Corespondență de la Paris

Lungul drum al fericirii

de Adrian Ilincescu     HotNews.ro
Sâmbătă, 9 iunie 2018, 18:20 Sport | Roland Garros 2018


Simona Halep
Foto: wta/ twitter
4 ani și două zile diferență între prima și ultima ei încercare, atunci din redacție, acum de la fața locului. Tot Chartier, tot ea: cu bune și rele, cu defecte și calități, după preferințe. Distanța dintre suferință și bucurie are o unitate de măsură aparte în tenis: poate fi banda fileului, poate fi un singur moment de rătăcire sau poate fi traseul imaginar care leagă cele trei finale ratate. 6-3, 2-0 pentru Sloane Stephens, dar nu, nu este totul pierdut. Emoțiile sunt din ce în ce mai mari, copleșitoare, tribunele urlă "Simona, Simona!", iar liderul mondial nu mai renunță de această dată. I-a reușit la a treia încercare la Paris, precum în basme: Halep este campioană la Roland Garros, iar în ceea ce mă privește am jucat un rol important în filmul "Norocul începătorului".

VIDEO Simona Halep, campioană la Roland Garros (3-6, 6-4, 6-1 cu Sloane Stephens) - Primul titlu de Grand Slam, vis îndeplinit

Roland Garros, tărâm românesc

Freamătul în complex începe cu mult timp înainte de startul finalei. La fiecare colț găsești un steag tricolor. Intru pe arenă, iar aici se vorbește românește peste tot în jurul meu. Pentru câteva momente mă simt precum la turneul WTA din Cotroceni.

Cu superstiția până la capat

Organizatorii oferă locuri speciale pentru jurnaliștii din România: poziționare minunată: fix pe centrul terenului. Refuz însă acest loc și mă pun în colțul meu - doar de acolo am ajuns în finală, nu?

Incredibil de mult galben în tribune

Zilele trecute (ca aproape tot turneul), Chatrier-ul era dominat de alb. Sâmbătă însă galbenul este la putere. Susținătorii români se fac foarte bine auziți, iar finalistele nu și-au făcut încă apariția pe care mai mare arenă a complexului. Sunt prezentate mai multe foste glorii ale turneului (se află la meci), iar când se ajunge la Virginia Ruzici se aud urale din tribune. Este o mică festivitate din partea organizatorilor, iar punctul culminat îl reprezintă prezentarea trofeului (să sperăm că va lua calea României după meciul care stă să înceapă).

Intrarea în arenă, festival tricolor

Prima intră Sloane: este cu căștile în urechi, încearcă să se țină departe de gălăgia din tribune. Apoi vine rândul Simonei: Chatrier-ul devine un vulcan care stă să erupă. "Simona, Simona!" răsuna din fiecare colțisor al arenei...Sunt de-a dreptul uimit, chiar mă simt ca acasă...

Colegii din presa internațională cu care am împărțit momente frumoase în această perioadă (și unele beri) îmi fac semn că totul va fi bine și că Simona va câștiga...Aș vrea să-i cred, dar sunt cu mintea departe, copleșit (un pic mai mult) de emoții.

Un "USA, USA!", se aude timid dintr-o peluză, iar spectatorii români se activează. Liniște, a început meciul. Primul punct aduce o eroare neforțată a Simonei. Sunt atât de încordat încât mă enervează chiar si zgomotul tastelor. Debutul ne arată o Sloane relaxată și o Simona cu o ușoară încordare pe chip (1-0 pentru americancă). Mult zgomot la masa presei, se fac calcule, nu e foarte multă lume atentă la meci în acest moment.

E evident: Sloane se mișcă mult mai bine pe teren, mai natural. Simona pare cu muschii puțin blocați. Liderul mondial câștigă un punct și strânge pumnul - știe cât de important este debutul meciului. După un atac perfect în cross, Halep ratează în lung de linie: publicul simte momentul și o încurajează frenetic.

