Detinatorul trofeului in Cupa Malta, Shaun Murphy s-a calificat in finala dupa victoria in frameul decisiv in fata chinezului Ding Junhui. Asiaticul a inceput impresionant, castigand primele trei partide ale intalnirii, perioada in care Murphy a reusit doar sase puncte, toate in frameul de deschidere. Insa englezul si-a aratat valoarea in ultimul joc al sesiunii, pe care l-a adjudecat cu un break de 137 de puncte.

Ding a inceput cu dreptul si a doua sesiune, restabilind diferenta de trei jocuri, dar apoi n-a putut decat sa priveasca revenirea lui Murphy care a reusit sa egaleze la patru. O usoara tresarire de orgoliu a chinezului a venit in frameul al noualea care il apropia la un singur joc de calificarea in finala.

Insa Murphy nu a fost de acord. A reusit sa egaleze la 5 cu un break de 80 de puncte si apoi a castigat si partida decisiva, impunandu-se intr-un meci in care nu a fost niciodata la conducere. In finala, Murphy il va intalni pe triplul castigator de la Portomaso, Ken Doherty. Englezul ar putea deveni doar al doilea jucator din istoria turneului mediteranean care castiga trofeul de doua ori la rand, dupa John Parrott la inceputul anilor 90. In finala din 2007, Shaun Murphy il invinsese pe Ryan Day cu 9-4.

Murphy a avut numai cuvinte de lauda despre adversarul sau din finala: "Este un mare jucator. Un fost campion mondial, un jucator urias. Specialistii chiar spun despre Ken Doherty ca este printre cei mai buni jucatori care au practicat acest sport. Joaca asa cum ar trebui jucat snookerul, loveste foarte bine, stie sa faca o lovitura de siguranta si are o tactica excelenta. Va fi un joc foarte greu."