Roland Garros, 2018Foto: Colaj foto

Emoție, pasiune, îndrăgostiți, istorie, , mulți turiști, muzee de renume, artiști care au schimbat istoria omenirii, muzică, viață de noapte, multă culoare, orașul luminilor...Iar pentru ca opera de artă să fie desăvârșită e nevoie de două săptămâni de Roland Garros. Parisul va fi centrul sportului mondial între 27 mai și 10 iunie, perioadă în care mușchetarii își vor măsura forțele pe Philippe Chatrier.

Simona Halep și marile speranțe

Pentru Simona, Parisul este un loc aparte, Roland Garros-ul fiind turneul unde a disputat prima finală de Grand Slam din carieră. A fost învinsă de Maria Sharapova în 2014, iar de atunci a tot visat să joace din nou cu . A repetat isprava anul trecut, însă cea care a sărbătorit a fost până la urmă Jelena Ostapenko.

Sigur că Simona se poate "ascunde" în spatele acelui "nu am așteptări" la Roland Garros, însă este ceva normal ca toți ochii să fie ațintiți asupra ei: este liderul mondial și una din jucătoarele cu rezultate bune pe zgură în ultimele sezoane.

Așteptările sunt mari, iar cheia succesului va sta în modalitatea în care Simona va reuși să gestioneze presiunea imensă de pe umerii ei. Va fi nevoită să se descurce singură, fără intervențiile atât de execte ale lui Darren Cahill (la Grand Slam sunt interzise discuțiile cu antrenorul).

Specialiștii și casele de pariuri merg în continuare pe mâna Simonei, jucătoarea noastră fiind văzută drept principala favorită la câștigarea trofeului pe "Philippe Chatrier".

Rafa, zgura și "La Undécima"

În gimnastică, Nadia Comăneci ne-a arătat că există , ea fiind prima care a "inventat" nota de zece...Rafael Nadal încearcă să ne convingă că 10 (n.r. La Decima) nu mai intruchipează absolutul, cel puțin nu în ceea ce privește titlurile sale la Roland Garros. Va avea însă o concurență pe măsură, "lupii tineri" (și nu numai) Dominic Thiem și Alexander Zverev așteptându-l la cotitură.

Nadal a arătat unele vulnerabilități în sezonul de zgură (învins de Thiem în sferturi la Madrid, "chinuit" de Zverev în finala de la Roma), însă chiar și așa rămâne principalul favorit la câștigarea competiției de la Paris.

Cu cine vor juca fetele noastre în primul tur la Paris:

Simona Halep (1 WTA) vs Alison Riske (SUA, 105 WTA)

Meciuri directe: 2-0 pentru Halep

Mihaela Buzărnescu (32 WTA) vs Vania King (SUA, 1267 WTA)

Meciuri directe: 0-0

Irina Begu (41 WTA) vs Anna Karolina Schmiedlova (Slovacia, 78 WTA)

Meciuri directe: 3-1 pentru Schmiedlova

Sorana Cîrstea (45 WTA) vs Daria Gavrilova (Australia, 24 WTA)

Meciuri directe: 0-0

Ana Bogdan (65 WTA) vs Marketa Vondrousova (Cehia, 90 WTA)

Meciuri directe: 0-0

Pe tabloul principal de la Roland Garros pot ajunge şi Irina Bara (161 WTA), care vineri o va întâlni în ultimul tur de calificări pe Caroline Dolehide (SUA, 126 WTA)), dar şi Alexandra Dulgheru (160 WTA), care o va întâlni în aceeaşi fază pe Tamara Korpatsch (Germania, 145 WTA).

