Conform unui Eurobarometru dat publicitatii luni, Romania se afla in coada listei statelor de pe Batranul Continent atunci cand vine vorba de practicarea sportului. Romanii sunt intrecuti doar de Ungaria, Grecia si Bulgaria. Tarile nordice sunt cele mai active din acest punct de vedere.

Bulgaria este codasa Europei atunci cand vine vorba de practicarea sportului, vecinii nostri avand un procentaj de 82% al celor care au precizat ca nu presteaza niciun fel de miscare. Pe locul doi se afla Grecia (79%), pe trei Ungaria (71%), in timp ce Romania se gaseste pe patru, cu un procentaj de 69%.

In topul tarilor europene ai caror locuitori practica cu regularitate sportul se afla Suedia si Finlanda (ambele cu 72%), in timp ce pe trei se afla Danemarca (64%).

Destul de bine stau si Irlanda (58%), Olanda (56%), Slovenia (52%) si Luxemburg cu 51%.

De asemenea, cetatenii UE au preferinte diferite in privința locului unde practica exercițiile fizice: 83 % dintre sloveni prefera exercitiile in aer liber, acest indicator fiind de 76 % in Finlanda si de 67 % in Estonia. Exercitiile in aer liber sunt preferate de doar 27 % dintre respondenții din Grecia, de 28 % dintre cei din Malta si de 29 % dintre cei din Romania.

Conform Eurobarometrului, 40 % dintre cetatenii UE desfasoara activitati sportive cel putin o data pe saptamana, iar 65 % practica o forma sau alta de exercitii fizice. In schimb, 25 % sunt aproape complet inactivi.

"E placut sa afli ca 40% dintre locuitorii Europei practica sportul cel putin o data pe saptamana. De asemenea, nu e prea bine atunci cand ti se spune ca 25% sunt inactivi. Sportul ajuta, iar modelul nordic ar trebui urmat" - Michel Platini, presedinte UEFA.