Legea privind combatarea violentei in sport a fost aprobata, in cursul zilei de joi, de catre deputati cu 235 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri. Principalele amendamente ale legii fac referire la recidivisti, in timp ce modelul englezesc de a tine suporterii violenti la sectie in timpul partidelor va fi aplicat si in Romania.

Masuri dure pentru huligani Foto: AGERPRES

Principalele idei ale "Legii privind combaterea violentei in sport", conform gsp:

1. Se poate face inchisoare pentru orice obiect artizanal

"Incercarea de a introduce, detinerea, confectionarea sau folosirea in incinta arenei sportive a obiectelor artizanale si de distractie, de orice clasa, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani plus masura interzicerii accesului pe stadione intre 2 si 4 ani".

2. Tentativa de a patrunde pe teren poate insemna inchisoare

"Patrunderea sau incercarea de patrundere fara drept in incinta suprafetei de joc se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada cuprinsa intre 1 si 2 ani".

3. Agresiune pe terenul de joc inseamna inchisoare de cel putin un an

"Daca patrunderea in incinta suprafetei de joc sau chiar pe teren este insotita sau urmata de acte de agresiune sau violenta fizica, pedeapsa e inchisoare de la 1 la 2 ani si masura interzicerii pe stadioane intre 2 si 4 ani".

4. "Huliganul" care a intrat pe stadion, cu toate ca era interzis, risca inchisoarea

"Fapta unei persoane careia i s-a interzis accesul la unele competitii sportive de a incerca sa patrunda sau de a patrunde in arena sportiva constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 3 luni sau amenda".

5. Suporterii interzisi pe stadion vor vedea meciul de la sectia de politie

"Persoanele fata de care s-a dispus masura interzicerii accesului pe arenele sportive au obligatia ca, pe timpul desfasurarii competitiilor pentru care s-a dispus masura, sa se prezinte la cel mai apropiat sediu al politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera".

6. Amenda pentru cine nu se prezinta la politie

"Neprezentarea la cel mai apropiat sediu al politiei sau jandarmeriei pe timpul desfasurarii unei competitii pentru care s-a dispus masura interzicerii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.500 de lei sau prestarea a 120-200 de ore activitati in folosul comunitatii".

7. Sase luni este interzis pe stadion cel care este urmarit penal

"Pe parcursul urmaririi penale, masura de siguranta a interzicerii accesului pe stadioane se ia fata de faptuitor in mod provizoriu în momentul inceperii urmaririi penale. Durata acestei masuri de siguranta va fi de 6 luni de la data primirii sau comunicarii rezolutiei de incepere a urmaririi penale de catre invinuit".