Primul schimb lung, dur, cu implicații la nivel mental: Simona îl câștigă și se bucură ca un copil. Tribunele răsună într-un glas românesc (1-1).

Sloane pune multă fortă într-o lovitură, iar mingea se duce în aut. Românii din tribune se bucură ca la o lovitură câștigătoare a favoritei lor. "Hai, Simona, trebuie s-o bați!", se aude de lângă mine. Loja Simonei este plină, inclusiv fratele său este la partidă (Nadia Comăneci se află lângă Ion Țiriac). Stephens lovește cu multă încredere și trece încă o dată în avantaj pe tabelă. 

Primul moment de eliberare

Atacată în cross, Simona răspunde cu o dreaptă pe diagonală, superbă execuție. Ar putea fi momentul care să îi dea încredere. În mod evident, Halep nu joacă la adevărata sa valoare. Pare să mă audă și revine cu un voleu drive în lung de linie: 30-30. Presiunea continuă, vine prima minge de break a finalei. Sloane rupe echilibrul: 3-1. Din păcate, este jucătoarea mai intrată în meci, mai relaxată.

Erorile curg pe bandă rulantă din partea jucătoarei noastre, iar pentru publicul român apar primele semne de incertitudine în ceea ce privește eventuala câștigătoare a finalei. Între timp, americanca se duce la 4-1. Senzația de pănă acum este aceea că Simona trebuie să muncescă ca în ocnă pentru fiecare punct, în timp ce Sloane nu are nevoie să facă prea multe pentru a fi la conducerea finalei..."Hai, Simona, ești puternică!" - o fi auzit și jucătoarea noastră aceste cuvinte? Din cealaltă tabără se aude: "Sloane, vrei să te măriți cu mine?"

Halep continuă să fie departe de ceea ce a demonstrat la această ediție de la Roland Garros, își face cu emoții serviciul și vine acum la 4-2.

Simțind că rulează în gol, Simona începe să trimită niste "baloane": câștigă acel punct, însă este prea puțin pentru o finală de Grand Slam. Sloane continuă să adune punct după punct: se ține de planul tactic, emană singuranță, se află la conducerea finalei. Îngrjiorare în loja Simonei: 5-2 pentru Sloane.  

Peretele Stephens

Cu o lejeritate care mă intrigă, Sloane acoperă fantastic terenul. Nu pare nici să fi transpirat prea mult până la acest scor. De cealaltă parte, Simona trebuie să muncească de trei ori mai mult pentru a câștiga un punct (5-3). Americanca are în forehand un prieten de nădejde, care <mușcă> din defensiva adversarei.

Știu, de aici de la masa presei totul pare ușor, însă Simona trebuie să o deplaseze mai mult pe Sloane. Urale în tribune: Halep ajunge la scurtă și plasează mingea perfect lângă fileu. Suporterii români își aduc aminte că au o favorită pe teren. Din păcate, Simona găsește plasa cu reverul, iar șansa de break se evaporă. După 42 de minute, publicul american este cel care se bucură (6-3 pentru Sloane). 

Îmi găsesc cu greu cuvintele, îmi propun să fiu optimist, dar realitatea din teren îmi sădește neîncredea picătură cu picătură. Simona își cedează serviciul în debutul setului al doilea, iar eu sunt la fel de neinspirat în alegerea cuvintelor precum favorita din teren (2-0).

Adevărata Simona apare târziu pe teren

1-0 la seturi și 2-1 (cu break) pentru Sloane. Simona își face apariția timid pe teren. Începe să aducă aminte de jucătoarea care a dat de pământ cu Kerber și Muguruza. Are adâncime cu dreapta, pune presiune cu reverul. Americanca începe să dea semne de rătăcire, iar Halep face break-ul! De la 2-0, se face 3-2 pentru liderul mondial. Vom avea alt meci oare?

