Ziua de tenis de la Roland Garros s-a încheiat cu un meci de trei ore și 37 de minute, iar cel mai bun fel de a face pasul către "mâine" a fost o dispută între capriciosul (dar în egală măsură talentatul) Fabio Fognini și Marin Cilic. A fost un meci de cinci seturi (6-4, 6-1, 3-6, 6-7(4), 6-3 pentru croat), în urma căruia publicul a plecat mulțumit: au fost lovituri spectaculoase, aplauze la scenă deschisă și un italian care la final a fost învins pe teren, dar a cucerit inimile celor prezenți.

Fabio FogniniFoto: internazionalibnlditalia.com

Între două meciuri care au consemnat calificări fără risipă de energie (Sharapova a profitat de abandonul Serenei, iar Muguruza a alergat doar două game-uri cu Tsurenko), am putut vedea pe centralul parizian un meci care a ținut mare parte din public pe scaun preț de peste trei ore.

Disputa părea una de trei seturi (dezechilibrată), mai ales după ce primele două s-au încheiat cu 6-4, 6-1 pentru Marin Cilic. Au fost momente bune în care Fognini (cunoscut pentru comportamentul său dificil) a dat senzația că abandonează lupta fără să încerce măcar să se opună loviturilor puternice ale adversarului.

Huiduit de mai multe ori pentru comportament neadecvat asupra rachetelor sale, italianul și-a găsit motivația și constanța doar în a treia manșă, una câștigată la 3.

Susținut de mulți suporteri italieni, capriciosul Fabio se mobilizează, are mai puține care să-i consume inutil energia și reușește oarecum surprinzător să ducă meciul în decisiv după ce a câștigat tiebreak-ul setului al treilea la 4.

Este ultimul meci care se mai dispută în complexul de la Roland Garros, iar lumea se înghesuie la porți să prindă finalul. Fabio a reușit și luni să fie un om al contrastelor, cel care face publicul să-l fluiere, dar și cel care atrage puternic prin loviturile sale "fermecate".

Italianul a avut și contra lui Cilic execuții dintre cele mai spectaculose: de la scurte impecabile și până la passing-uri de toată frumusețea. Din păcate pentru Fabio, impresia artistică contează mult doar în patinaj, singurele beneficii din tenis fiind doar aplauzele frenetice ale tribunei.

Fognini are darul de a face oamenii să țină într-un final cu el, deși au început partida cu o altă opțiune. "Seriosul" Cilic a punctat pe tabelă, dar spectatorilor au fost până la urmă cucerite de atât de talentatul, dar și atât de greu de înțelesul Fabio.

Printre ieșiri vulcanice, italianul știe cum să și latura sensibilă a privitorului de tenis, iar lumea îl place pentru că o distrează: de la lovituri de manual, până la zâmbete sau bezele trimise în tribună.

Cu prosopul pe cap, Fabio iese de pe Chatrier în aplauzele furibunde ale celor prezenți. Până la urmă, și-a atins scopul: sportul este cu și despre oameni, iar reacția acestora transmite că lumea i-a apreciat tenisul genial pe care poate să-l etaleze uneori.

Sferturi masculin, program:

Rafael Nadal (1) vs Diego Schwartzman (11)

Marin Cilic (3) vs Juan Marin del Potro (5)

Marco Cecchinato vs Novak Djokovic (20)

Dominic Thiem (7) vs Alexander Zverev (2).