cartus

"Nu va fi deloc usor, dar pornind de la acest Campionat Mondial sunt convinsa ca putem continua pe aceeasi linie si ca vom ajunge unde ne-am dorit, adica la Jocurile Olimpice. Eu am participat de doua ori, dar din pacate am o durere in suflet pentru ca am fost doar participante, nu am putut sa realizam un lucru mare acolo. Acum imi doresc sa ne calificam la Rio si sa ne punem amprenta pe acel turneu olimpic" - Aurelia Bradeanu.

Ii e greu sa lase copilul acasa

"Cand ai inceput sa practici sport de performanta, stii ca acesta este drumul. Pentru mine, cu atatia ani in spate, deja sunt obisnuita. Imi este foarte greu, intr-adevar, sa stiu ca-mi las copilul acasa, ca nu pot sa-i spun seara noapte buna, dar este frumos cand urci pe podium, ai o medalie la gat. Uiti de durerile pe care le ai in suflet, pentru ca nu este atat de usor sa-ti auzi copilul doar la telefon si sa-ti spuna de fiecare data «Mami, mi-e dor de tine!»". Dupa JO 2016, Mika o sa-l stranga mai des in brate pe David, iar el va povesti copiilor ce mama neinfricata are" - Aurelia Bradeanu.

Romania a ocupat locul trei la Campionatul Mondial de handbal feminin, performanta care i-a permis calificarea la turneul preolimpic (de calificare pentru Rio de Janeiro). Tara noastra are mari sanse sa organizeze aceasta competitie in perioada 17-20 martie 2016, la Cluj.

Astfel, tricolorele vor da piept cu Danemarca, Uruguay si Muntenegru. Se va juca fiecare cu fiecare, sistem grupa, iar primele doua clasate se vor califica la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro.

Componenta turneelor preolimpice:

Turneul 1:Olanda, Franta, Japonia, Tunisia

Turneul 2:Romania, Danemarca, Uruguay, Muntenegru

Turneul 3:Polonia, Rusia, Suedia, Mexic.

Pana acum, au obtinut deja calificarea la JO de la Rio urmatoarele nationale: Brazilia (tara gazda), Norvegia (campioana mondiala 2015), Spania (vicecampiona europeana in 2014), Angola (castigatoarea turneului din Africa), Argentina (castigatoarea Jocurilor Pan Americane) si Coreea de Sud (castigatoarea turneului din Asia). Pe langa aceste echipe, la Rio vor mai ajunge primele doua clasate in fiecare din cele trei turnee preolimpice.

Jocurile Olimpice de la Rio se vor desfasura in perioada 5-21 august 2016.

CM din Danemarca, clasament final:

1. Norvegia/ aur

2. Olanda/ argint

3. Romania/ bronz

4. Polonia

5. Rusia

6. Danemarca

7. Franta

8. Muntenegru

9. Suedia

10. Brazilia

11. Ungaria

12. Spania

13. Germania

14. Coreea de Sud

15. Serbia

16. Angola

17. China

18. Argentina

19. Japonia

20. Puerto Rico

21. Tunisia

22. Kazahstan

23. Cuba

24. Congo.