A fost nevoie de un game pentru ca Simona să-i dea semnale clare adversarei: sunt încă pe teren. Stephens pierde patru game-uri la rând și schimbă primele priviri mai lungi cu antrenorul său. Acesta o îndeamnă la calm (4-2 pentru Halep).

Deși a avut o serie foarte bună, Simona continuă să inspire crispare. Nu se bucură deloc, iar presiunea o <doboară> din nou: își pierde la zero serviciul și tot avantajul pentru care a trudit atât (4-4).

Se uită spre Darren și pare că-l întreabă: ce joc eu aici? Nu are timp să-și încheie gândurile că Sloane vine cu un as. "Fă-o să sufere!", se aude din rândurile din față, dar din păcate realitatea din teren este cu totul alta.

Simona cere lămuriri în legătură cu o minge și rămâne câteva secunde în colțul terenului. Vrea doar un moment de liniște, gândurile nu îi dau pace. Puțin mai târziu își ascunde fața în prosop - numai în pielea ei să nu fii acum...Game-ul este unul al supraviețuirii, Halep trece în avantaj (5-4), iar publicul o încurajează. A trecut cu bine peste un moment foarte tensionat.

Mă trezesc zicând în soaptă "'ieși, ieși" spre o minge, iar aceasta surprinzător mă ascultă. Nu a fost chiar în șoaptă din moment ce spectatorul din fața mea se întoarce și se uită direct pe acreditare să vadă de unde sunt. 6-4, eliberare, o luăm de la zero, vom avea set decisiv.

Simona și Sloane se duc la vestiar, iar terenul este pregătit pentru manșa care va stabili încotro o ia trofeul: peste ocean sau la Marea Neagră...

0-30 - "Cel mai periculos scor"

0-30, debut dificil de set trei: aflată la serviciu, Simona scoate un zgomot de luptă, iar reverul în lung de linie se află și el pe Chatrier. Jucătoarea noastră revine și trece prima în avantaj pe tabelă (1-0).

Punctele încep să aibă o greutate aparte, iar Sloane nu mai pare la fel de relaxată. Forehand-ul atât de precis al americancei trimite mingea de multe ori în afara terenului în această perioadă, iar Halep fructifică șansa de break (2-0).  

Fileul, tot fileul

40-30, moment de un dramatism aparte, murmur în tribune, raliu încordat. Mingea lovește banda fileului, dar rămâne în jumătatea lui Sloane (din fericire, momentul din finala cu Ostapenko nu se repetă).

Se face 3-0, refuz să cred că e ceva cu scorul ăsta. Nu îmi termin ideea, iar Stephens câștigă unul din cele mai frumoase schimburi ale finalei. Acest "ieși" pare să fie laitmotivul finalei pentru mine.  Da, fileul este al nostru: o incomodează vizibil pe Sloane, iar un spectator din fața mea se bucură ca pe Ghencea...

Delir în tribune, nu mă mai pot abține si urlu în palme...După un punct epic, Simona se distanțează la 4-0 în manșa decisivă. Incredibil modul în care a luptat jucătoarea noastră, până la ultimul strop de energie.

Sloane pare dărâmată din punct de vedere psihic: se uită des spre loja ei, caută răspunsurile, nu își explică ce s-a întâmplat, cum de meciul începe să-i scape printre degete...În acest moment, Simona este la un singur game distanță de fericire (5-0).

Americanca trage cu dinții de fiecare oportunitate, de fiecare dreaptă inversă, în timp ce defensiva Simonei este una la sacrificiu. Halep a fost la două puncte de trofeu (30-30), dar până la urmă Sloane rămâne în meci (5-1).

Smash câștigator din apropierea plasei, 40-30, minge de meci. De data asta chiar nu mai este cale de întoarcere, lungul drum al fericirii a găsit-o pe Simona în sfârșit...


