Ashleigh Barty (8 WTA) și Marketa Vondrousova (38 WTA) vor fi protagonistele din finala actualei ediții a turneului de Grand Slam de la Roland Garros. Australianca a învins-o după un meci extrem de spectaculos, cu multe răsturnări de situație, pe americanca Amanda Anisimova, scor 6-7(4), 6-3, 6-3, în timp ce Vondrousova (19 ani) a trecut în două seturi de britanica Johanna Konta (26 WTA), scor 7-5, 7-6(2).

HotNews.roFoto: Hotnews

În ciuda faptului că semifinalele feminine de la Roland Garros nu au fost programate pe arena Philippe Chatrier, cele două partide au fost unele demne de un turneu de Grand Slam, cu răsturnări de situație și mult suspans.

Pe arena Suzanne Lenglen, Ashleigh Barty și Amanda Anisimova au oferit un adevărat thriller. Americanca de 17 ani a demonstrat încă o dată că își merită locul în penultimul act, reușind o revenire incredibilă în primul set, după ce a fost condusă cu 5-0. Anisimova a câștigat șase game-uri la rând, dar Barty a făcut break-ul la ultima strigare și a împins setul în tie-break. Condusă cu 2-0 și 4-2, Anisimova a dat dovată din nou de o putere mentală fantastică și a întors încă o dată scorul, impunându-se cu 7-4.

În actul secund a fost rândul australiencei să revină spectaculos. De la 0-3, Ashleigh Barty și-a trecut în cont șase game-uri consecutive și a dus partida în decisiv. Actul al treilea a avut un start echilibrat, Barty salvând o minge de break în game-ul de debut. Până la urmă tot australianca a făcut primul pas greșit, iar americanca a preluat conducerea (2-1). Amanda nu a profitat de avantajul break-ului, Barty a revenit precum o furtună și a dus scorul la 5-2 în favoarea sa.

A fost momentul în care Amanda Anisimova a salvat trei mingi de meci pe propriul serviciu, revenind de la 0-40. Au urmat apoi alte două șanse ratate de australiancă în game-ul de serviciu, dar a șasea oară a fost cu noroc (6-3). Ar fi fost prea frumos ca Anisimova să reușească să întoarcă meciul din acel punct.Meciul s-a încheiat după o oră și 55 de minute.

Vezi aici rezumatul semifinalei Ashleigh Barty vs Amanda Anisimova.

Nici semifinala de pe arena Simonne Mathieu, dintre Johanna Konta și Marketa Vondrousova, nu a fost lipsită de dramatism. Aici a fost însă o singură eroină, iar aceasta s-a numit Marketa Vondrousova, cehoaica de 19 ani reușind să întoarcă scorul în ambele seturi.

Marcată de miza meciului, Vondrousova nu a câștigat niciun punct în primele două game-uri. A dat apoi semne de revenire în game-ul al patrulea, unul maraton, în care s-a impus pe serviciul britanicei după ce aceasta a salvat patru șanse de break (2-2). Johanna Konta a recuperat imediat, conducând apoi cu 4-2 și 5-3. Astfel, jucătoarea de 28 de ani a servit pentru câștigarea primului act, dar cehoaica a rezistat incredibil, a salvat trei mingi de set și a făcut break-ul, zdruncinând puternic încrederea adversarei. Au urmat trei game-uri consecutive pentru Vondrousova, care și-a adjudecat primul set cu 7-5.

În setul al doilea tot Vondrousova a fost prima care și-a pierdut serviciul, la scorul de 1-1. S-a mers cap la cap până la scorul de 5-4 pentru Konta, care a servit și pentru câștigarea setului secund. Britanica nu a reușit nici de această dată, Vondrousova a făcut break-ul la a doua oportunitate și setul s-a decis în cele din urmă la tie-break. Cehoaica a dominat categoric, s-a aflat tot timpul la conducere și s-a impus cu 7-2. Partida a durat o oră și 47 de minute.

Vezi aici rezumatul semifinalei Johanna Konta vs Marketa Vondrousova.

De știut despre finala feminină de la Roland Garros:

  • Atât Ashleigh Barty, cât și Marketa Vondrousova se află pentru prima dată în ultimul act al unui turneu de Grand Slam. Barty reușise cel mai bun rezultat la ediția din acest an de la Australian Open, unde a ajuns până în sferturi (învinsă de Petra Kvitova). De partea cealaltă, Vondrouosva nu trecuse niciodată de optimi la un turneu major, fază pe care a atins-o anul trecut, la US Open (învinsă de Lesia Tsurenko).
  • Grație calificării în finală, Ashleigh Barty a urcat pe locul trei în clasamentul live WTA. Dacă va câștiga trofeul, ea va deveni prima australiancă după Evonne Goolagong Cawley care ajunge pe locul doi în ierarhia mondială.
  • Ashleigh Barty este prima jucătoare din Australia care ajunge în finala Roland Garros după Samantha Stosur, care reușea această performanță în 2010.
  • Marketa Vondrousova s-a calificat în finala de la Roland Garros fără să piardă niciun set. Ea a mai eliminat jucătoare precum Yafan Wang (China), Anastasia Potapova (Rusia), Carla Suarez Navarro (Spania), Anastasija Sevastova (Letonia) și Petra Martic (Croația).
  • Vondrousova este prima jucătoare sub 20 de ani care joacă o finală de Grand Slam în ultimii zece ani, precedenta fiind daneza Caroline Wozniacki, în 2009, la US Open. Cehoaica este prima adolescentă care joacă finala turneului de la Roland Garros, după Ana Ivanovic (19 ani) în 2007.
  • Marketa Vondrousova se află pe poziția a 16-a în clasamentul live WTA, iar cu o victorie în finală ar urca până pe locul 11.

Parcursul celor două jucătoare până în finala Roland Garros:

Ashleigh Barty

Turul I: 6-3, 6-3 cu Jessica Pegula (SUA, 72 WTA)

Turul II: 7-5, 6-1 cu Danielle Rose Collins (SUA, 36 WTA)

Turul III: 6-3, 6-1 cu Andrea Petkovic (Germania, 69 WTA)

Optimi: 6-3, 3-6, 6-0 cu Sofia Kenin (SUA, 35 WTA)

Sferturi: 6-3, 7-5 cu Madison Keys (SUA, 14 WTA)

Semifinale: 6-7(4), 6-3, 6-3 cu Amanda Anisimova (SUA, 51 WTA)

Marketa Vondrousova

Turul I: 6-4, 6-3 cu Yafan Wang (China, 56 WTA)

Turul II: 6-4, 6-0 cu Anastasia Potapova (Rusia, 81 WTA)

Turul III: 6-4, 6-4 cu Carla Suarez Navarro (Spania, 29 WTA)

Optimi: 6-2, 6-0 cu Anastasija Sevastova (Letonia, 12 WTA)

Sferturi: 7-6(1), 7-5 cu Petra Martic (Croația, 31 WTA)

Semifinale: 7-5, 7-6(2) cu Johanna Konta (Marea Britanie, 26 WTA)