Petrodolarii primiți în exces pot provoca excluderea lui Manchester City din Liga Campionilor / Tot banii desființează o legendă: Real Madrid nu este cel mai cheltuitor club din Spania, ci... Barcelona / Acum 50 de ani era stăpânul planetei, dar azi tenisul australian este măcinat de divergențe / În Premier League, doar arbitrajul este în suferință, dar nimeni nu cere arbitri străini.

HotNews.roFoto: Hotnews

Manchester United sau Arsenal ar putea juca în Liga Campionilor și de pe al cincilea loc în campionat. Revista germană Der Spiegel a publicat știri conform cărora Manchester City ar fi acceptat sponsorizări exagerate pentru ca familia regală din Abu Dhabi să poată contribui cu mai mulți bani la club. Surse din interiorul UEFA afirmă că City va fi exclusă din Liga Campionilor dacă o nouă investigație care a fost deschisă va dovedi că a încălcat regulile. Clubul fusese deja amendat pentru abateri de la fair-play financiar. Dar UEFA își va onora oricum angajamentul de a oferi fotbalului englez patru locuri în Liga Campionilor chiar dacă City, care va termina cu siguranță printre primele patru clasate, va fi exclusă.

Articolul 4.08 din Regulamentul Ligii Campionilor prevede că „un club care nu este admis în competiție va fi înlocuit de următorul club cel mai bine clasat în campionatul intern al asociației din care face parte” – adică al cincilea loc din Premier League în acest caz. Înseamnă că Arsenal sau Man United, în prezent pe locurile al cincilea și respectiv al șaselea, cu șase puncte mai puțin decât Chelsea care este pe patru, ar putea fi beneficiarul.

City a precizat că știrea din Der Spiegel este „o tentativă de a dăuna reputației clubului”. Iar Pep Guardiola este oarecum sigur că nu vor fi excluși, după ce a discutat cu Khaldoon Al-Mubarak, președintele clubului: „Așa cred, doarece am încredere în președinte, în CEO, în ce mi-au explicat. Dacă se va întâmpla, dacă UEFA așa va hotărî, vom accepta și vom merge mai departe”. (Express.co.uk)

Barcelona a cheltuit pentru transferuri cu 370 de milioane de euro mai mult decât Real Madrid în ultimii șapte ani. Informațiile disponibile pe Transfermarkt.com evidențiază pentru Barcelona cheltuieli nete cu transferurile de 450 de milioane de euro începând din 2012, iar pentru Real de numai 78 de milioane. Madrilenii au câștigat mai mult din vânzarea de jucători în acestă perioadă – 575 de milioane, față de 498. Dar când este vorba de achiziții, catalanii au scos din trezorerie 948 de milioane, iar Real 653. Numerele sunt și mai surprinzătoare prin prisma faptului că Barcelona a încasat numai de la PSG peste 220 de milioane de euro pentru Neymar, record mondial în vigoare. Balanțele financiare contrazic deci imaginea general acceptată că marii cheltuitori sunt Real Madrid, în contrast cu Barcelona, care contează în principal pe legendara sa academie La Masia. Doar în 2015/16 a cheltuit Real mai mult decât Barcelona în ultimii șapte ani. Dar în perioada 2003-2012, Blancos i-au surclasat pe catalani cu 264 de milioane de euro la cheltuieli nete.

Atletico Madrid (76 milioane) a egalat-o la cheltuieli nete pe Real în ultimii șapte ani, dar a fost departe de Barcelona. Prudența din această perioadă a lui Real Madrid pe piața transferurilor este reflectată și în balanța financiară, clubul înregistrând la finele lui 2018 un plus de 107 milioane. Barcelona avea datorii nete de 157 de milioane, deci o diferență de 264 de milioane de euro între cluburi la acest capitol. Datoriile nete ale lui Atletico nu sunt disponibile, după ce se ridicau la 271 de milioane la sfârșitul anului financiar 2017. (Forbes)

Bernard Tomic îl atacă dur pe Lleyton Hewitt: „Nimeni nu-l mai place”. Australianul a ieșit din primul tur la Australian Open, la un an după ce pierduse în calificări și se retrăsese din lotul de Cupa Davis condus de Hewitt, semnalând divergențe adânci în echipă. Acum, Tomic îl atacă deschis pe Hewitt și îl acuză de desconsiderarea pozițiilor jucătorilor. „Nimei nu-l mai place. Avem probleme cu care unii jucători nu sunt de acord. Toți știm cine sunt acești jucători. Eu însumi, [Thanasi] Kokkinakis, [Nick] Kyrgios”.