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6920 vizualizari

 • +33 (33 voturi)    
  Superb! (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 18:22)

  Rarara [utilizator]

  Bravo Simo! Fata noastra de AUR!
  • +9 (9 voturi)    
   BRAVO!!! (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 21:41)

   Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui Rarara

   BRAVO BRAVO BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!! ����������������
 • +24 (28 voturi)    
  jos palaria SIMONA (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 18:37)

  linarel [utilizator]

  ESTI THE BEST

  dopul la sampanie a zburat in cinstea ta.........
 • +21 (23 voturi)    
  haterilor, (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 18:37)

  victor L [utilizator]

  azi e ziua voastra de glorie :P
 • +22 (28 voturi)    
  Bravo Simona...! (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 18:38)

  scaraotchi [utilizator]

  Ne-ai alungat clipele de suparare, iti multumim...!

  Daca Simona a putut, noi de ce nu am putea...!?

  Sa # Rezistam, e tot ce trebuie sa facem...!
  • +15 (23 voturi)    
   ba nu! (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 18:53)

   alllx [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   # samuncimcinstitcorect nu sa # rezistam.
   A rezista in fata unor jigodii comuniste inseamna a accepta mioritic o soarta naspa!
   Trebuie sa lupti, nu sa rezisti!
   • +12 (16 voturi)    
    Pai, asta propun si eu, (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 19:51)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui alllx

    ''sa luptam si sa #rezistam''...!

    Si, atentie! Era bine daca aveam de-a face cu comunisti, macar puteam combate o idiologie...! De data asta avem in fata o grupare mafiota, ghidata doar de pofta de inavutire...
   • +10 (16 voturi)    
    Credeam ca e de la sine inteles faptul ca (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 19:56)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui alllx

    cei care formeaza miscarea #rezist muncesc cinstit si corect !

    PS. Sa te predai in fata jigodiilor inseamna sa-ti accepti in mod fatalist, mioritic soarta !

    PPS. Rezistenta presupune lupta !
 • +17 (17 voturi)    
  "Uau!"-romanesc (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 18:49)

  delavrancea [utilizator]

  5-0
  Ce mingi a putut sa scoata !!! :]
  Azi e "UAU!" :O
 • -5 (9 voturi)    
  da (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 18:58)

  Adrian_1234 [utilizator]

  la 4-4 a fost momentul decisiv. In plus trebuie remarcat ca nororcul a tinut cu ea acum, au fost 2 mingii sau 3 care au lovit fileul si au fost pt halep spre deosebire de anu trecut cand au fost impotriva
  Poate ca norocul chiar tine cu cei puternici si anu trecut nu era inca pregatita ...
 • +9 (13 voturi)    
  Multumesc Simona, (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 19:25)

  ing.Orca [utilizator]

  Multumesc pentru ca m-ai facut fericit. Multumesc pentru exemplul pe care-l dai zi de zi copiilor din Romania. Chapeau!
 • -19 (19 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 19:33)

  XLXL [utilizator]

  bla ... bla ... bla ... acu' va laudati sase ani ... a castigat, bravo ei , e pe munca ei ... si tot ospatar la terasa ajunge ...
 • +10 (14 voturi)    
  Bravo! (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 19:34)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Tot bravo am scris recent si cand Simona a pierdut in finala de la Foro Romano de aici de la Roma si cand pe hotnews era plin de comentarii critice scrise de domni si doamne care stau in fotoliu si beau bere rece uitandu-se la tv dandu-si cu parerea.
  Numai cei care au trecut prin incercari similare, examene dure, concursuri, si alte incercari ale vietii pot realiza prin ce a trecut Simona.
 • +12 (14 voturi)    
  Am plans la final... :) (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 20:18)

  pinguinu [utilizator]

  Cum am trait Finala de la Roland Garos:

  Din pura (proasta) superstitie, cum ca daca eu ma uit la vreun meci al Simonei, ea pierde, ... am ales sa nu ma uit la aceasta Finala! Asa ca mi-am gasit de lucru pe-aici...

