Simona Halep (3 WTA) a început cursa de apărare a trofeului de la Roland Garros cu o victorie în trei seturi, la fel cum se întâmpla și la ediția de anul trecut (nr. cu Alison Riske). Campioana en-titre a avut emoții cu Ajla Tomljanovic (47 WTA) doar în setul secund, dar și-a revenit la timp pentru a nu complica situația în decisiv. A fost 6-2, 3-6, 6-1 pentru numărul 3 WTA, după un meci care a durat o oră și 37 de minute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Simona Halep, amorțeala din tribune și rătăcirile

"Știam că va fi un meci foarte greu. Întotdeauna primul meci într-un astfel de turneu este foarte greu. M-am luptat pentru fiecare punct, știam ce am de făcut. Sunt fericită pentru felul în care au mers lucrurile. E multă emoție, e un teren foarte frumos. Am încercat să rămân calmă, să joc cel mai bun tenis al meu", a spus Halep după victoria cu Ajla Tomljanovic.

  • În turul doi, Simona Halep o va înfrunta pe poloneza Magda Linette (87 WTA), care a trecut de franțuzoaica Chloe Paquet (166 WTA), beneficiara unui wild-card, scor 3-6, 6-1, 6-2. Va fi prima întâlnire directă dintre cele două jucătoare.
  • Pentru calificarea în turul al doilea, Halep va primi un cec de 87.000 de euro şi 70 de puncte WTA.
  • La ediția de anul trecut de la Roland Garros, Halep a debutat tot cu victorie în trei seturi: 2-6, 6-1, 6-1 cu Alison Riske.

Statistica meciului Halep vs Tomljanovic:

Ași: 3-1

Duble greșeli: 3-5

Lovituri câștigătoare: 18-18

Erori neforțate: 22-19

Puncte câștigate cu primul serviciu: 58% (33/57) - 53% (21/40)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 52% (12/23) - 43% (13/30)

Puncte de break salvate: 60% (6/10) - 30% (3/10)

Puncte de break câștigate: 70% (7/10)- 40% (4/10)

Total puncte câștigate: 54% (81/150) - 46% (69/150)

Durata partidei: 1h 37min.

Desfășurarea livetext a partidei:

6-1 Halep trimite bine in cross si o incomodeaza pe adversara (15-15).Retur castigator al Simonei (30-30). Serviciu la exterior, urmat de o lovitura castigatoare. Halep vine la fileu, pune o scurta, dar Ajla are raspuns. Romanca inchide punctul in cele din urma. Vine prima minge de meci. Halep face pasul in teren, loveste foarte bine cu forehand-ul in coltul terenului, iar mingea australiencei se opreste in fileu. Halep se impune dupa o ora si 37 de minute.

5-1 Prinsa pe picior gresit, Halep nu poate trece mingea peste fileu. Rever in lung de linie superb al australiencei (0-30). Tomljanovic returneaza in picioarele Simonei, care trimite in plasa fileului - trei mingi de break. O lovitura prea lunga a Ajlei, prima minge este salvata. Halep rateaza un forehand in lung de linie, iar Tomljanovic recupereaza un break si apare pe tabela in setul decisiv (5-1).

5-0 Tomljanovic vine la fileu, dar Halep o paseza superb (0-30). Halep pune o scurta, Ajla ajunge si raspunde cu aceeasi executie. In cele din urma punctul ii revine romancei. Australianca este depasita complet in aceste momente. Break la zero! Halep va servi pentru castigarea meciului.

4-0 Serviciu perfect, returul australiencei este prea lung. Vine inca o lovitura ratata de Tomljanovic, incomodata si de vant. Halep face diferenta cu serviciul (40-0). Retur in fileu. Se face 4-0 pentru Simona Halep.

3-0 Reverul in lung de linie marca Halep, ce lovitura frumoasa (0-15). Australianca face o dubla greseala (30-15). Halep vine la fileu, trimite in doua randuri in directia adversarei, dar inchide in cele din urma cu un smash - doua mingi de break. Prima este salvata. Halep se aseaza bine pentru lovitura si trimite imparabil cu forehand-ul. Jucatoarea noastra conduce cu 3-0 (doua break-uri).

2-0 Reverul australiencei este in aut (15-0). Vine inca o lovitura prea lunga a Ajlei, moment mai slab pentru ea. Halep serveste bine cu doi-ul, o surprinde pe Tomljanovic. Aflata in apropierea fileului, Ajla puncteaza cu voleul (40-15). Australianca risca, reuseste o lovitura imparabila cu forehand-ul (40-30). Tomljanovic isi aduce adversara la fileu, Halep rateaza smash-ul. Vine o dubla greseala - minge de break pentru Ajla. Halep loveste cu forehand-ul in cross, din deplasare, iar Tomljanovic nu mai poate trimite mingea peste fileu, egalitate. O ajuta serviciul de aceasta data pe Simona, care inchide game-ul si face 2-0.

