Pakistanezul Mohammad Asif a revenit triumfal in tara sa, dupa ce a castigat campionatul mondial de snooker amatori, la care nici nu spera sa participe, deoarece nu avea bani sa-si cumpere un bilet de avion, scrie AFP.

Tara saraca, cu 180 de milioane de locuitori, aflata in prima linie a frontului in razboiul impotriva terorismului, Pakistanul cauta cu disperare vesti bune, oricat de mici sau de trecatoare ar fi ele.

Iar victoria din acest week-end a lui Mohammed Asif, 30 de ani, originar din Faisalabad, un oras industrial din centrul tarii, la campionatul mondial de snooker din Sofia, in Bulgaria, a oferit acestei tari o rara ocazie de a sarbatori.

Asif nu castigase pana acum un meci de saisprezecimi de finala si nici macar nu spera sa participe la aceasta competitie.

Cu vistieria goala, Federatia pakistaneza de biliard si snooker a incetat sa-si mai trimita jucatorii in strainatate, pana cand cateva persoane fizice i-au donat lui Asif banii care sa-i permita cumpararea unui bilet de avion pentru campionatul din Bulgaria.

Acesta le-a multumit cu un cadou nesperat: o prima victorie pakistaneza din 1994. "Sunt binecuvantat", a exclamat noul erou al tarii, cand s-a intors marti pe aeroportul din Karachi, megalopolisul din sudul tarii, unde sute de oameni in delir il asteptau.

"Aceste este destinul, as fi putut sa nu ma duc niciodata la aceasta competitie si iata-ma acum cu trofeul de campion mondial in mana. Sper ca succesul meu sa insipire tinerii si ca snookerul va obtine aceeasi atentie precum cricketul si hocheiul pe iarba", a spus el.

Cricketul este de departe cel mai popular sport in Pakistan, cu zeci de milioane de fani si cu vedete internationale.

Pakistanul a excelat in trecut si in hocheiul pe iarba, sportul national, dar performantele selectionatei nu mai sunt la inaltime. In calitate de numarul unu national la snooker, Mohammad Asif primeste o alocatie lunara de 8.000 rupii, circa 82 de dolari.

"Nu mai pot sa continui asa, deoarece trebuie sa imprumut constant bani de la familia mea, Sau reusesc sa ma finantez singur sau ma opresc", spunea acesta, inaintea turneului de la Sofia.

Premierul Raja Pervez Ashraf l-a felicitat si televiziunile de stiri il urmareau pas cu pas marti. Presa pakistaneza, in engleza dar si in urdu, limba nationala, si-a multiplicat editorialele laudative la adresa noului erou care isi doreste acum sa faca saltul la campionatele profesioniste din strainatate.