Neil Robertson a facut istorie la Mondialul de Snooker de la Crucible, devenind primul australian ce castiga titlul mondial, dar si primul campion mondial din afara Marii Britanii si Irlandei, dupa canadianul Cliff Thorburn, in 1980. In varsta de 28 de ani, Robertson s-a impus cu 18-13 in fata scotianului Graeme Dott, jucator aflat la a treia sa finala de la Mondial.

Graeme Dott a condus dupa primele opt frame-uri ale finalei, dar greselile si lipsa de concentrare l-au facut sa piarda imediat teren in fata lui Neil Robertson. Australianul a intrat in sesiunea finala cu un avantaj de doua frame-uri (12-10) si, desi Dott s-a apropiat la un frame, Robertson s-a desprins la 16-13.

In ultimul frame al meciului, lovitura lui Dott i-a asezat perfect lui Robertson trei bile rosii, iar australianul a incheiat partida cu un break de 53, la 18-13.

Pentru aceasta performanta, Robertson va primi un cec in valoare de 250.000 de lire sterline.

"E absolut incredibil. Chiar nu pot sa cred. Faptul ca in cadrul acestui turneu am revenit de la 11-5 a fost cheia succesului. Stiam ca daca voi reusi sa intorc scorul as putea face orice. Presiunea de dinaintea si din timpul finalei este incredibila. Meciul cu Dott nu s-a rezumat doar la abilitati de snooker, a fost mai mult vorba de cine si-a dorit titlul mai mult. A fost o batalie titanica", a declarat Robertson, care a urcat pana pe locul al doilea in clasamentul mondial.

"A fost in joc bataios. Nu cred ca cineva poate spune ca am incercat sa jucam negativ, amandoi am incercat sa ne facem jocul. Eu am incercat sa fac tot ceea ce mi-a stat in putinta, dar nu puteam sa fac altceva care sa intoarca rezultatul meciului", a mentionat si invinsul, Graeme Dott.