​În urmă cu un an de zile, Simona pleca pe drumul spre trofeul de la Roland Garros cu set cedat în turul întâi. Nici la această ediție lucrurile nu au stat altfel, Halep având nevoie de manșă decisivă pentru a trece de Ajla Tomljanovic (47 WTA), scor 6-2, 3-6, 6-1. "Albinuța" s-a abătut puțin de la potecă, dar a găsit la timp reperele și biletul pentru turul doi de la Paris.

HotNews.roFoto: Hotnews

Surpriza care n-a mai venit pe Chatrier

Karolina Schmiedlova i-a administrat lui Naomi Osaka un covrigel în primul set (6-0), a servit în două rânduri pentru victorie în setul al doilea, dar a părăsit Chatrier-ul în calitate de învinsă. Coafura a rezistat, la fel și Osaka care a părut că are șapte vieți în meciul cu o fostă campioană de la București (Anna s-a impus în 2015). Odată încheiată partida, Simona Halep este așteptată să apară pe Chatrier.

Să trecem la rufele noastre

Soarele luminează superb tribunele noului Chatrier, iar Simona este anunțată de crainicul arenei: aplauze puternice și tradiționalul "Haideee, Simonaaa!". Au fost mulți români la meciul Biancăi Andreescu de pe terenul 14, pe unii dintre ei îi pot zări acum pe cel mai mare stadion din complex.

Nu e plină arena, dar lucrurile stau și mai rău la masa presei: contingentul de jurnaliști niponi a părăsit la un semn incinta, iar acum cam bate vântul (chiar și la propriu) în sectorul rezervat jurnaliștilor.

Mai aproape de cer, dar parcă și de toamnă

Noul Chatrier oferă locurile pentru jurnaliști sus, la ultimul inel (panoramă minunată). Suntem mai aproape de cer, dar parcă și de toamnă. Bate vântul suficient de puternic, iar în acest moment aș da orice pentru o bluză groasă.

Carlos Ramos este arbitrul din scaun, de numele lui se leagă scandalul de la finala US Open-ului, atunci când i-a administrat o corecție Serenei Williams. Și începe meciul cu Simona la serviciu.

Halep trece fără emoții peste primul game de serviciu, unul în care a transmis încredere. În încercarea de a nu oferi unghiuri, Alja trimite mult pe centrul terenului, însă nu o avantajează raliurile lungi - acestea sunt specialitatea Simonei.

Unde a dispărut atmosfera?

Suspect de multă liniște în arenă, lumea pare ușor amorțită (nu au fost mari aplauze nici când Simona a reușit break-ul). Atmosfera se mai animă după un rever în lungul liniei marca Halep, dar este o senzație de antrenament care are loc pe unul dintre terenurile secundare. Jos, pe zgură, Halep se distanțează la 3-0 fără să fie nevoită să facă ceva special. Este solidă pe picioare și trimite lung, suficient cât să o jeneze pe adversară.

Vântul se întețește și dacă nu eram atent probabil foile de joc ar fi ajuns direct pe teren. Reverul Simonei se poate observa mai bine decât anul trecut de sus: este stabil și desenează bine unghiurile în cross.

Este atât de liniște încât dacă l-aș fi avut alături pe unul dintre colegii din redacție care strănută vocal, acesta s-ar fi auzit fără probleme în întreaga arenă.

Carlos Ramos pare și el cuprins de acest fenomen al liniștii, chiar și vocea lui pare stinsă atunci când anunță scorul. Între timp, picăturile își fac din nou loc în complex - pare că și-au luat tichet pentru toată ziua...

Simona joacă la siguranță un raliu lung, iar apoi strânge pumnul după ce-l câștigă. Nu este totuși la un nivel ridicat, dar la puțin timp după ce scriu acest lucru vine cu un forehand care dezmorțește cu adevărat atmosfera (4-1, după 20 de minute).

Finalul de set aduce în mod evident un alt ritm de joc: nivelul de activare a crescut, Simona se manifestă zgomotos după încă un rever câștigator, iar după 28 de minute apar și primele două mingi de set. A doua este fructificată, iar Halep ia loc pe băncuță cu un set în buzunar (6-2).

Se poate vorbi fără probleme

În partea superioară a arenei, aproape toată lumea vorbește (și nu o face în șoaptă), nu se aude însă nimic până jos. Simona întrerupe abrupt un raliu cu o scurtă perfect mascată (vă ziceam zilele trecute că a exersat îndelung această execuție la unul dintre antrenamente).

Halep rezistă eroic în defensivă, câștigă teren și ajunge în situația de a o pasa pe adversară: trimite însă în fileu, iar reacția publicului a fost precum a unui om care tocmai a aflat că mai are o factură în plus de plătit.

Pasivitatea își face usor loc în jocul Simonei, iar sentimentul din rachetă nu mai este același. Tomljanovic simte momentul, face un pas în față, iar Halep își cedează pentru prima dată serviciul în acest meci.

Ajla are în forehand o armă importantă, o lovitură cu explozie, însă erorile se strecoară în statistică de pe partea de backhand. Nici Simona nu se lasă mai prejos, iar cadourile ei au ecou pe tabelă: 3-1 pentru Tomljanovic.

Albinuța și drumul anevoios către casă

Australianca este la un nivel înalt de la lansare: servește cu profunzime, dictează ritmul, iar în această perioadă a meciului Simona pare precum o albinută (apropo de echipamentul celor de la Nike) care a strâns toată ziua, dar care nu mai găsește drumul către stup (4-2).

Rătăcirea continuă, deși la un moment dat Simona salvează niște mingi de break, iar Ajla se desprinde la 5-2 și urmează să servească. Precum marii jucători, Halep se reinventează atunci când ajunge într-o situație limită: un duel de la fileu câștigat incredibil și un passing de toată frumusețea: 5-3.

Nu este însă loc de vreo revenire marca Halep: erorile ies la suprafață precum uleiul, iar după ce își pierde încă o dată serviciul, Halep cedează al doilea set (3-6).

Și anul trecut debutul a fost unul anevoios, cu set pierdut în primul tur (cu Alison Riske). Îmi aduc aminte de un comentariu de acum câțiva ani al lui Mats Wilander, în care suedezul spunea că turul întâi de la un Grand Slam este cel mai greu, mai ales pentru un favorit. Simona nu face excepție.

Revenirea la normalitate

Decisivul este însă unul în care Halep își regăsește reperele: dă drumul brațului, își asumă riscuri, se deplasează mult mai bine și nu o mai lasă pe Alja să-și pună în evidență principala armă - forehand-ul.

Simona lovește aspru, este pe tot terenul, iar tabela de pe Chatrier chiar nu are cum să rămână insensibilă: 5-0. Nu a fost loc de un "bagel", Halep câștigând cu 6-1 decisivul...

Magda Linette, adversara Simonei Halep din turul al doilea

Roland Garros: Simona Halep vs Ajla Tomljanovic 6-2, 3-6, 6-1 / Halep, calificată în turul doi