Talentul anului, provocarea adresata de Premiile Ioan Chirila celor care isi doresc sa devina jurnalisti sportivi, se afla la jumatatea perioadei sale. Cei care doresc sa se inscrie in competitie mai pot trimite articole insotite de un CV pana pe 6 noiembrie, la adresa premii@ioanchirila.ro.

Pana acum au fost primite texte din partea unor autori de varste si cu preocupari dintre cele mai diferite. Ceea ce ii uneste este ca, in pofida scenariilor murdare, ei incearca sa demostreze ca inca se poate scrie curat, frumos despre sport.

Cel mai bun text va fi desemnat de catre doamna Iarina Demian, presedintele Fundatiei artEST, organizatorul evenimentului, alaturi de un reprezentant al cotidianului partener. Avand in vedere ca ne aflam la jumatatea competitiei, doamna Iarina Demian impartaseste impresiile create de articolele primite pana acum si asteptarile pe care le are de la viitorii participanti.

“Premiile Ioan Chirila s-au nascut pentru jurnalistii adevarati, cei care fac din profesia lor o arta, cei care au atitudine.

Ne-am gandit, insa, ca sunt foarte multi oameni care au ceva de spus si pe langa care sansa trece fara sa se opreasca. Ne-am bucurat sa putem fi noi sansa lor. Dar, atunci cand ti se da o sansa, trebuie sa stii sa o pastrezi si sa o folosesti. Ganditi-va de doua ori inainte sa va inscrieti la acest concurs, intrebati-va ce anume vreti de la viata si cat sunteti dispusi sa sacrificati din timpul vostru pentru profesia de jurnalist sportiv.

Ar mai fi ceva de spus. Marii filozofi, scriitori, artisti ai omenirii au fost si sunt oameni modesti. Daca ai scris un articol bun si ai castigat concursul nu inseamna ca nu mai ai nimic de invatat. Greul abia incepe. Au fost candidati care, desi au castigat premiul Talentul anului, n-au reusit sa treaca un test important: acela de a se integra in redactia de sport a unui cotidian, acolo unde trebuie sa faci de toate si sa o pornesti de jos chiar daca esti fericitul castigator al premiului.

Totusi, multi dintre concurentii care s-au inscris de-a lungul timpului au fost deosebit de talentati si de maturi. Am fost surprinsa sa citesc niste articole carora cred ca si Ioan Chirila le-ar fi dat girul sa apara pe prima pagina a oricarui ziar de sport. Toate acestea sunt doar niste ganduri inainte de gala, care poate va vor ajuta sa incercati sa va cunoasteti mai bine si sa decideti daca merita sa va luptati pentru acest premiu.

Daca o faceti doar ca sa va incercati fortele si nu aveti de gand sa continuati aceasta splendida aventura e bine sa renuntati in favoarea celor care sunt cu adevarat pasionati si gata de orice sacrificiu. Dupa cum spunea Ioan Chirila "aceasta vesnica alergare m-a obligat deseori sa trec pe langa momente esentiale si e un regret care te urmareste mereu, chiar daca, intrebat fiind maine despre ce as alege daca as avea prilejul unui nou start, n-as sta o clipa pe ganduri. N-as modifica nimic din itinerariul Maratonului meu de 42 de ani".

Invingatorul competitiei Talentul anului va beneficia de un contract de colaborare cu unul dintre cotidienele de mare tiraj, timp de trei luni. Cel de-al doilea clasat va deveni colaborator Hotnews, ambii castigatori avand posibilitatea de a incepe o cariera de jurnalist sportiv. Mai multe detalii despre concurs se gasesc pe site-ul Premiilor, www.ioanchirila.ro.

Talentul anului are loc in cadrul Premiilor Ioan Chirila, singura competitie independenta adresata gazetarilor sportivi din Romania.