Cu cine vor juca primele cinci favorite în turul I:

[1] Halep vs Riske

[2] Wozniacki vs Collins

[3] Muguruza vs Kuznetsova

[4] Svitolina vs Tomljanovic

[5] Ostapenko vs Kozlova

Alte dueluri interesante din prima rundă:

Kristyna Pliskova vs. Serena Williams

Katerina Siniakova vs. Victoria Azarenka

Laura Siegemund vs. CoCo Vandeweghe

Julia Goerges vs. Dominika Cibulkova

Venus Williams vs. Wang Qiang

Daria Kasatkina vs. Kaia Kanepi

Kiki Bertens vs. Aryna Sabalenka

Johanna Konta vs. Yulia Putintseva

Kristina Mladenovic vs. Andrea Petkovic

Posibile sferturi, dacă favoritele își vor respecta statutul:

[1] Halep vs [7] Garcia

[3] Muguruza vs [6] Ka. Pliskova

[5] Ostapenko vs [4] Svitolina

[8] Kvitova vs [2] Wozniacki

Aici poți vedea tabloul feminin de simplu.

Singurul reprezentant al României pe taboul principal de simplu masculin, Marius Copil (95 ATP) va evolua în runda inaugurală cu Marco Cecchinato (Italia, locul 72 ATP).

Cu cine vor evolua primii cinci favoriți de pe tabloul masculin în turul I:

[1] Nadal vs Dolgopolov

[2] A. Zverev vs Berankis

[3] Cilic vs Duckworth

[4] Dimitrov vs Troicki

[5] del Potro vs Mahut

Posibile sferturi de finală, dacă favoriții își vor respecta statutul:

[1] Nadal vs [6] Anderson

[3] Cilic vs [5] Del Potro

[8] Goffin vs [4] Dimitrov

[7] Thiem vs [2] A. Zverev

Aici poți vedea tabloul masculin de simplu.

Ce spun specialiștii

"Deși a câștigat turnee importante în carieră, Simona Halep se află în continuare în căutarea unui Grand Slam. În urmă cu un an de zile a disputat finala la Paris, fiind învinsă de surprinzătoarea Jelena Ostapenko. A fost multă suferință pentru ea și la ultimul Australian Open, acolo unde a fost atât de aproape de cucerirea trofeului.

Simona este și la această competiție favorita numărul, însă trebuie să fie atentă la nume precum Elina Svitolina, Garbine Muguruza, Jelena Ostapenko, Petra Kvitova, Karolina Pliskova și Maria Sharapova. Rusoaica a arătat multă calitate la Roma" - Tennis Now.

Ce cote au favoriții la câștigarea Roland Garros-ului

Masculin:

Rafael Nadal (1-2)

Alexander Zverev (9-1)

Dominic Thiem (12-1)

Novak Djokovic (12-1)

David Goffin (40-1)

Feminin:

Simona Halep (6-1)

Elina Svitolina (12-1)

Maria Sharapova (12-1)

Garbine Muguruza (14-1)

Jelena Ostapenko (14-1)

Parisul este în sărbătoare preț de două săptămâni

Legenda continuă la Paris și a ajuns la ediția cu numărul 122. În acest an, organizatorii vor veni cu premii totale în valoare de €39.197.000. Marii câștigători de pe tablourile de simplu vor pleca acasă cu €2.200.000. Creșterea este de 10% față de ediția din 2017. "Întotdeauna ne-a interesat să oferim cele mai bune condiții sportivilor, iar ei să se simtă precum acasă la Roland Garros", au precizat organizatorii după mărirea fondului de premiere.

Prima ediție, în 1891

Turneul de la Roland Garros a debutat în anul 1891, el fiind la început o competiție națională, cunoscută și sub denumirea de "Championat de France International de Tennis". Primul turneu feminin a avut loc în 1897. În anul 1912, competiția s-a disputat pe gazon (la fel ca majoritatea turneelor din acea perioadă).

De unde vine numele turneului

Complexul de la Roland Garros a fost inaugurat în anul 1928, el fiind construit inițial pentru a găzdui un meci de Cupa Davis al Franței. Ulterior, acesta a fost mărit și renovat de mai multe ori, ajungând la ceea ce este în ziua de azi. Numele vine de la Roland Garros - un important aviator francez care a traversat pentru prima dată singur Marea Mediterana, în dată de 23 septembrie 1913.

