Carmen Tocala, presedintele Federatiei Romane de Baschet, a precizat ca familia lui Chauncey Hardy (baschetbalist american ucis la Giurgiu pe 9 octombrie 2011) va cere despagubiri de 1,5 milioane de dolari catre statul roman. "Desi in presa americana se scria de 123 de milioane de dolari, noi stim ca este vorba de daune in valoare de 1,5 milioane de dolari", a precizat Tocala la Radio Gsp.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Din ceea ce stim noi este vorba despre daune de 1,5 milioane de dolari, desi presa americana scria de 123 de milioane de dolari.

Noi am vorbit in decembrie-ianuarie cu mama lui Hardy care ne-a rugat sa platim cota parte din onorariul avocatilor, care erau romani si americani. Federatia nu are in obiectul de activitate asa ceva, deci nu putem. Mai sunt cateva adrese catre FRB in ziarele din SUA, ceea ce pot spune e ca FRB nu are nici o implicare in incident, nu s-a petrecut pe terenul de sport, unde conform legislatiei eram obligati sa asiguram securitatea jucatorului. S-a intamplat la 4 dimineata intr-o discoteca, in viata lui privata. Clubul are un regulament de ordine interioara, nu Federatia.

Poate Tanasoaia e un baiat bun, daca asa au hotarat judecatorii, pe de alta parte a omorat un om, care era tot baiat foarte bun. Aici vorbim de imaginea Romaniei in strainatate, de cum suntem vazuti" - Carmen Tocala (Radio Gsp).

Pe 22 februarie Tribunalul Giurgiu l-a condamnat la 5 ani de inchisoare pe Ionut Tanasoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy. Sentinta Tribunalului Giurgiu este in prima instanta, Procurorii au formulat un recurs fata de solutia Tribunalului Giugiu. Procurorii care au instrumentat cazul l-au trimis in judecata pe Tanasoaia in baza art. 183 Cod Penal (lovituri cauzatoare de moarte). Pentru aceasta infractiune limitele de pedeapsa sunt de 5 la 15 ani de inchisoare.

In motivare, judecatorii au explicat ca Ionut Tanasoaia a fost condamnat doar la 5 ani de inchisoare pentru ca a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa. Astfel, potrivit instantei, limitele de pedeapsa pentru infractiunea de lovituri cauzatoare de moarte sunt de la 3 ani si 4 luni pana la 10 ani de inchisoare cu executare.

In motivarea instantei se mentioneaza ca la individualizarea pedepsei pentru Tanasoaia s-a tinut cont de faptul ca acesta nu avea antecedente, ca are 25 de ani, ca are un minor in ingrijire si ca nu este cunoscut drept o persoana violenta. Drept argument a fost invocata caracterizarea membrilor Asociatiei de proprietari a blocului in care locuieste Tanasoaie care au declarat ca agresorul lui Chauncey Hardy este o persoana liniştita şi respectuoasa.

Cazul mortii lui Chauncey Hardy

Baschetbalistul american Chauncey Hardy a decedat in urma unui conflict iscat in noaptea de sambata spre duminica (8-9 octombrie) 2011 in clubul Emotione din municipiul Giurgiu. Primele investigatii ale politiei au aratat ca loviturile care au dus la moartea baschetbalistului ar fi fost aplicate de principalul suspect Ionut Tanasoaia.

Baschetbalistul american Chauncey Hardy a fost dus la Spitalul Judetean din Giurgiu dupa incidentul care a avut loc, in noaptea de sambata spre duminica (8-9 octombrie). De la Spitalul Judetean din Giurgiu, baschetbalistul a fost transferat, patru ore mai tarziu, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitala, intrucat starea acestuia se agravase si unitatea sanitara nu avea computer tomograf.

Chauncey Hardy a murit la putin timp dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale. Concluziile raportului de autopsie in cazul sau arata ca decesul sportivului a survenit unui traumatism puternic, soldat cu hemoragie masiva si fractura craniana.