​A pierdut cu 6-0 primul set al partidei cu Monica Puig, dar a avut puterea mentală să se restarteze și să ia totul de la capăt. Iga Swiatek este o jucătoare periculoasă, cu multe lovituri bune în bagaj și cu un mare avantaj: tinereții, cea care îi dă aripi și încredere. La ultimul meci, poloneza a fost lăudată de Annabel Croft, fosta jucătoare britanică fiind prezentă în tribune pentru a o vedea.

Iga SwiatekFoto: rolandgarros.com / twitter

Este un nume întâlnit pe buzele multora în complexul de la Roland Garros, iar acum odată cu partida contra Simonei toată lumea se interesează de ea.

Iga Swiatek a reușit cu siguranță turneul de până acum al carierei pe zgura pariziană. Am avut ocazia să o văd pe viu la ultimul meci, cel cu Monica Puig.

Deși a avut parte de un prim set dezastruos (pierdut cu 6-0), a reușit într-un mod incredibil să lase totul în urmă, sa dea un restart și să joace minge cu minge, punct cu punct.

Are o capacitate fizică de un nivel ridicat, schimburile intense disputate contra lui Puig lăsând urme vizibile doar în dreptul sportivei din Puerto Rico.

Are claritate în execuții (este puternică atât de pe partea de forehand, cât și de pe cea de rever), variază foarte bine (stăpânește excelent lovitura de slice) și are în scurte procedeul menit să le scoată pe adversare din zona de confort.

La meciul cu Puig a reușit cu ajutorul scurtelor să o destabilizeze în multe momente pe adversară. Le ascunde foarte bine, în special pe partea de backhand.

Serviciul este unul care are oricând variante de rezervă: puternic la teu, efect la exterior sau tare pe corpul adversarei (așa cum a trimis de multe ori contra lui Puig).

Mai are de partea ei tinereții - și ne amintim cât succes a avut Jelena Ostapenko în finala din 2017 grație elanului vârstei.

Poate fi considerată o variantă mult îmbunătățită a Jelenei. De ce îmbunătățită? Pentru că pe lângă jocul solid de pe baseline vine în meci și cu variație: slice, scurte impecabile și face des pasul la fileu atunci când momentul i-o permite.

Meciul ei cu Puig a fost văzut din tribune și de Annabel Croft, fostă jucătoare de tenis, cunoscută la noi în țară în special după colaborarea cu Eurosportul.

Analist tv, Croft a fost impresionată de poloneză, cuvintele ei sunând în felul următor: "Va ajunge un star în circuit, are un tenis impresionant. Da, are șanse bune să treacă de Simona dacă va reuși să ducă meciul în zona ei, așa cum a făcut cu Puig".

Forehandul i-a atras în mod deosebit atenția lui Croft: are o mișcare atipică din încheietură (o retragere scurtă), grație căreia imprimă un efect de topspin destul de important.

Stă bine în schimburile cu mingi puternice, practic din forța pe care o imprimă adversarele pe execuție.

Avantajul Simonei

Sigur, Simona are multe atuuri de partea ei, cel mai important la un Grand Slam (a doua săptămână de întreceri) fiind experiența. Halep știe cu ce se mănâncă astfel de emoții, a fost de atâtea ori în a doua săptămână la turneele mari.

Are nevoie să dicteze ritmul, să fie agresivă, iar punctele să depindă (pe cât se poate) de ea (pot apărea și erorile, însă acestea să fie făcute din postura de jucătoare activă, ofensivă).

La conferința de presă, Simona spunea că nu contează cu cine va juca (la acest moment nu știa numele adversarei) și că nu se sperie de faptul că nu le cunoaște pe cele două (nu le-a întâlnit în circuitul WTA).

Partida care o poate duce pe Simona într-un nou sfert de finală la Paris va fi ultima a zilei de la Chatrier. Se va disputa în a doua parte a zilei, rămâne de văzut care vor fi condițiile la acel moment (seara terenul devine mai moale, mingea sare mai puțin și devine mai ). Disputa va fi în direct pe Eurosport și LiveText pe HotNews.ro.

S-ar putea să te mai intereseze și:

Iga Swiatek, una dintre surprizele de la Roland Garros: Cum a început să joace tenis, accidentarea din ziua în care a împlinit 18 ani și visul de a juca împotriva Simonei Halep

Roland Garros: Iga Swiatek (18 ani), adversara Simonei Halep din optimi - Poloneza a revenit după ce a pierdut primul set cu 6-0 în fața campioanei olimpice