De știut din istoria Roland Garros-ului

  • Între 1945 și 1947, Roland Garros-ul s-a disputat dupa Wimbledon, fiind al treilea turneu de Grand Slam al sezonului de tenis.
  • Începand din 1968, competiția a devenit prima de Grand Slam care a devenit Open, permițând atât amatorilor cât ăi profesionistilor să participe.
  • Din 2006, turneul a început de duminică (la fel cum se va întâmpla și în 2018).
  • Începând cu martie 2007, organizatorii au anunțat că la Roland Garros premiile pentru bărbați și femei vor fi aceleași.
  • Pe lângă tablourile de simplu feminin și masculin, în aceeași perioada se mai dispută întreceri de dublu feminin, dublu masculin, dublu mixt și juniori.

Imagini de arhivă de la Roland Garros

Reguli noi în 2018

Roland Garros-ul din acest an vine și cu o serie de modificări în ceea ce privește regulamentul. Să le luăm pe rând:

- Sportivii vor avea dreptul la 25 de secunde la serviciu între puncte, față de 20 cât era până acum. Totul va fi transparent, urmând să existe un ceas vizibil inclusiv publicului (doar pentru calificări).

- Jucătorii vor avea 5 minute la dispoziție pentru încălzirea propriu-zisă, un minut pentru aruncarea monedei și alegerea terenului și alte 60 de secunde timp disponibil până la efectuarea primului serviciu al partidei.

- Neț-ul a dispărut în meciurile din turneul rezervat juniorilor.

Arenele de la Roland Garros, cu ce noutăți vine ediția din 2018

Sunt modificări anunțate de organizatori și în ceea ce priveste arenele de la Paris. Astfel, "Suzanne-Lenglen Court" se va bucura de scaune noi. Acestea sunt rezistente la orice fel de vreme, iar din 2019 vor putea fi văzute și pe "Philippe Chatrier".

Trei stadioane noi la Roland Garros

Tot începând din acest an, turneul de Grand Slam de la Paris va beneficia de trei noi arene: "Court 7", "Court 9" și "Court 18". Dacă primele două vor avea 1500 respectiv b, al treilea (n.r. 18) va putea primi 2.200 de spectatori - va fi al patrulea ca mărime din complexul de la Roland Garros.

Principalele arene ale competiției

Philippe Chatrier - arena centrală. Numele vine de la fostul jucător de tenis Philippe Chatrier (2 februarie 1926 - 22 iunie 2000). A fost președintele Federației Franceze de Tenis timp de 20 de ani și președintele Federației Internaționale de Tenis timp de 14 ani. Capacitate: 14.840 de locuri.

Suzanne Lenglen - a două arena că mărime de la Roland Garros. Are o capacitate de 10.068 de locuri și a fost construită în 1994. Numele vine de la o fosta jucătoare de tenis, câștigătoare a 31 de turnee de-a lungul carierei (printre care de șase ori Roland Garros și alte șase titluri la Wimbledon). Suzanee Lenglen era cunoscută drept "La Divine".

Court 1 - are o capacitate de 3.800 de locuri. Este cunoscută drept "Bullring" datorită formei circulare.

Complexul de la Roland Garros, vedere din satelit

Suprafața de joc - zgură

"La terre battue" - zgura - a apărut pentru prima dată în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Primul care a folosit o astfel de suprafață a fost William Renshaw, pe un teren din Cannes. În mod normal, pentru un teren bine făcut este nevoie de aproximativ două tone de zgură.

Între 1891 și 1927, competiția s-a desfășurat pe iarbă. Începând cu 1928 și până în prezent, se joacă pe "terre battue" - zgura roșie. Suprafață de joc încetinește mingea față de terenurile de iarbă sau de cele de tip hard.

Compoziție

Cărămidă pisată: 1-2 mm

Calcar pisat: 6-7 cm

Reziduuri de cărbune: 7-8 cm

Pietricele: cel puțin 30 cm. De asemenea, este neapărată nevoie de un canal de scurgere.

Punctele pe care le vor câștiga jucătorii

Turul I feminin/masculin: 10/ 10

Turul II: 45/ 70

Turul III: 130/ 90

Optimi: 240/ 180

Sferturi: 430/ 360

Semifinale: 780/720

Finalist: 1300/ 1200

Câștigător: 2000/ 2000.

