​Roger Federer și Stanislas Wawrinka au respectat din plin afișul de cinci stele de pe Lenglen, confruntarea fiind o adevărată propagandă făcută tenisului. Doar ploaia s-a putut împotrivi temporar spectacolului pus în scenă de cei doi, însă totul a fost reluat ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Fedex a făcut pasul spre semifinale după un meci de patru seturi: 7-6(5), 4-6, 7-6(5), 6-4. Organizatorii de la Roland Garros se pot considera fericiți: vor avea în semifinale FEDAL-ul la care alte turnee doar au visat...

HotNews.roFoto: Hotnews

Două ceasuri elvețiene de mare precizie

Marți, dar nu cu trei ceasuri rele, ci cu două ceasuri elvețiene pe Lenglen. Toate drumurile au dus spre a doua arenă ca mărime a complexului parizian. Afișul, unul incredibil: Roger Federer vs Stan Wawrinka. Cei doi s-au întâlnit de 25 de ori (22-3 pentru Fedex), dar găsesc de fiecare dată puterea să se mai surprindă unul pe altul cu ceva.

Lenglen se tranformă preț de câteva ore în arena centrală de la Roland Garros, cu toate că pe Chatrier joacă "Regele" Nadal. La masa presei se ajunge cu mult timp înainte de startul partidei (oferta nu este la fel de generoasă precum pe Chatrier), iar cel care a ocupat deja un loc se poate considera norocos - ceilalți pot auzi doar sunetul tenisului din afara arenei.

Meciul începe abrupt, se trece peste faza de studiu. Până la urmă, dacă nici Roger și Stan nu se cunosc, atunci cine?

Tenisul oferit de cei doi este un adevărat vals: te plimbă, te învârt, ritmul este minunat, iar tot ce-ți dorești este să o iei de la capăt, iar și iar...

Reverul cu o mână și frumusețea lui

Tribuna este împărțită oarecum între cei doi, cu un ușor avantaj pentru Federer. Lovitura de atâția ani, reverul cu o mână este incredibil de ambele părți: mai elegant la Roger și mai agresiv la Stan. Este un tablou superb, duelurile în cross ale celor doi fiind gustate din plin de publicul francez.

Masa presei, neîncăpătoare - Se stă la rând

Cu greu mai pot vedea locuri libere, în timp ce la gura de intrare rezervată presei este o coadă precum la pâine în vremuri demult apuse. Fiecare loc este vânat cu mare precizie, iar organizatorii fac din ce în ce mai greu față înghesuielii.

Într-o pauză dintre game-uri, în setul al doilea, mă ridic în picioare pentru a mă dezmorți puțin. Fără să imi dau seama, am creat speranțe deșarte celor care sperau că vreau să plec. Zâmbetul de pe fața lor se schimbă rapid într-o dezamăgire, iar eu mă așez la loc.

Tenisul ca o artă

Pe teren totul este o poezie pură: unghiuri incredibile, contre-pied-uri de studiat la școală, public în al nouălea cer și 1-1 la seturi. Doar tiebreak-ul i-a putut despărți pe cei doi în prima manșă (7-6, 4) pentru Federer, în timp ce în setul al doilea un break al lui Stan a pus egalitatea pe tabelă (6-4).

Sunetul muzicii

Al treilea set scoate la iveală alte lovituri încântătoare. Dimensiunea tenisului jucat pe teren se amplifică în momentul în care închizi puțin ochii: sunetul este unul plin, lovituri curate, suspinele tribunei și bucuria de la finalul punctului. Acest meci este o încântare și dacă este cu ochii minții.

Se joacă la linie, Roger și Stan dau tot ce au mai bun. Meciul este atât de echilibrat, încât nici nu știi care punct ar putea face la un moment dat diferența.

Aplauzele nu sunt doar în tribune, ci și pe teren: după un schimb în care a avut prim-planul, Wawrinka îl felicită fair-play pe advesarul său pentru voleul perfect.

Da, i se întâmplă și lui Federer: zgomotul impecabil al partidei este de sunetul "spart" al unei rame a lui Roger de la un smash (minge de break pentru Stan la 5-5, în setul al treilea).

Tenisul de pe Lenglen este atât de captivant încât parcă nici nu ar avea nevoie de o tabelă de marcaj: este tenisul jucat pentru spectacol, ca în demonstrativ, deși se joacă totuși pe puncte și pe bani.

Roger este imperial încă o dată, dă senzația că știe următoarea mutare a lui Stan și acționează în consecință. În tiebreak, se schimbă terenul la 5-1 în favoarea lui Federer. Nu este însă nimic jucat, "animalul" nu se predă și vine aproape, până la 6-5. Nu poate însă duce revenirea până la capăt, iar Roger trece din nou în avantaj: 2-1 la seturi (7-6, 5).

"Grăbiți-vă, vine ploaia!", se aude de undeva de la tribuna a doua. Da, cerul este acoperit de nori, dar este mult "soare" pe teren.

Federer este mereu la pândă, pregătit pentru un break, dar de fiecare dată Wawrinka reușește cumva să revină. Lumea a cam început să fie de partea lui, publicul își dorește un meci de cinci seturi (cred că și Nadal, care conduce deja cu 2-0 la seturi în disputa cu Nishikori).

Din ce în ce mai puțină lumină, norii negri și-au făcut loc în complex, cei doi artiști continuă să lumineze cu execuțiile lor.

Ploaia consideră că este nevoie de o pauză, iar după ce norii și-au golit rezervoarele, cei doi mari campioni și-au făcut apariția pe Lenglen.

Nu se mai joacă însă prea mult, Federer face break-ul, iar apoi după ce își permite luxul de a rata două mingi de meci (una cu o dublă greșeală) reușește să închidă disputa după trei ore și 35 de minute...În semifinale, vom avea un alt meci de poveste: duelul cu marele său rival, Rafael Nadal.

După interviul de la finalul partidei, elvețianul este primit cu un "Roger, Roger, Roger!" care sensibilizează și pe cel mai indiferent privitor de pe Lenglen...

Roland Garros: Roger Federer, semifinală de vis cu Rafael Nadal / Victorie în patru seturi în fața lui Stan Wawrinka