Simona nu face casă bună cu organizatorii de la Roland Garros: stă puțin pe teren, poate fi urmărită mai lesne când dă interviuri la tv, campioana este parcă prea grăbită pentru plătitorii de bilete. Halep a cedat un singur game (6-1, 6-0) cu Iga Swiatek, a primit biletul pentru sferturi după doar 45 de minute, iar publicul francez dacă vrea s-o vadă mai mult să vină la antrenamentele campioanei en-titre...

HotNews.roFoto: Hotnews

Apare soarele la meciul Simonei

Ziua morocănoasă de la Paris s-a încheiat la meciul lui Gael cu Thiem, iar în momentul în care Simona și Iga au pătruns pe Chartier soarele mângâia deja zgura de pe central. Nu a rămas chiar foarte multă lume pentru partida Simonei, dar aplauzele au fost puternice atunci când a fost rostit numele sportivei noastre. Mariana Alves este arbitrul de centru, una dintre figurile impunătoare din circuit.

Și începe meciul cu o lovitură direct câștigătoare a polonezei: dreaptă inversă de toată frumusețea. Urmează o dublă greșeală, nu este ușor să joci pe Chatrier contra campioanei en-titre. Se simte ceva încordarea în brațul lui Swiatek. Picioarele își fac treaba de la început: acoperă formidabil terenul, lansează un rever perfect în lungul liniei, iar partida începe cu un break.

Iga alternează erorile neforțate cu loviturile care îi aduc puncte, corpul trădează emoția care o încearcă. Sigură pe picioare, Simona mai pune un game în dreptul ei (2-0). Din punct de vedere tactic, Halep este la înălțime până acum: nu oferă ocazii, nu trimite de două la rând la fel, are lungime în execuție și încearcă din startul partidei să-i adâncească adversarei neîncrederea.

Stăpâna terenului

Din deplasare, Simona trimite inteligent un contre-pied, iar apoi cu ajutorul voleului drive de forehand modifică tabela încă o dată: 3-0. Pe bancă, Iga pare ușor descumpănită, dar totul în tenis se poate modifica foarte rapid.

Să nu uităm că poloneza a pierdut cu 6-0 primul set cu Monica Puig și nu a avut vreo problemă în a câștiga disputa (sigur, Simona nu este Monica).

12 minute, iar Swiatek nu a apărut pe tabelă (4-0), nu o lasă Halep. Este o dominare totală care poate speria - prea merge totul strună...

Poloneza nu are ritm, reușește câteva execuții de clasă, dar sunt doar niște picături într-o mare de nisip. La 5-0, Iga produce cel mai bun tenis al său: variază, o aduce pe Simona la fileu cu o scurtă, iar apoi o lobează superb.

Publicul aplaudă, vrea spectacol, nu încă un meci în care Simona defilează (ne aducem aminte ce a fost cu Tsurenko, atunci când unii dintre spectatori nu au mai prins mare lucru din meci).

Profitând de o relaxare a Simonei, Iga face break-ul (5-1), iar publicul este clar de partea ei (la tribuna I avem și o micuță galerie a polonezei). Prinsă mereu pe picior greșit, Swiatek recurge la scurte, dar acestea nu își găsesc cursul spre terenul Simonei.

24 de minute, lumea aplaudă anemic: setul tocmai s-a încheiat, Simona a fost peste tot, iar Swiatek pare să fi rămas la vestiare (6-1). Poloneza a avut mai multe lovituri câștigătoare decât Simona (10-7), dar și 12 erori neforțate (Halep, doar 3, fantastică statistică).

Serviciul doi - Șansa lui Swiatek

Simona nu își găsește primul serviciu în debutul manșei secunde (0-30), dar nu o lasă pe adversară să spere la mai mult: câștigă următoarele puncte, simte incredibil contre-pied-ul (câte probleme avea în trecut cu acest procedeu) și salvează un game care părea compromis.

Defensiva Simonei face diferența chiar și atunci când punctul pare deja pierdut: se întinde, trage de ea, returnează înalt, iar Iga nu știe ce strategie să mai adopte. Poloneza dă din cap, se uită spre propria lojă și pare că nu mai are mult până să plângă...

Simona nu știe însă ce este mila: incredibilă la retur (nu degeaba a fost comparată de-a lungul timpului cu Djokovic la acest capitol), adună punct după punct, se face 4-0. Da, au trecut 39 de minute iar Halep a pierdut un singur game (6-1, 4-0).

Ieșită pe culoarul de dublu, Simona țintește linia cu o dreapta inside-in de toată frumusețea. Precum marii campioni, Halep își crește nivelul odată cu intrarea în a doua săptămână de concurs.

5-0, în ritmul acesta voi ajunge să nu mai apuc să fac nicio cronică. Lumea încă mai intră în arenă, văd figuri contrariate: ce vor mai prinde din acest meci?

Simona nu lasă nimic: din întoarcere agață o minge la fileu, strânge pumnul și rămâne cu aceeași concentrare întipărită pe față.

20 de minute la antrenamentul de astăzi, 44 de minute până la prima minge de meci. Lumea nici nu prea mai aplaudă, încă un meci în care campioana să fie văzută prea mult de către publicul francez.

Partida se încheie cu o lovitură câștigătoare (a 17-a din acest meci), iar ziua de tenis s-a terminat devreme pe Chatrier: lumea se va muta pe Lenglen, poate acolo va fi ceva mai multă acțiune...

Roland Garros: Simona Halep vs Iga Swiatek 6-1, 6-0 / Demonstrație de tenis - Halep, în sferturi după o victorie în 45 de minute