Vor fi 128 de jucători pe tabloul de simplu (feminin și masculin), 64 de perechi la dublu și 32 de perechi pe tabloul mixt.

Banii de pe tablourile de simplu de la RG

Banii de pe tablourile de dublu de la RG

Ce a fost în calificări din punct de vedere financiar

Capii de serie de la masculin (TOP 10)

1 Rafael Nadal (2000 puncte de apărat)

2 Alexander Zverev (10)

3 Marin Cilic (360)

4 Grigor Dimitrov (90)

5 Juan Martin del Potro (90)

6 Kevin Anderson (180)

7 Dominic Thiem (720)

8 David Goffin (90)

9 John Isner (90)

10 Pablo Carreno Busta (360)

........................

21 Novak Djokovic (360)

........................

24 Stanislas Wawrinka (1200).

Capii de serie de la feminin

1 Simona Halep (1300 de puncte de apărat)

2 Caroline Wozniaci (430)

3 Garbine Muguruza (240)

4 Elina Svitolina (430)

5 Jelena Ostapenko (2000)

6 Karolina Pliskova (780)

7 Caroline Garcia (430)

8 Petra Kvitova (70)

9 Venus Williams (240)

10 Sloane Stephens (nu s-a calificat în 2017)

........................

28 Maria Sharapova (0).

Absențe importante la ediția din acest an

Masculin

Roger Federer (nu participă la turneele de pe zgură) - înlocuit de Laslo Dere

Milos Raonic - înlocuit de James Duckworth

Andy Murray - înlocuit de Cameron Norrie

Jo-Wilfried Tsonga - Pablo Andujar

Cedrik-Marcel Stebe - Thomas Fabbiano

Steve Darcis - înlocuit de Matteo Berrettini

Feminin

Agnieszka Radwańska - înlocuită de Mandy Minella

Catherine Bellis - Viktoria Kuzmova

Monica Puig - Duan Yingying

Clasament protejat

Masculin: Pablo Andujar, James Ducktorth, Andres Haider Maurer, Yoshihito Nishioka.

Feminin: Serena Williams, Victoria Azarenka, Vania King, Kristina Kucova, Bethanie Mattek-Sands, Zheng Saisai.

Au primit wild-carduri din partea organizatorilor

Masculin: Gregoire Barrere, Elliot Benchetrit, Alex de Minaur, Calvin Hemeny, Maxime Janvier, Nicolas Mahut, Corentin Moutet și Noah Rubin.

Feminin: Fiona Ferro, Myrtille Georges, Amandine Hesse, Chloe Paquet, Pauline Parmentier, Jessika Ponchet, Taylor Townsend și Isabelle Wallace.

Unde va putea fi văzut turneul în Romania

Competiția de la Roland Garros va putea fi urmarită în Romania în direct pe Eurosport (1, 2 și pe Eurosport Player) și LiveText și LiveScore pe HotNews.ro.

Diferența de fus orar

Turneul de la Roland Garros este ușor de urmărit în România, diferența de fus orar dintre Paris și București fiind de o oră (când la București este ora 14:48, la Paris este 13:48).

Trofeele de la Roland Garros

Jucători importanți care nu au câștigat niciodată Roland Garros-ul

John McEnroe (dreapta), învins de Ivan Lendl

*Sursa foto: getty images

Pete Sampras (SUA), John McEnroe (SUA), Boris Becker (Germania), John Newcombe (Australia), Jimmy Connors (SUA), Arthur Ashe (SUA), Patrick Rafter (Australia), Stefan Edberg (Suedia), Marat Safin (Rusia), Lleyton Hewitt (Australia), Andy Roddick (SUA). Din circuitul feminin: Kim Clijsters (Belgia), Martina Hingis (Elveția) și Venus Williams (SUA).

Rafael Nadal - Sportivul cu cele mai multe titluri la Paris

Jucătorul cu cele mai multe titluri câștigate la Roland Garros (era Open) este Rafael Nadal. Ibericul a triumfat de zece ori la Paris (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017). În ierarhie, Nadal este urmat de Max Decugis (Franța - opt titluri), însă francezul s-a impus în "Amator Era". Podiumul este completat de Bjorn Borg (Suedia - șase titluri în era Open: 1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981).