1-0 Setul decisiv incepe cu Tomljanovic la serviciu.Dupa un prim punct castigat de Halep, australianca revine gratie serviciului. Forehand superb al Simonei, punctul se duce in contul sau (15-30). Halep nu renunta, alearga incredibil si castiga punctul cu o lovitura superba - doua mingi de break. Tomljanovic o salveaza pe prima, dar jucatoarea noastra profita de sansa ramasa si incepe perfect decisivul.

3-6 Halep scapa o minge in afara liniei de fund. Arbitrul confirma (15-15). Simona castiga meritat punctul, a jucat inteligent si-a construit bine loviturile (30-15). Serviciu scurt, Ajla nu o iarta pe romanca (30-30). Halep trimite prea lung - minge de break si de set pentru australianca. O ajuta insa serviciul pe Simona - egalitate. Tomljanovic face rost de o noua minge de break. Simona rateaza lungul de linie si setul al doilea se duce in contul jucatoarei de pe locul 47 WTA.

3-5 Halep incepe bine game-ul, puncteaza cu forehand-ul in cross (0-15).Serviciu bine plasat, Halep este impinsa in afara terenului, iar Ajla trimite apoi in jumatatea de teren ramasa goala. Halep alege sa schimbe directia, dar mingea se opreste in fileu. Punct castigat noroc de Halep, dupa ce Tomljanovic a ratat passing-ul - minge de break. Forehand-ul in cross ii aduce game-ul Simonei. Jucatoarea noastra se apropie pe tabela la 3-5.

2-5 Simona Halepinsista cu scurtele, dar tot Tomljanovic profita (0-15). Vine si o lovitura inspirata a romancei, care este apoi ajutata de o eroare a adversarei (30-15). Un as intr-un moment foarte important (40-30). Tomljanovic trimite la limita, apoi vine la fileu si puncteaza pe contre-pied. Lovitura Simonei se opreste in fileu - minge de break pentru Ajla. Este incredibila deplasarea Ajlei, dar vine pana la urma si greseala, egalitate. Halep rateaza un forehand in lung de linie - o noua minge de break. Apare inca o eroare de partea Simonei, iar australianca face 5-2 si va servi pentru a impinge meciul in decisiv.

2-4 Tomljanovic rezista incredibil atacului Simonei si puncteaza cu o lovitura pe linie (0-30). Serveste extrem de bine, nimic de facut pentru jucatoarea noastra. Se incheie rapid acest game.

2-3 O scurta inspirata a australiencei, nimic de facut pentru Simona (0-15). Romanca reuseste doua puncte consecutive. Tomljanovic este surprinsa de un serviciu mai scurt si trimite in fileu (40-15). Halep incearca din nou o scurta, dar castig de cauza are tot adversara. Serviciu bun, returul Ajlei este in aut. Halep se apropie la 2-3.

1-3 Halep schimba directia, dar Tomljanovic intuieste si trimite imparabil (15-0). O minge in fileu a australiencei, punct pentru romanca (15-15). Din alergare, Halep ia si ea la tinta fileul. Ajla pare ca a prins incredere, este mult mai agresiva. O noua dubla greseala. Tomljanovic prinde un forehand naprasnic (40-30). Din ce in ce mai agresiva, Ajla o pune indificultate pe Halep. Se face 3-1.

1-2 Simona incearca sa rupa ritmul cu o scurta, dar mingea se opreste in fileu (15-15). Retur castigator al Ajlei (15-30). Tomljanovic rezista incredibil in defensiva si castiga un schimb lung. Arbitrul a coborat sa verifice urma, dar lovitura Simonei a fost in aut. Australianca risca si returul este direct castigator. Break pentru Tomljanovic!

1-1 Halep apeleaza din nou la o scurta, ii iese de aceasta data(0-15). Impinsa mult in spatele liniei de fund, Halep nu reuseste sa treaca mingea peste fileu. Tomljanovic castiga un schimb lung, dupa ce Halep a ratat lungul de linie cu forehand-ul (30-15). Halep scapa de putin o minge in lateral (40-15). Vine si randul australiencei sa greseasca. Halep face pasul in teren, dar rateaza cu reverul...

