Considerat cel mai bun jucator al nationalei Romaniei de hochei in 2011, jucatorul echipei HSC Miercurea Ciuc, Tihamer Becze (24 de ani), a vorbit in presa maghiara despre scandalul imnului, cazul hocheistului roman umilit in vestiar si tensiunea creata in ultimele saptamani. "Vinerea trecuta, Tinutul Secuiesc a invins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corecta, fiindca romanii nu au, practic, nici o legatura cu nationala de hochei, dar nici cu sportul acesta, in general. In lotul de 26, avem un ucrainean si un jucator cu nume romanesc, portarul, care este nascut la Gheorgheni, si vorbeste bine ungureste, mama lui fiind unguroaica", spune Becze.

"Ne-am pregatit pentru meciul cu Ungaria ca pentru orice alt meci. Sintem sportivi profesionisti si vrem sa cistigam fiecare meci. Pentru mine, din punct de vedere sportiv, nu a contat ca jucam cu Ungaria, Polonia sau Ucraina. In contrast cu obiceiurile internationale din hochei, in care se intoneaza imnul doar la finalul partidei, si doar cel al echipei cistigatoare, organizatorii au decis sa fie intonate ambele imnuri inainte de startul partidei si dupa finalul partidei. Spectatorii au ascultat in liniste imnul Romaniei, nu au huiduit, nu au scandat trivialitati, s-au purtat decent si chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat imnul Ungariei, pe care l-am cintat si noi impreuna cu spectatorii. Apoi, asa cum sunt obiceiurile in zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni, la finalul partidei, am cintat Imnul Secuiesc impreuna cu spectatorii din sala. Nu stiu de ce se face atita caz, s-a intimplat un lucru firesc, care se intimpla de ani buni la noi", a declarat Becze, potrivit GSP.ro.

Intrebat daca i se pare normal ce s-a intimplat la Miercurea-Ciuc, unde hocheistii de origine maghiara din echipa romana au tacut cand s-a auzit "Desteapta-te, romane", dar au cantat imnul Ungariei, adversarul selectionatei tricolore, Becze a raspuns: "Casa noastra este Tinutul Secuiesc. Imnul nostru incepe asa: Ki tudja, merre, merre visz a vegzet ("Cine stie, incotro, incotro, ne duce destinul") si continua asa: Maroknyi szekely, porlik, mint a szikla (O mina de secui, se sfarima precum stinca). Eu am dubla cetatenie romano-maghiara. Daca noi am refuza, in bloc, convocarile la echipa nationala, Romania nu ar fi in stare sa alinieze o echipa, care sa nu ajunga ciuca batailor in Europa. Normal ca de la Bucuresti, cazul pare foarte grav, insa nu e vina noastra, noi avem constiinta curata".

Despre cazul Marinescu, hocheistul agresat de colegi in vestiarul patinoarului Vakar Lajos, din Miercurea-Ciuc, Becze a precizat: "Din informatiile mele, tatal hocheistului i-a jignit constant pe parintii jucatorilor maghiari. Baiatul le-a cerut colegilor, in vestiar, sa vorbeasca in romaneste, mai ales ca era 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Atunci au aparut prosoapele ude. Eu nu am patit niciodata ceva de genul acesta. Anul trecut am fost la Bucuresti sa ne facem analizele medicale. Asistentele si medicul mi-au reprosat ca nu inteleg ce vorbesc. Eu nu inteleg mai nimic din limba asta. Nu e de mirare, fiindca mi-am petrecut copilaria la Budapesta. Oamenii din Tinutul Secuiesc au aceeasi atitudine fata de limba romana, precum au avut-o fata de limba rusa inainte de 1989".