Kokkinakis, care l-a învins în 2018 pe Federer, a fost trecut cu vederea de Hewitt pentru un wildcard la turneul din 2019 în favoarea lui Alexei Popyrin, Marc Polmans și Alec Bolt. Tomic a criticat promovarea lui Polmans, numărul 169 mondial și debutant la Open, precum și a lui Bolt, care a jucat la trei turnee de Mare Șlem fără să câștige vreun meci. Totodată, a spus că a venit timpul ca Hewitt să se retragă din poziția de căpitan pentru Cupa Davis: „Am jucat în Cupa Davis vreme de 10 ani. La 15 ani, cred că am fost cel mai tânăr din istoria echipei Australiei. Contribuția lui Lleyton la tenisul australian nu are nevoie de prezentare. Este un campion incredibil. Dar ce face acum este greșit. Sper să plece și să avem din nou un căpitan bun”.

Declarațiile incendiare ale lui Tomic au contrastat cu evoluția sa în fața lui Cilic, care l-a învins în trei seturi. Învrăjbitor, dar talentat, el a avut sprijinul publicului de pe Margaret Court Arena în ciuda reputației că se împarte între tenis și petreceri. Tomic nu este programat la dublu, așa că este de așteptat să plece de pe Melbourne Park după eliminarea din primul tur. (The Guardian)

Suporterii lui Liverpool digeră greu înfrângerea în fața lui City. A mai trecut o etapă de când Manchester City i-a administrat joia trecută lui Liverpool prima înfrângere din campionat, dar suporterii Cormoranilor parcă văd în continuare același meci și-și strigă nemulțumirile. Luni seară, meciul Cetățenilor împotriva lui Wolverhampton, pe același Etihad Stadium, a aprins din nou fitilul după ce „lupul” Willy Boly (în galben) a văzut direct cartonașul roșu pentru un fault la Bernardo Silva, la jumătatea primei reprize, la scorul de 1-0 pentru gazde. Boly a atacat prin alunecare și, după ce a lovit mingea, nu s-a mai putut opri decât în glezna lui Silva. Decizia arbitrului nu a fost contestată de nimeni. În final, City a câștigat cu 3-0 și este cu patru puncte sub Liverpool. Săptămâna trecută, în partida City – Liverpool, Vincent Kompany a primit numai un cartonaș galben după un atac identic asupra lui Mo Salah și a putut continua jocul, care s-a terminat cu victoria cu 2-1 a echipei sale.

Suporterii lui Liverpool s-au dezlănțuit pe internet după meciul de luni . „Arbitrajul este o glumă în Premier League. Unul ia galben, altul roșu. Parcă e un joc de găsit diferențele”... „Accept că Boly merita roșu. Doar că atacul lui Kompany a fost și mai rău ȘI mai era și ultim apărător”... „Dacă la Kompany nu a fost roșu, atunci nu a fost nici la Boly”. (Mirror.co.uk)

Redactorii de la HotNews Sport , care urmăresc cu pasiune, obiectivitate, competență și modestie marile meciuri din Premier League, nu pot trage decât o concluzie: cine n-are un Crăciunescu, sau un Porumboiu, sau un Balaj, etc, să-și cumpere! La sumele care se vehiculează în Premier League, chiar n-ar fi o problemă! Pentru că acolo, greșelile de arbitraj sunt notate și comentate strict profesional, fără patimă și fără aluzii. Și fără nici o acuzație de părtinire, pentru că toată lumea știe că nici nu poate fi vorba.