1-0 Setul secunda ineput cu Simona la serviciu. Primul punct ii revine australiencei. Halep castiga meritat un schimb lung (15-15). Serviciul o ajuta pe romanca, Tomljanovic returneaza in fileu (30-15). Cel mai frumos schimb al meciului este castigat de Simona, din apropierea fileului (40-15). Halep strange pumnul! Serveste excelent Simona, nimic de facut pentru Tomljanovic. Jocul curge in favoarea numarului 3 WTA.

6-2 Rever in lung de linie si forend in cross, combinatie castigatoare pentru Simona (0-30). Se aud aplauze pe Chatrier. Primul as al australiencei (15-30). Simona face pasul in teren si loveste decisiv in cross - doua mingi de break. Tomljanovic gaseste un serviciu la teu, prima minge este salvata. Retur bun la Simonei, Ajla loveste inghesuit si trimite in aut. Primul set este castigat de romanca, dupa 29 de minute.

5-2 Halep sta bine in defensiva, isi impinge adversara mult in spatele linie de fund si o obliga sa greseasca (15-0). Tomljanovic rateaza de putin o lovitura. Vine si un retur in aut (40-0). Din pacate, Halep ia la tina fileul de doua ori si isi iroseste avantajul. Pe o minge mai moale a australiencei, Halep trimite puternic, iar o lovitura o incomodeaza pe Tomljanovic.

4-2 Ajla serveste bine in doua randuri, Halep are dificultati in a returna (30-0). Simona alege sa puna o scurta, dar nu ii iese executia si Tomljanovic nu o iarta (40-0). Game alb pentru australianca. Se face 4-2.

4-1 In timp ce pe Eurosport se transmit imagini cu mingi de meci din alte partide, pe Chatrier s-au jucat doua puncte (15-15). Serviciu bun al Simonei, returul Ajlei este afara. Halep reuseste as-ul, al doilea al sau in acest meci (40-30). Prinsa departe de minge, Simona trimite in fileu (40-40). Forehand in lung de linie de toata frumusetea, se aud ropote de aplauze. Halep puncteaza pe contre-pied si se distanteaza la 4-1 pe tabela.

3-1 Halep trimite bine in cross, Tomljanovic loveste inghesuit si mingea se opreste in fileu (0-15). Simona cauta din nou cross-ul, dar trimite afara. Ajla comite dubla greseala, a doua pentru ea in acest meci (30-30). Tomljanovic trimite cu multa adancime cu reverul in cross, iar Simona ia la tinta fileul (30-40). Serviciu excelent al australiencei, Halep nu mai poate returna. Vine inca un serviciu impecabil, iar Tomljanovic modifica tabela pentru prima data in dreptul sau.

3-0 A doua dubla greseala in contul Simonei (0-30). Halep schimba bine directia, Ajla este prinsa pe picior gresit, iar punctul ii revine romancei (15-30). Halep este pusa in dificultate de o lovitura mai scurta a adversarei si trimite in aut - doua mingi de break pentru Tomljanovic. Numarul 3 WTA este ajutata de serviciu si reuseste sa anuleze ambele sanse de break ale australiencei. Inca un schimb lung, vine din nou eroarea Ajlei. Halep nu lasa lucrurile sa se complice si inchide game-ul. Este 3-0 pentru jucatoarea noastra.

2-0 Halep sta bine pe picioare, Ajla pune prea multa forta intr-o lovitura si trimite in aut (15-15). Din nou o minge scapata in afara terenului de australianca (15-30). Serviciu bun, la exterior, iar Halep rateaza returul (30-30). Prima dubla greseala in contul australiencei - minge de break pentru Halep. Jucatoarea noastra controleaza punctul, iar o lovitura prea lunga a Ajlei ii aduce game-ul Simonei.

1-0 Meciul incepe cu Simona Halep la serviciu. Retur in fileu al australiencei (15-0). Schimb lung, Ajla scapa mingea in afara terenului (30-0). Din pacate, romanca face dubla greasela (30-15). Urmeaza insa un serviciu bun, returul adversarei se duce mult in aut. As la mediana, Halep isi trece in cont primul game.

Invingatoarea dintre Halep si Tomljanovic o va intalni in turul doi pe poloneza Magda Linette (87 WTA), care a trecut de frantuzoaica Chloe Paquet (166 WTA), beneficiara unui wild-card, scor 3-6, 6-1, 6-2.

Carlos Ramos este arbitrul din scaun al partidei.

Cele doua jucatoare au inceput incalzirea.

Tomljanovic si Halep au intrat pe arena Philippe Chatrier.

S-a încheiat partida dintre Osaka și Schmiedlova. Liderul mondial a revenit spectaculos și s-a impus cu 0-6, 7-6(4), 6-1. Vezi aici mai multe detalii.