Câștigători era Open

1 Rafael Nadal 10 titluri (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017)

2 Bjorn Borg 6 (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981)

3 Mats Wilander 3 (1982, 1985, 1988)

3 Ivan Lendl 3 (1984, 1986, 1987)

3 Gustavo Kuerten 3 (1997, 2000, 2001) etc.

Țările cu cele mai multe trofee la Roland Garros (masculin)

1 Spania 16 (primul titlu în 1961)

2 Suedia 9 (1957, 1988)

3 Cehoslovacia 5 (1970, 1987)

4 SUA 4 (1938, 1999)

5 Brazilia 3 (1997, 2001)

...........................................

9 Romania 1 (1973 - Ilie Nastase: 6-3, 6-3, 6-0 cu Nikola Pilić).

Chris Evert, cele mai multe trofee la Roland Garros

Chris Evert (SUA - șapte trofee) este jucătoarea cu cele mai multe titluri la Roland Garros (era Open). Sportiva din America este urmată de Steffi Graf (6) si Justine Henin (4).

Țara cu cele mai multe trofee la Roland Garros (feminin)

1 SUA 15 titluri

.......................

6 Romania 1 (1978 -Virginia Ruzici: 6-2, 6-2 cu Mima Jaušovec).

Roland Garros, pe repede înainte

  • BNP Paribas - sponsorul principal al turneului. Este un partener de încredere al Roland Garros-ului de 45 de ani.
  • La ediția din 2017 au fost în total 1.472 de jurnaliști - intră aici toate categoriile (presă scrisă, radio, web, televiziuni, fotografi)
  • La ediția din 2018 vor fi în total 37.101 de locuri disponibile pe cele 15 arene pe care se va juca competiția din Paris.
  • Anul trecut au fost vândute 130.000 de sandwich-uri în complexul de la Roland Garros.
  • Au fost în 2017 aproximativ 160.000 de persoane care și-au cumpărat produse din complexul sportiv parizian.
  • 215.000 de bături reci au fost vândute pe durata turneului de anul trecut.
  • Peste 2.022.000 de oameni urmăresc contul oficial de Twitter al Roland Garros-ului.
  • 11 terenuri de antrenament vor fi la ediția din acest an în complexul "Jean-Bouin Stadium".
  • 176 de oameni se vor ocupa de îngrijirea tuturor terenurilor de la Roland Garros.
  • În total, vor fi 250 de copii de mingi, aceștia având vârstele cuprinse între 12 și 16 ani.
  • Babolat (producătorul care oferă mingile oficiale) a anunțat că la ediția din acest an vor fi în total 66.096 de mingi folosite pe durata celor trei săptămâni de întreceri (cu tot cu calificări).
  • 305 arbitri vor fi pe durata turneului de la Paris din acest. 270 de linie și 35 de scaun (centrali).
  • 471.959 de spectatori au fost în 2017 la Roland Garros pe durata celor trei săptămâni (desigur, aici intră și calificările).
  • Adidas oferă echipament pentru copiii de mingi, Longines este "ceasul oficial", iar Peugeot este mașina oficială a competiției.

Obiecte interzise în complexul de la Roland Garros:

Lista sponsorilor ediției din 2018

Ce a fost în 2017, lista tuturor câștigătorilor

Cine a realizat de-a lungul timpului de la Roland Garros

Cum ajungi la Roland Garros

Metrou:

Linia 9 - Mairie de Montreuil - Pont de Sèvres (statiile Michel-Ange Auteuil, Michel-Ange Molitor).

Linia 10 - Gare d'Austerlitz - Boulogne (statiile Porte d'Auteuil sau Boulogne Jean-Jaurès).

Autobuze:

Linia 22: Opéra - Porte de Saint-Cloud

Linia 32: Gare de l'Est - Porte d'Auteuil

Linia 52: Opéra - Pont de Saint-Cloud

Linia 62: Cours de Vincennes - Porte de Saint-Cloud

Linia 72: Hôtel de Ville - Pont de Saint-Cloud

Linia 123: Porte d'Auteuil - Mairie d'Issy

Linia 241: Suresnes - Porte d'Auteuil

PC1: Petite Ceinture.

