​Ovidiu Tonita, singurul roman care a participat la cinci editii ale Cupei Mondiale, s-a retras din rugbiul profesionist si implicit de la echipa nationala, informeaza, vineri, site-ul oficial al FRR.

Ovidiu TonitaFoto: frr.ro

"Autobuzul s-a cam oprit dupa meciul cu Irlanda, s-a parcat. Am decis sa inchei cariera internationala dupa acel meci si ma retrag. Nu mai joc la niciun club, ma duc doar din placere, la amatori. si fara sa mai fiu profesionist, nu mai pot reveni in echipa nationala. Nu stiu daca viitorul meu va fi legat tot de rugby. In prezent urmez un curs de preparator fizic si poate, pe viitor, voi putea ajuta pe aceasta cale", a declarat Tonita, ultima oara legitimat la clubul Provence, din campionatul Frantei.

Cea mai frumoasa amintire a lui Tonita este de la Cupa Mondiala din 2007. "Am jucat cu Noua Zeelanda atunci, am vazut Haka in fata, a fost ceva extraordinar. A fost un moment unic. O amintire frumoasa este si meciul cu Australia din 2003, a fost poate cel mai epuizant meci pentru mine ca jucator. Nu as schimba nimic din ce am facut in rugby, sunt mandru de tot ce am obtinut. Nu m-am gandit niciodata sa particip la o Cupa Mondiala sau doua, asa mi-a fost destinul. Am muncit mult si mi-am dorit intotdeauna sa fiu cel mai bun", a aduagat el.

Nascut la Barlad si format ca sportiv la clubul Rulmentul, Tonita a debutat pentru Romania la doar 19 ani, intr-un meci cu Maroc din Cupa Europeana a Natiunilor. De atunci, a strans 72 de selectii si a marcat 65 de puncte pentru Romania. Ovidiu Tonita a egalat recordul lui Romeo Gontineac la numar de meciuri jucate la Cupa Mondiala, ambii avand 14 prezente în teren.

La Cupa Mondiala din Anglia, el a evoluat in primele doua meciuri ale Romaniei de la Cupa Mondiala, cu Franta si Irlanda. In partidele impotriva Canadei si Italiei, el nu a mai putut juca din cauza unei fracturi la deget.

De-a lungul carierei, Tonita a mai evoluat la echipele Grenoble, Biarritz, Carcassonne si Perpignan, cu ultima castigand si un titlu in Franta. In ultimul sezon, el a evoluat pentru Aix-en-Provence, cu care a promovat in ProD2, a doua liga din Franta, sustine Mediafax.