​Pe terenul 13, vamos-ul cu accent moldovenesc a fost mai puternic decât bravo-ul românesc, Aliona Bolsova Zadoinov (reprezintă Spania dar este născută la Chișinău) eliminând-o pe Sorana Cîrstea după două tiebreak-uri (la 5 și la 3).

Sorana CirsteaFoto: Hotnews

Lunga zi de tenis în care sunt implicate fetele noastre debutează pe Terenul 13 (vom vedea pentru cine a fost cu ghinion) cu partida Soranei Cîrstea.

Spaniola Aliona Bolsova Zadoinov s-a născut la Chișinău în urmă cu 21 de ani și impresionează în primul rând prin tatuajul care îi cuprinde toată mâna stângă (se aseamănă pe undeva cu Polona Hercog). În ceea ce privește vremea, ziua de ieri a fost o excepție, Parisul fiind și astăzi cuprins de nori negri amenințători.

Începutul în forță

Aliona iese în evidență în debutul de meci prin loviturile puternice și plate trimise cu forehandul. Are în minte una și bună: face mingea să amețească de la atâta explozie, în timp ce Sorana are unele dubii în partitura pe care trebuie să o interpreteze. Bolsova face break-ul, iar acum pentru Cîrstea totul se transformă într-o cursă de urmărire (1-3).

Camerele care prind tot

Concentrat în laptop, primesc mesaje că mă văd la televizor. Citez: "mai mult decât jucătoarele" - Mircea Meșter citire. Tot ce am dorit a fost să stau cât mai aproape de Sorana în încercarea de a surprinde cât mai multe detalii semnificative. Sigur că m-aș muta în secunda doi, dar nu prea mai am unde - tribunele s-au populat.

Sfaturi din tribună

La un rând în spatele meu se află Ion Ion (Țiriac), una dintre prezențele nelipsite din loja Soranei. În pauzele dintre game-uri, el unele cuvinte spre aceasta: "Mișcă picioarele, hai, hai! Joacă-o lung și pe rever, ești mult peste ea". Adevărul este că forehandul moldovencei este de evitat. Pe teren se merge cap la cap cu serviciul în ultimele game-uri, iar Aliona conduce cu 4-2 după 19 minute.

Inexactitățile din jocul Soranei sunt tot mai evidente: lipsită parcă de încredere și ușor neliniștită, Cîrstea își mai pierde încă o dată serviciul (2-5).

Indicațiile încep să dea roade

Sorana strânge robinetul cu erori, trimite cu mai multă adâncime, se deplasează mult bine, în timp ce dreapta face diferența. Astfel, revenirea este posibilă game cu game, iar după 33 de minute avem o tabelă imparțială, precum anunța și exit poll-ul în primă instanță la Alegerile Europarlamentare: 5-5. Îndemnurile din tribună încep să dea roade.

După un game de rătăcire (și-a pierdut prea ușor serviciul), Sorana regăsește sentimentul bun din rachetă, iar primul set se va încheia cu un tiebreak.

Pumnul strâns și tot înainte

Motive sunt, iar pumnul este strâns tot mai des de către Sorana. Bucurie este și în mica tribună a terenului 13, acolo unde limba de circulație internațională este, normal, româna. Salvarea Soranei s-a tradus printr-un tiebreak, însă greul de-abia acum începea.

Cu toate că a condus cu 3-1 și 5-3, Sorana și-a adus aminte parcă de începutul ezitant de meci, a început să greșească neforțat și să caute tot mai des cu privirea soluții în tribună. Ele nu au venit, iar Aliona a câștigat tibreak-ul la 5. Cîrstea nu a reușit să ducă la bun sfârșit revenirea superbă de la 2-5.

Scurtele și nervii

Cu lecțiile deja învățate din setul întâi, cele două au încercat în primul rând să greșească pe cât mai puțin posibil, în timp ce serviciul a fost prieten de nădejde (3-3). În game-ul șapte, Cîrstea schimbă registrul tactic, trimite multe scurte, profitând de deplasarea greoaie spre înainte pe care o are Aliona. Break-ul își face loc timid precum salariul pe card, dar imediat serviciul o trădează pe jucătoarea noastră (4-4). După acest moment, Sorana cedează nervos și dă cu racheta de câteva ori de prelata din spatele terenului.

Aliona variază bucuria între "come on" și "vamos", în timp ce Sorana resimte presiunea game-ului (fileul pare mai înalt dinspre partea ei de teren). Cîrstea reușește totuși să revină de la 0-30 și să ducă manșa în prelungiri.

Pe terenul alăturat (cele două sunt despărțite doar de un gărduleț) un spectator încearcă un tradițional pentru Roland Garros "pa, pa, paparapaaaraa", dar totul eșuează lamentabil sub râsetele generale. Este foarte mult zgomot, parcă s-ar juca la terasele din Herăstrău.

Nu se dă însă bătut, începe să strige altceva și este nevoie de intevenția arbitrei de pe terenul alăturat (Mariana Alves) pentru ca meciul Soranei să fie reluat în liniște.

Necunoscută poate pentru unii dintre iubitorii de tenis de la noi, Aliona este jucătoarea care a făcut parte din echipa de FedCup a Spaniei la ultima întâlnire, alături de nume mai consacrate precum Garbine Muguruza și Carla Suarez Navarro.

Al doilea set este, din păcate, o oglindire a primului: tot tiebreak, tot erori neforțate ale Soranei, tot o constanță mai mare a Alionei. Singura diferență: primul a fost câștigat la 5, al doilea la 3.

13 a fost cu ghinion astăzi pentru Sorana, iar pe această arenă urmează meciul Irinei Begu...

Aici poți citi desfășurarea evenimentelor din partidele Soranei Cîrstea și Irinei Begu.