Nike a anuntat ca a semnat o intelegere pe viata cu LeBron James, starul celor de la Cleveland Cavaliers, din NBA, informeaza ESPN. Compania americana de echipament sportiv nu a anuntat cifrele intelegerii, dar presa de peste ocean a asigurat ca este cel mai mare contract semnat vreodata de Nike cu un sportiv.

"Putem confirma ca am incheiat o relatie pe viata cu LeBron, care reprezinta o valoare importanta pentru afacerile noastre, marca noastra si actionarii nostri", au precizat oficialii celor de la Nike intr-un comunicat de presa.

LeBron James are o intelegere de peste 12 ani cu Nike. James este dublu campion al NBA (2012 si 2013) si cvadruplu MVP al campionatului profesionist nord-american de baschet (2009, 2010, 2012 si 2013).

Jurnalistii de la ESPN spun ca noua intelegere dintre Nike si LeBron depaseste clar 300 de milioane de dolari, suma cu care compania americana "l-a legat" printr-un contract de zece ani pe Kevin Durant, vedeta celor de la Oklahoma City Thunder.

Nike si LeBron au "crescut" impreuna incepand din anul 2003. Cele doua parti au semnat o intelegere valabila pentru sapte ani, in valoare de 90 de milioane de dolari (a fost la momentul respectiv cel mai mare contract oferit de producatorul american unui sportiv).

Nike a luat fiinta in anul 1971 si este, alaturi de Adidas, liderul pietei de echipament sportiv. De-a lungul timpului, compania americana a semnat intelegeri importante cu sportivi reprezentativi, cum ar fi Michael Jordan.

In anii '80, Nike a profitat din plin de imaginea lui Michael Jordan, unul din cei mai apreciati jucatori din istoria NBA, pentru a face vanzari record cu modelul "Nike Air". Vanzarile au depasit 2,2 miliarde de dolari de la inceputul comercializarii lor, in 1985.

* Nike Air, model din 2011

In 2015, cele 13 modele de incaltari personalizate cu numele lui LeBron James au depasit vanzari de 400 de milioane de dolari.

* Model dedicat lui LeBron James

In intreaga sa istorie, Nike nu a semnat vreodata o intelegere pe viata cu vreun sportiv.

De-a lungul timpului, Nike si-a asociat imaginea cu nume importante din sportul mondial precum Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Neymar, Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Francesco Totti, Andres Iniesta, Tiger Woods, Carl Lewis, Michael Jordan, Rory McIlroy, Rafael Nadal sau Roger Federer.

De unde vine numele

Nike este zeita victoriei in mitologia greaca, iar compania americana a preluat acest nume din data de 30 mai, 1971. Initial, producatorul de echipament sportiv a purtat numele de Blue Ribbon Sports.