Thomas Ryde a oferit primul interviu in calitate de antrenor al nationalei de handbal feminin a Romaniei. Tehnicianul suedez a vorbit despre ce isi doreste pe termen scurt si unde vrea sa ajunga alaturi de Cristina Neagu si compania. "Avem nevoie de o viziune ca vom deveni cei mai buni din lume", a precizat Ryde.

Thomas Ryde Foto: Hotnews

Interviu oferit pentru Federatia Romana de Handbal:

FRH:Ati asistat duminica la duelul dintre HCM Baia Mare si Viborg. Care este prima impresie despre handbalul romanesc?

Thomas Ryde: Legat de acest meci pot spune ca Baia Mare a jucat absolut extraordinar. Au avut mai multe jucatoare proaspete la dispozitie si au transat meciul in ultimele opt minute din prima repriza.

FRH:Aveti timp scurt la dispozitie pentru a va acomoda. Care este obiectivul numarul unu?

Thomas Ryde: Sa implementez o strategie pentru formulele defensive cinci plus unu si sase in linie pe semicerc. Apoi imi doresc acelasi lucru si in atac si voi lucra teme invididuale cu fiecare jucatoare pentru barajul cu Serbia.

FRH: Credinta fanilor de handbal din Romania este ca nationala feminina este o echipa de aur, dar cu probleme la capitolul mentalitate. Sunteti magicianul care va schimba asta?

Thomas Ryde: Oamenii au multe opinii si nu vreau sa le comentez, dar exista intr-adevar mult talent in echipa. Jucatoarele au o tehnica foarte buna in regim de viteza. Probabil va fi nevoie sa lucram totusi mai mult tactic si la capitolul unitate de grup pentru ca jucatoarele provin de la multe echipe. Voi face propriul research si voi discuta cu toate jucatoarele pentru a descoperi eventualele probleme.

FRH: Cunosteati jucatoare din Romania inainte sa ajungeti la nationala?

Thomas Ryde: Da, bineinteles. Cu multe dintre ele m-am intalnit in cupele europene in calitate de adversar. Sunt insa fete din noua generatie de 18-21 ani si chiar mai tinere pe care nu le cunosc si sunt foarte interesat sa fac asta cat se poate de rapid.

FRH: Cristina Neagu este un star pe plan mondial. Ce rol va avea ea in strategia dvs?

Thomas Ryde: In primul rand sa creeze situatii de a marca pentru restul jucatoarelor. Cand ea este in ofensiva, adversarele consuma multa energia pentru a o anihila si putem valorifica asta. Ma gandesc totodata la metode de a optimiza faza defensiva cu ajutorul ei deoarece Cristina se misca foarte rapid pe semicerc si intelege bine jocul tactic.

FRH: In viata privata sunteti un om de afaceri. Cand credeti ca handbalul poate deveni o industrie in Romania cu ajutorul unei strategii bine gandite de marketing?

Thomas Ryde: Incepand chiar de acum! Intotdeauna exista oportunitati sa faci business cu o asemenea echipa de valoare si cu interesul fanilor romani pentru handbal. E nevoie doar sa unim cele doua lucruri si de o viziune ca putem deveni cei mai buni din lume.

FRH: Trofeul Carpati aduna la start patru nationale de talie mondiala. Ce asteptari aveti de la competitie?

Thomas Ryde: Este o oportunitate excelenta sa aratam fanilor handbal de calitate. Brazilia are un stil atractiv pentru spectatori, diferit de cel am nationalelor din Europa. Se bazeaza mult pe calitatea individuala a jucatorelor si pe handbalul in situatii unu la unu, de aceea va fi o provocare pentru noi. De partea cealalta, Suedia si Germania au traditie in handbal si un joc bine organizat tactic. Sper ca vom juca in finala mare.

FRH: Personal v-ati propus cucerirea unei medalii majore cu nationala Romaniei la urmatoarele turnee finale?

Thomas Ryde: Obiectivele mele sunt pe termen lung. Obtinerea unei medalii este un proces in sine, constructia se face insa pas cu pas. In filosofia mea prioritatile sunt legate de imbunatatirea calitatii jocului, cooperarea in cadrul grupului, eficienta jocului si optimizarea resurselor intr-un mod mai inteligent.

FRH: Multa bafta!

Thomas Ryde: Mersi mult, o sa am nevoie☺)

Thomas Ryde nu a avut la dispozitie toate jucatoarele convocate la primul antrenament. Titulare in meciul de duminica HCM Baia Mare- Viborg, mai multe jucatoare de baza au fost invoite, iar Ada Nechita a acuzat dureri la genunchi, fiind menajata. Cristina Neagu a facut jonctiunea cu lotul luni seara. In aceste conditii, tehnicianul suedez a preferat sa faca un prim antrenament bazat doar pe stretching si a programat un joc inedit de fotbal pentru destindere. Thomas Ryde a intrat si el la miuta cu fetele. Valentina Ardean-Elisei si Paula Ungureanu vor da azi, de la ora 15.30, lovitura de incepere la partida de fotbal U.Cluj - FC Botosani.

Biletele se pun in vanzare miercuri

Datorita cererii mari de bilete, organizatorii vor pune in vanzare biletele inca de miercuri si la noua Sala Polivalenta din Cluj. Ele se pot achizitiona deja si online pe reteaua eventim.ro. Pretul biletelor variaza intre 5 si 15 lei in functie de amplasare, iar un abonament pentru cele doua zile costa 15 lei (categoria II) si 25 lei (categoria I).

Programul caselor de bilete: Miercuri (14.00-18.00), Joi (10.00-18.00), iar vineri si sambata (12.00-20.00).

Orar competitie:

Suedia - Germania, vineri ora 18.00

Romania - Brazilia, vineri ora 20.00

Finala Mica: sambata 18.30

Finala Mare: sambata 20.15.