Baschetbalista Ana Ferariu, componenta a nationalei under 16 si a echipei Olimpia Brasov, a reusit, miercuri seara, o performanta unica pentru baschetul romanesc si rara in cel mondial, punctand la patru capitole in statistici, la meciul castigat impotriva Irlandei, scor 82-49, la CE din Portugalia, scrie Mediafax.

Echipa Romaniei joaca pentru clasarea pe locurile 9-17 la Campionatul European under 16 din Portugalia (Divizia B). Marea performanta a meciului cu Irlanda a fost bilantul statistic al jucatoarei de la Olimpia Brasov, Ana Ferariu, care a incheiat, in 31 de minute jucate, cu 23 de puncte, 12 recuperari, 10 pase decivise si 10 interceptii, ceea ce formeaza un foarte rar "quadruple-double", adica peste 10 reusite la patru capitole din statistici.

Performanta este cu atat mai importanta cu cat in Romania nu a fost inregistrata o asemenea reusita, fiind o premiera la orice nivel de varsta.

"Este o performanta europeana speciala si totodata foarte rara", a titrat, joi, site-ul forului european de profil, FIBA Europe, dar si cel al FR Baschet.

La nivelul statisticilor, mai ales la seniori, este o obisnuinta atingerea unui "double-double", care inseamna doua combinatii de minimum 10 reusite, la puncte, recuperari, pase decisive, capace sau interceptii.

Un "triple-double" se realizeaza mai dificil, fiind nevoie de trei combinatii de minimum 10 reusite, la puncte, recuperari, pase decisive, capace sau interceptii. Cu atat mai mult, un "quadruple-double" este mai greu de realizat, fiind nevoie de patru combinatii de minimum 10 reusite, la puncte, recuperari, pase decisive, capace sau interceptii.

La nivel mondial, dar la senioare, "bariera" a fost depasita de tripla campioana olimpica Tamika Catchings (SUA), care a fost prima baschetbalista ce a atins "quintuple-double", adica a punctat la cinci capitole statistice, pe vremea cand evolua in WNBA (1997).

La nivel european, dar la masculin, starul nationalei Spaniei Ricky Rubio a reusit un "quadruple-double", la fel ca Ana Ferariu, tot la un Campionat European under 16, in 2006, in timp ce in NBA sunt inregistrare doar patru cazuri, tot la masculin: Nate Thurmond (1974), Alvin Robertson (1986), Hakeem Olajuwon (1990) si David Robinson (1994).

La CE din Portugalia, nationala de junioare a Romaniei a inregistrat trei infrangeri in grupa B preliminara, cu Anglia (55-58), Finlanda (48-74) si cu Luxemburg (44-50), iar ulterior, in primul meci din grupa G, pentru locurile 9-17, a fost invinsa de Ucraina, cu 48-65, dupa care a invins Irlanda, cu 82-49, urmand sa mai joace pentru clasarea finala.