Spania a reusit in 2008 sa acapareze lumea sportului, ibericii castigand de-a lungul unui an entuziasmant cucuna de lauri la Roland Garros, Wimbledon, EURO 2008, Tour de France, Il Giro si Cupa Davis. De asemenea, spaniolii au dat cel mai bun jucator de la Campionatul European de Fotbal si numarul unu din tenisul de camp masculin.

Iata pe scurt ispravile ibericilor din anul 2008:

Il Giro 2008

Spaniolul Alberto Contador si-a adaugat in bogatul palmares castigarea Turului Italiei, dupa ce in 2007 triumfa in cel mai important eveniment ciclist al mapamondului, Turul Frantei. Prin aceasta victorie deosebita, Contador a pus capat unei hegemonii de 11 ani a sportivilor italieni. In competitia gazduita de Italia a mai triumfat un singur iberic, Miguel Indurain in sezoanele 1992 si 1993.

La Tour de France 2008

Spaniolul Carlos Sastre a mentinut, prin succesul din vara lui 2008, trofeul decernat castigatorului Turului Frantei in Spania. A fost al treilea sezon consecutiv in care un iberic a triumfat in Marea Bucla dupa victoriile lui Oscar Pereiro si Alberto Contador.

Roland Garros 2008

Conform tuturor asteptarilor, Rafael Nadal a castigat si editia 2008 a Roland Garros-ului, dupa o finala in patru seturi impotriva lui Roger Federer. Rafa castiga de trei ori la rand pe zgura pariziana, precedenta performanta apartinandu-i lui Bjorn Borg in 1980.

Wimbledon 2008

Rafael Nadal pune capat dominatiei elvetianului Roger Federer pe iarba londoneza, Rafa devenind, dupa 28 de ani de la isprava lui Bjorn Borg, primul sportiv care reuseste dubla Roland Garros - Wimbledon.

EURO 2008

Nationala de fotbal a Spaniei, formatie neinvinsa la EURO 2008, a cucerit, pentru a doua oara in intreaga istorie (prima data a fost in anul 1964), Campionatul European, dupa ce a invins Germania cu 1-0 in finala de la Viena.

Xavi, cel mai bun fotbalist de la turneul final european

Mijlocasul echipei nationale a Spaniei si a celor de la FC Barcelona, Xavi Hernandes, a fost desemnat de catre Comisia Tehnica a UEFA cel mai bun jucator de la EURO 2008.

Olimpiada de la Beijing

Spania a terminat pe un meritoriu loc 14 in clasamentul general al natiunilor, cu 5 medalii de aur, 10 de argint si 3 de bronz.

Rafael Nadal, campion olimpic

Rafael Nadal a castigat medalia de aur din cadrul concursului de tenis de camp de la Jocurile Olimpice de la Beijing. Ibericul a dispus in marea finala de chilianul Fernando Gonzalez, in trei seturi, scor 6-3, 7-6 (7/2), 6-3.

Locul 1 in tenisul de camp masculin

Rafael Nadal este al treilea jucator spaniol care ajunge lider in clasamentul ATP, dupa Carlos Moya si Juan Carlos Ferrero.

Nadal l-a detronat pe elvetianul Roger Federer, cel care a dominat sportul alb timp de 237 de saptamani consecutive.

Cupa Davis: Spania cucereste Salatiera de Argint

Spania cucereste Cupa Davis, pentru a treia oara in ultimele opt sezoane, dupa o finala extrem de disputata impotriva Argentinei. Creditati drept out-sideri fara vedeta Rafael Nadal in lot, ibericii au castigat cu 3-2 pe terenul adversarilor.

Handbal feminin: Spania, vicecampiona Europei

Nationala de handbal feminin a Spaniei a reusit performanta de a incheia pe pozitia a doua CE desfasurat in Macedonia. Ibericele au obtinut calificarea in semifinale in dauna Romaniei (le-au invins pe fetele lui Radu Voina la o diferenta de opt goluri/ 26-18).