​Cele două mingi de set ratate (una dintre ele printr-o dublă greșeală) au zdruncinat serios moralul Irinei (6-7(6), jucătoarea noastră începând a doua manșă contra Amandei Anisimova practic de la 0-3. Revenirea superbă s-a concretizat până la 4-3 în favorea lui Begu, dar efortul depus pentru a veni din urmă și-a spus cuvântul. Americanca obține calificarea în optimile de la Roland Garros în două seturi (7-6, 6-4), în timp ce România a rămas cu o singură reprezentantă la simplu: Simona Halep.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prima zi cu adevărat călduroasă la Paris, Irina și Amanda au fost mutate de pe Terenul 1 pe Terenul 7. O decizie inspirată: în caz contrar, exista riscul ca meciul să fie amânat pentru mâine (se tot joacă pe Bullring, partidele s-au tot prelungit). Adie ușor vântul, vreme de plajă în complexul de la Roland Garros.

Serena evoluează pe terenul din stânga (Chatrier), iar Thiem în dreapta (pe Lenglen). Terenul șapte se află undeva între cele mai importante stadioane de la Roland Garros.

Partida a început cu Amanda la serviciu, americanca fiind sigură de la lansare. Din păcate, startul îi este favorabil acesteia: găsește bine liniile, are profunzime în execuții și domină în mare parte raliurile (are o poziționare avansată).

Backhandul în lungul liniei este la un nivel ridicat încă de la primele game-uri, iar după o asemenea execuție se aude un "davai!" Tabela arată 3-0 în favoarea Anisimovei. Destulă lume la meciul Irinei, românii sunt majoritari în tribune. Între timp, Irina își găsește ritmul la serviciu, face un game de moral și modifică tabela pentru prima dată în dreptul său.

Perioada fastă continuă pentru Irina noastră: picioarele sunt la un alt nivel, loviturile au adâncime, iar dintr-o dată balanța s-a înclinat. Gânditoare, Amanda caută răspunsuri, iar o scurtă impecabilă a Irinei o face sa dea dezaprobator din cap. Tabela pare să funcționeze doar pe rând: de la 3-0 este 3-3 în aceste momente.

Arena e deja plină

Pas cu pas, arena se umple, iar Amanda iese din criză datorită serviciului (4-3). La un scaun distanță, la peluză, se află unul dintre apropiații Anisimovei: antrenor la IMG Academy. El se manifestă la loviturile americancei și chiar gesticulează uneori: nu îmi pot da seama dacă Anisimova îl poate observa sau nu.

Amanda este foarte periculoasă atunci când este lăsată să deschidă unghiurile: găsește bine culoarele în cross și nu ezistă să facă pasul în față dacă shimbul i-o permite. La 5-4 și 30-30, Irina face o dublă greșeală: presiunea și-a spus cuvântul, mâna a devenit "grea". Din fericire, tot serviciul anulează mingea de set, a fost înger și demon în două puncte consecutive. Irina supraviețuiește, manșa intră în prelungiri (5-5).

Înainte de a duce setul în tiebreak, Irina a avut unele emoții: nu a putut închide game-ul de la 40-0, dar a făcut-o mai apoi la avantaj.

Cele două mingi de set ratate

Begu este peste adversară din punct de vedere tactic în prima parte a tiebreak-ului: trimite lung, înalt, nu o lasă pe Amanda să deschidă terenul și la un moment dat folosește perfect și scurta.

La 6-4 în favoarea ei, publicul se activează pentru prima dată: "Irina, Irina!" Din păcate, prima minge de set este anulată tot de Irina, cu o dublă greșeală. Cu un contre-pied inspirat, americanca restabilește egalitatea, iar terenurile se schimbă încă o dată la 6-6. Ce șansă a ratat Irina...

Amanda nu așteaptă prea multe oportunități: voleul drive este perfect (cade fix în colțul terenului), iar Anisimova câștigă nesperat manșa (7-6(6). Americanca și-a trecut în statistică ultimele patru puncte consecutive.

În partea de tribună destinată echipei Irinei se află și Horia Tecău. Este bine cunoscut faptul că Horia le susține pe fetele noastre de fiecare dată când timpul i-o permite.

Debutul setului doi este luat copy-paste de la primul: Amanda face break-ul, iar apoi îl consolidează de la serviciu (2-0). Agresivă la retur, americanca adună puncte fără ca Irina să poată face mare lucru din defensivă. Încă un game cu multe egalități este trecut în dreptul Amandei (3-0 cu două break-uri). Ce mai poate fi făcut oare?

Irina își mai consumă din energie într-o discuție cu abitra de scaun, este clar că nu traverseaza cel mai fericit moment din punct de vedere al încrederii...

Nu renunță la luptă

Irina nu renunță la luptă, reduce ecartul (recuperează un break) și strânge pumnul spre propria-i echipă. Cursa de urmărire a început (3-1), iar ea este continuată fericit pe propriul serviciu (3-2). Begu are din nou un sentiment pozitiv în rachetă: nu o lasă pe Amanda să mai "respire", iar antrenorul american de lângă mine este tot numai un oftat (3-3).

Irina ajunge incredibil la o scurtă și pune mingea în colțul opus: execuție de mare îndemânare: 4-3. Cursa jucătoarei noastre se oprește însă aici.

Urmează o perioadă în care Irina nu mai poate susține ritmul (a consumat multă energie de la 0-3 până la 4-3), iar Amanda face pasul în față. Urmează două game-uri care îi revin americancei, ea urmând să servească pentru calificarea în optimi.

Între timp, s-au terminat toate meciurile zilei de pe tabloul feminin de simplu: Serena Williams spune adio competiției (învinsă de Sofia Kenin în două seturi, scor 6-2, 7-5).

Lumea se înghesuie să intre pe Terenul 7, în dorința de a mai prinde ceva tenis. Nu mai este însă cazul: Irina nu a mai putut opri căderea, iar jucătoarea noastră părăsește Roland Garros-ul în turul al treilea (după un meci care a durat o oră și 41 de minute).

Rămânem doar cu întrebare retorică: și totuși, ce s-ar fi întâmplat dacă Irina fructifica una din cele două mingi de set?

Roland Garros: Irina Begu vs Amanda Anisimova (6)6-7, 4-6 / Românca a ratat două mingi de set în tiebreak