​Farul Constanța are vineri un meci capital în SuperLiga României, cu FC Botoșani, duel în urma căruia campioana en-titre vizează calificarea în play-off. La conferința de presă dinaintea partidei, Gică Hagi a fost deranjat în momentul în care a fost întrebat de Ianis Hagi.

Gica HagiFoto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

>> Cinci echipe luptă pentru ultimele două locuri de play-off – Cum arată duelurile din ultima etapă

>> Situație inedită în SuperLiga - Problemă pentru LPF înainte de ultima etapă a sezonului regulat

Gică Hagi: „Mă risc public să vă zic un lucru: la anul, Ianis va fi cel mai bun”

Farul Constanța joacă vineri pe terenul celor de la FC Botoșani în ultima etapă a sezonului regulat din SuperLiga României.

Miza pentru campioana en-titre este un loc în play-off, iar victoria le-ar aduce liniștea constănțenilor în duelul cu celelalte candidate.

Miercuri, Gică Hagi a susținut o conferință de presă în care subiectul principal ar fi trebui să fie meciul cu echipa lui Bogdan Andone, dar o întrebare legată de situația lui Ianis a dus conferința într-o cu totul altă zonă.

Timp de 17 minute, Hagi a avut un discurs incisiv cu privire la criticile care i se aduc lui Ianis și chiar a transmis că internaționalul român va fi cel mai bun în anul ce urmează.

„Ianis vine după un an în care a fost accidentat. Înainte de noul an competițional, cu câteva zile înainte să se închidă perioada de transferuri, s-a întâmplat ceva la Rangers și a rămas surprins (n.r. - antrenorul îl lăsase în afara lotului de Champions League).

A reacționat cât a putut în câteva zile, s-a dus în al doilea cel mai bun campionat din lume. A jucat în acest an competițional 21 de meciuri până în momentul de față. Țineți cont, după un an și ceva de accidentare, când multă lume nu mai credea!

A jucat anul ăsta, a apărut la echipa de club cât a putut. Cât a jucat titular, a jucat foarte bine din punctul meu de vedere. Chiar dacă nu are reușite sau nu s-a impus ca titular... În septembrie, octombrie și noiembrie a fost la echipa națională. A lipsit în fiecare lună cel puțin 10 zile, fiind jucător nou. Așa că adaptarea lui a durat mai mult.

într-un fotbal de elită, cel mai bun, cel mai creativ și tehnic din lume. A apărut de vreo 21 de ori, titular sau mai puțin. Nu e titular de drept, așa cum ne așteptam. Tot ce s-a zis în ziare de unii colegi ai dumneavoastră sunt doar răutăți, prostii, minciuni. S-a ajuns să se spună că Rangers nu-l vrea pe Ianis.” - a spus Gică Hagi, potrivit GSP.

>> FOTO Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova) va purta mască, după accidentarea din meciul cu Rapid

Mai mult decât atât, Hagi a dezmințit zvonurile conform cărora Ianis ar urma să revină în SuperLiga României, precizând faptul că fiul său nu mai are nimic de demonstrat în fotbalul românesc.

„Ianis are contract cu Rangers, la vară revine acolo. A ieșit în sondaj, când s-a votat, că e dorit de toți. E jucătorul lui Rangers, nu îl salvează tata, între ghilimele. Nu se mai poate, îmi vine să râd când văd asta! Nici dacă vrem nu mai poate veni înapoi.

A ajuns la un nivel. Cred că nivelul lui Ianis este de primii 3 ai României ca experiență internațională. A jucat afară, a reușit afară, are meciuri în cupele europene.

A câștigat premiul de cel mai bun jucător și la noi în țară, și afară! Sunt fapte, lucruri concrete. În toamnă, când a fost greu și presiune mare, a făcut diferența. A făcut diferența! A ieșit cel mai bun, jucătorul cu randamentul cel mai bun! Ce vreți mai mult ca să vă convingeți? Ce vreți mai mult de la un jucător care iubește România?

Vă amintesc că s-a calificat la seniori, s-a calificat de două ori la U21. În octombrie, toată toamna, a făcut diferența venind după un an de accidentare (n.r. - marcând golul victoriei în meciul decisiv cu Israel).” - a mai adăugat Hagi.

„Poate cei de la Alaves, văzând că juca așa bine la echipa națională, au avut pretenții, exigențe. Dar Ianis nu era adaptat, iar orice jucător are nevoie de adaptare când merge într-un campionat de elită.

A excelat la echipa națională, a demonstrat încă o dată că este jucătorul român care are personalitate pe teren, reacționează foarte bine la cele mai mari meciuri, dar dintr-odată vedem că unii colegi de-ai dumneavoastră încep anul cu o minciună!

Ianis a jucat în ianuarie cu Atletico Madrid, Bilbao și Betis. Această diversiune se duce la exagerare extremă, până la minciună! Și în martie se scrie că Ianis n-a jucat. Cum n-a jucat? Atenție, e jucător care vine după un an și ceva de accidentare. Cât vreți să joace? El apare. Că era ideal ca el să fie titular, da. Dar nu vine totul deodată.

În încheiere, Gică Hagi a îndrăznit să spună că peste un an Ianis Hagi va fi cel mai în formă fotbalist român.

Mă risc public să vă zic un lucru: la anul, Ianis va fi cel mai bun. Se spune că atât cât stai îți trebuie să revii la ce erai înainte (n.r. - a fost 1 an accidentat). Chiar nefiind cum era înainte, a făcut diferența. A demonstrat, e iubit de români, dar sunt câțiva care... mă rog, numele e mare, trebuie să scrie, să zică de lucrul ăsta.

Ce s-a scris din decembrie până acum despre el, câte prostii s-au scris, e incredibil. Inclusiv că nu e dorit de Alaves și Rangers. E ianuarie și voi vorbiți despre vară? Cine știe ce va fi peste 4-5 luni? S-a scris că nu are echipă și că îl salvează tata. Eu?! Sunt sărac și nu am bani să-l aduc pe Ianis. A ajuns la alt nivel!

A jucat titular, el s-a dus afară și a jucat titular! Că n-a jucat tot timpul... încă nu avem cei mai buni jucători din lume, nici echipa națională, nici echipe de club. Nu avem o generație la nivelul la care am fost noi. Dar ei demonstrează, o fac zi de zi. Au nevoie de curaj, de încredere din partea voastră, a tuturor. Aveți încredere în ei, prea negativi suntem! El e călit, o simte. V-a demonstrat-o când a fost presiunea cea mai mare.

Are viitorul în față, are 25 de ani. Eu la 25 de ani am plecat afară. El deja are lucruri mai multe decât mine. A câștigat titlul de cel mai bun jucător afară. Eu nu am obținut asta, cel mai bun jucător în Vest, din echipa lui. Și avea 22 de ani. A ieșit cel mai bun jucător, pasator, din tot campionatul. Cum le omiteți? Toate astea nu mai sunt? Se face o manipulare programată.” - a încheiat Hagi.

>> Universitatea Cluj a transferat titularul din poarta unei echipe naționale