  Am deschis telefonul si am verificat la un moment dat scorul aici pe HN... si era 3-6 si 2-2 la seturi, pt Sloane. Am zis, rau am facut ca m-am uitat. Si gandurile au inceput sa zboare prin mintea mea: "iarasi pierde Simona", "mai bine nu ma uitam", "dar stai, ca mai sunt 2 posibile seturi... Simona poate reveni...", ... si mi-am vazut de treaba!

  Ca intr-un final, pe la ora 18:00, sa imi iau inima in dinti si sa imi doresc sa verifi din nou scorul, imi ziceam ca trebuie sa se fi terminat deja...

  Si ce pot vedea: scris mare pe HN:
  "Simona Halep, campioană la Roland Garros (3-6, 6-4, 6-1 cu Sloane Stephens)"!!!

  Imediat am intrat in material si cand am vazut video-urile.... mi-au dat lacrimile, am plans... de fericire... ptr Simona (si sunt om in toata firea)!

  Felicitari Simona! De data asta ai reusit! E momentul tau, bucura-te de el... si noi alaturi de tine! Felicitari ptr lupta!

  Keep going!!!

  E doar inceputul! Vor mai veni astfel de momente!
  • +6 (6 voturi)    
   xyz (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 21:36)

   verdi [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   ai descries punct cu punct exact cum am "vazut" si eu finala. Poate ca asa-i in tenis.
   Navratilova comenta aici in vecini cu vocea tremuranda mai mai sa planga .
   Numa bine.
  • +3 (3 voturi)    
   xyz (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 21:46)

   verdi [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   apropos - am citit de cineva care a pariat impotriva ei numai sa castige Simona.)))
  • +2 (2 voturi)    
   La fel si eu (Duminică, 10 iunie 2018, 0:54)

   oopsie_daisy [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   Am aceeasi superstitie, ca daca ma uit la meciurile ei, pierde. Exact asa a fost si experienta mea azi: am intrat pe Euroneus pe la ora 18.30, era deja finala la dublu masculin, deci era clar jucata deja finala Simonei. Am intrat pe hotnews, sa citesc headlines. M-a intristat ca prima stire era despre meetingul lui Dagnea, ma temeam ca aia e stirea zilei. Dar al doilea titlu era despre victoria Simonei - normal ca am plins si eu pentru bucuria ei.
  • 0 (0 voturi)    
   nici eu nu m-am putut uita (Duminică, 10 iunie 2018, 23:54)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   La meci - aveam prea mari emotii.

   Nu am avut curajul nici pe net sa intru - abia seara tarziu am vrut sa aflu rezultatul si cel mai tare m-a bucurat, in afara de victorie, faptul ca a luptat ca sa castige.

   Bravo Simona!
   Este un moment extrem de important pentru ea si cred ca antrenorul a ajutat mult la obtinerea unei alte simone, care insa era acolo dar nu iesea la suprafata.

   Nici un campion nu este mare doar de unul singur!
 • -6 (10 voturi)    
  Azi dupa 23 de secole (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 21:40)

  Lucian Ilea [utilizator]

  Macedonia si Dacia si Ramania au un nou campion
  un nou Alexandru un nou Macedon cu vointa de fier se naste in tara noastra medievala acuma in epoca de fier si de otel in care io m-am nascut

  eu Lucian Aeli o felicit pe Athena sora mea mai mica si Hefaistos m-a intrecut pe mine
  eu azi in cea dea 336 zi din inter regnum dios dupa 7777 de zile lucrate pt Atlantia ca praetor al marelui consiliu al Atlantiei timp de 13 ani si presedinte al Atlantiei cel mai mare timp de 3 ani si inca un an conducator suprem

  voi invoca Declaratia Praetoriana prin care voi da un nou curs rasei albe si voi modifica Atlantia tp eternitare
 • +5 (5 voturi)    
  Incredibil, (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 22:24)

  mopsu [utilizator]

  ]n fine a rupt pisica , da, da ,da, bravo Simona...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by