2010 a fost un an de referinta pentru Spania, tara care a cucerit multe medalii gratie sportivilor sai. Ibericii au triumfat, printre altele, la Cupa Mondiala de Fotbal, in MotoGP, au castigat Europa League, Final Four-ul, Turul Frantei si Raliul Dakar. In plus Rafael Nadal a bifat un sezon exceptional, spaniolul fiind cel mai bun la Roland Garros, Wimbledon si US Open.

Spania, campioana mondialaFoto: Reuters

Performatele sportive ale Spaniei in 2010:

- Spania a castigat Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud dupa ce a trecut in marea finala de Olanda, scor 1-0.

- Regal FC Barcelona a castigat Euroliga de baschet, Final Four-ul desfasurandu-se la Paris (TSKA Moscova, Olympiacos, Partizan Belgrad si Regal FC Barcelona s-au luptat pentru trofeu).

- Alberto Contador a castigat Turul Frantei, editia 2010. A fost cel de-al treilea succes al ibericului in cea mai importanta competitie ciclista a lumii.

- Carlos Sainz a castigat Raliul Dakar, editia 2010, ibericul impunandu-se la sectiunea auto (Sainz/Cruz (Volkswagen) 47:10:00).

- Atletico Madrid a castigat Europa League dupa ce a dispus in finala, scor 2-1, de englezii de la Fulham.

- Atletico Madrid a castigat Supercupa Europei la fotbal dupa ce a invins-o cu 2-0 pe Inter Milano.

- Motociclistii Marc Maquez (125 cc), Toni Elias (Moto2) si Jorge Lorenzo (MotoGP) au devenit campioni ai lumii in 2010.

- Rafael Nadal a devenit in 2010, la doar 23 de ani, jucatorul de tenis cu cele mai multe titluri in turneele Masters, spaniolul depasind recordul lui Andre Agassi (americanul are 17 titluri).

- Mireia Belmonte a fost declarata cea mai buna inotatoare a Mondialului de la Dubai. Iberica a cucerit trei medalii de aur si una de argint.

- Spaniolul Pau Gasol a castigat titlul NBA alaturi de echipa Los Angeles Lakers. In finala, echipa din "Orasul Ingerilor" a trecut cu 4-3 de Boston Celtics.

- Rafael Nadal a castigat turneul de Grand Slam de la Roland Garros dupa ce a trecut in finala de Robin Soderling. A fost succesul cu numarul cinci al lui Rafa pe zgura pariziana.

- Rafael Nadal si-a trecut in palmares turneul de Mare Slam de la Wimbledon, spaniolul depasindu-l in ultimul act pe cehul Tomas Berdych. A fost a doua victorie a ibericului pe iarba londoneza.

- Rafael Nadal a castigat, pentru prima data in cariera, titlul de la US Open. Nadal a trecut in finala de Novak Djokovic.

- In plus, Spania are mari sanse de a-l da si pe fotbalistul care va cuceri Balonul de Aur (se lupta Andres Iniesta, Xavi Hernandez si Lionel Messi pentru prestigioasa distinctie).