Kyros Vassaras, șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, a susținut joi o conferință de presă record, în care a vorbit despre problemele semnalate în arbitrajul din SuperLigă. Grecul a anunțat că nu are de gând să demisioneze, după criticile din ultima vreme.

Kyros VassarasFoto: Inquam Photos / George Călin

Kyros Vassaras rămâne la conducerea CCA

Întrebat ce părere are despre faptul că finanţatorul FCSB, Gigi Becali, i-a cerut demisia, preşedintele CCA a răspuns:

„Şi ce pot să fac eu? Nu am primit niciun SMS. Eu să mă gândesc la demisie? De ce? Credeţi că vom fi vreodată fericiţi? Cine e în această poziţie simte presiunea. Un lucru este sigur, nu văd nicio direcţie (n.r. - a arbitrajului) şi când cineva vorbeşte despre greşeli clare care îl dezavantajează trebuie să vorbească şi de greşelile clare care au fost făcute în favoarea lui. Şi atunci de ce să mă gândesc la demisie când nu există niciun motiv?

Eu cred în arbitrii noştri, în onestitatea lor, în integritatea lor şi trebuie să o respectăm. Eu consider că avem jucători buni, mai puţin buni şi slabi, antrenori la fel, arbitri la fel. Avem VAR pentru a elimina greşelile evidente. Noi vom face tot ce e posibil ca să îi pregătim cât mai bine pe arbitri. Acesta e motivul pentru care voi continua (n.r. - în funcţie). Pentru că asta este treaba mea.

Treaba mea nu este să demisionez atunci când apare o greşeală şi cineva îmi cere cineva asta. Treaba mea este să pregătesc arbitrii şi nimeni nu mă poate acuza că aceşti arbitri nu sunt pregătiţi".

El a transmis un mesaj conducătorilor de cluburi să nu mai pună presiune pe arbitrii pentru că implicit pun presiune pe proprii jucători.

„Vrem să avem consistenţă şi o linie în fotbal în concordanţă cu legile jocului şi ceea ce se doreşte la nivelul FIFA şi UEFA. Îi rog pe conducători să respecte arbitrii, pentru că noi cerem arbitrilor la rândul lor să ofere respect. Trebuie să respectăm imaginea arbitrilor.

Nu vă aşteptaţi ca mâine arbitrii care vor fi pe teren şi în funcţie de cine ce declară sau de presiunea care este pusă vor interpreta diferit anumite situaţii de joc.

Ei vor încerca să aplice numai elementele din legile jocului. Nu puneţi presiune pe arbitri pentru că indirect puneţi presiune pe jucătorii dumneavoastră", a precizat Vassaras.

În opinia sa, în Superliga nu sunt mai multe greşeli decât în alte campionate, precizând că arbitrii români sunt printre cei mai buni din Europa.

„Nu e necesar să vin cu explicaţii la finalul fiecărei etape, dar ar putea fi un motiv să vin atunci când este o greşeală evidentă. Am făcut asta şi o voi mai face. Când unul zice că e roşu, altul că e galben, noi nu putem să venim de fiecare dată să venim cu explicaţii care e decizia corectă.

Cu siguranţă noi avem un alt număr de greşeli de arbitraj faţă de ce consideră lumea. Iar eu nu cred că există vreun campionat de fotbal fără erori. Şi nu cred că există campionate cu mult mai puţine erori decât cel românesc. Vă rog să încetaţi, eu le cer întotdeauna arbitrilor să fie corecţi.

Jucătorii şi antrenorii trebuie să joace fotbal pe teren, iar arbitrii respectă asta. Şi dau maximum de fiecare dată. Nu e un accident că arbitrii noştri sunt printre cei mai buni din Europa, mă refer la arbitrii internaţionali", a explicat Kyros Vassaras, conform News.ro.

Preşedintele CCA nu este de acord cu aducerea unor arbitri străini la meciurile din campionatul României.

„Niciodată nu vom aduce arbitri străini. Avem încredere în arbitrii noştri şi vom face totul pentru a-i creşte şi a-i pregăti. Şi jucătorii din campionatul României au încredere în arbitrii noştri. Înţeleg atunci când deciziile sunt corecte sau greşite", a mai spus el.