Meciul dintre Naomi Osaka (1 WTA) și Anna Karolina Schmiedlova (90 WTA) a ajuns în decisiv. După ce a cedat primul set cu 0-6, liderul mondial a câștigat actul secund la tie-break (7-4). Jucătoarea din Slovacia a servit de două ori pentru câștigarea partidei, la 5-4 și 6-5.

Singura întâlnire de până acum dintre Halep și Tomljanovic a avut loc anul trecut, în turul doi al turneului de la Cincinnati. Românca s-a impus cu 4-6, 6-3, 6-3 după o partidă perturbată de ploaie.

Cine este Ajla Tomljanovic

Ajla Tomljanovic s-a născut pe 7 mai 1993, la Zagreb (Croația). Tatăl său este Ratko, un cunoscut jucător de handbal, fiind vicecampion mondial cu echipa naţională a Croaţiei în 1995 şi dublu câştigător al Ligii Campionilor EHF cu Badel Zagreb.

Ajla a început să joace tenis la şapte ani, fiind motivată de sora sa Hana. Lovitura sa preferată este backhand-ul, iar cel mai mult îi place să evolueze pe hard. Obiectivul principal în tenis este să devină lider mondial.

La juniori, Ajla a câștigat proba de dublu din cadrul turneului de la Australian Open 2009, însă la senioare nu are încă niciun trofeu. A disputat patru finale la simplu, dar a pierdut de fiecare dată: 2019 - Hua Hin; 2018 - Rabat, Seoul; 2015 - Pattaya City.

Cariera sa a fost marcată de o accidentare la umăr. În 2016 a suferit o intervenție chirugicală care a ținut-o departe de tenis un an de zile, motiv pentru care a coborât până pe locul 930 în clasamentul WTA. Cea mai bună clasare a înregistrat-o în acest an, la 1 aprilie - locul 39 WTA.

Cel mai bun rezultat la un Grand Slam l-a avut chiar la Roland Garros, la ediția din 2014, când a ajuns până în optimi. Anul trecut, australianca de origine croată a fost eliminată în primul tur de Elina Svitolina, scor 7-5, 6-3. Potrivit WTA, Ajla are un bilanț de patru victorii și patru înfrângeri la Roland Garros.

Cel mai bun rezultat înregistrat de Tomljanovic în 2019 a fost finala de la Hua Hin, unde a fost învinsă de ucraineanca Dayana Yastremska, scor 6-2 2-6 7-6(3). A mai ajuns în semifinale la turneul de la Rabat (zgură), fiind eliminată de la britanica Johanna Konta, scor 6-2, 7-6(7). Tot Konta a eliminat-o și în primul tur de la Australian Open, scor 7-6(4), 2-6, 7-6(7).

Rezultatele obținute de Ajla Tomljanovic pe zgură în 2019:

Charleston: optimi - învinsă de Sloane Stephens, scor 4-6, 6-4, 6-4

Istanbul: turul I - învinsă de Marketa Vondrousova, scor 6-3, 6-3

Rabat: semifinale - învinsă de Johanna Konta, scor 6-2, 7-6(7)

Madrid: turul I - învinsă de Mihaela Buzărnescu, scor 6-3, 6-2

Roma: turul II - învinsă de Karolina Pliskova, scor 6-3, 6-3

Nurnberg: optimi - învinsă de Tamara Zidansek, scor 6-3, 6-4

Simona Halep vs Ajla Tomljanovic:

Vârsta: 27-26

Locul nașterii: Constanța - Zagreb, Croația

Înălțime: 1,68 metri - 1,80 metri

Ambele sunt jucătoare de mâna dreaptă

Victorii/înfrângeri în 2019: 23/8 vs 18/14

Victorii/înfrângeri în carieră: 473/205 vs 287/202 (potrivit WTA)

Titluri în 2019: 0-0

Titluri în carieră: 18-0

Bani câștigați în 2019: $1,532,290 vs $283,037

Bani câștigați din tenis: $29,677,869 vs $2,400,032

Locul în clasamentul WTA: 3-47

Cea mai bună clasare din carieră: 1-39.

Traseul campioanelor în ultimii ani la Roland Garros:

2018: Jelena Ostapenko - eliminată în turul I

2017: Garbine Muguruza - optimi

2016: Serena Williams - finală

2015: Maria Sharapova - optimi

2014: Serena Williams - turul II

2013: Maria Sharapova - finală

2012: Na Li - optimi

2011: Francesca Schiavone - finală

2010: Svetlana Kuznetsova - turul III

2009: Ana Ivanovic - optimi

Ultima jucătoare care a reușit să își apere trofeul la Roland Garros a fost belgianca Justine Henin, care s-a impus de trei ori consecutiv pe zgura pariziană, în 2005, 2006 și 2007.