Turneul de la Roland Garros, pe rețelele de socializare:

Site-ul oficial al turneului de la Roland Garros

Contul oficial de Facebook

Contul oficial de Twitter

Contul oficial de Youtube

Contul oficial de Instagram

Lista tuturor câștigătoarelor de la Roland Garros

1897 F. Masson (FRA)

1898 F. Masson (FRA)

1899 F. Masson (FRA)

1900 Y. Prévost (FRA)

1901 P. Girod (FRA)

1902 F. Masson (FRA)

1903 F. Masson (FRA)

1904 Kate Gillou (FRA)

1905 Kate Gillou (FRA)

1906 Kate Gillou-Fenwick (FRA)

1907 Comtesse de Kermel (FRA)

1908 Kate Gillou-Fenwick (FRA)

1909 Jeanne Matthey (FRA)

1910 Jeanne Matthey (FRA)

1911 Jeanne Matthey (FRA)

1912 Jeanne Matthey (FRA)

1913 Marguerite Broquedis (FRA)

1914 Marguerite Broquedis (FRA)

1920 Suzanne Lenglen (FRA)

1921 Suzanne Lenglen (FRA)

1922 Suzanne Lenglen (FRA)

1923 Suzanne Lenglen (FRA)

1924 Diddie Vlasto (FRA)

1925 Suzanne Lenglen (FRA)

1926 Suzanne Lenglen (FRA)

1927 Kornelia Bouman (NED)

1928 Helen Wills (USA)

1929 Helen Wills (USA)

1930 Helen Wills-Moody (USA)

1931 Cilly Aussem (GER)

1932 Helen Wills-Moody (USA)

1933 Margaret Scriven (GBR)

1934 Margaret Scriven (GBR)

1935 Hilde Sperling (GER)

1936 Hilde Sperling (GER)

1937 Hilde Sperling (GER)

1938 Simone Mathieu (FRA)

1939 Simone Mathieu (FRA)

1946 Margaret Osborne (USA)

1947 Patricia Todd (USA)

1948 Nelly Landry (FRA)

1949 M. Osborne-Dupont (USA)

1950 Doris Hart (USA)

1951 Shirley Fry (USA)

1952 Doris Hart (USA)

1953 Maureen Connolly (USA)

1954 Maureen Connolly (USA)

1955 Angela Mortimer (GBR)

1956 Althea Gibson (USA)

1957 Shirley Bloomer (GBR)

1958 Zsuzsi Kormoczy (HUN)

1959 Christine Truman (GBR)

1960 Darlene Hard (USA)

1961 Ann Haydon (GBR)

1962 Margaret Smith (AUS)

1963 Lesley Turner (AUS)

1964 Margaret Smith (AUS)

1965 Lesley Turner (AUS)

1966 Ann Haydon-Jones (GBR)

1967 Françoise Dürr (FRA)

1968 Nancy Richey (USA)

1969 Margaret Smith-Court (AUS)

1970 Margaret Smith-Court (AUS)

1971 Evonne Goolagong (AUS)

1972 Billie-Jean King (USA)

1973 Margaret Smith-Court (AUS)

1974 Chris Evert (USA)

1975 Chris Evert (USA)

1976 Sue Barker (GBR)

1977 Mima Jausovec (YUG)

1978 Virginia Ruzici (ROM)

1979 Chris Evert-Lloyd (USA)

1980 Chris Evert-Lloyd (USA)

1981 Hana Mandlikova (CZE)

1982 Martina Navratilova (USA)

1983 Chris Evert-Lloyd (USA)

1984 Martina Navratilova (USA)

1985 Chris Evert-Lloyd (USA)

1986 Chris Evert-Lloyd (USA)

1987 Steffi Graf (GER)

1988 Steffi Graf (GER)

1989 Arantxa Sanchez (ESP)

1990 Monica Seles (YUG)

1991 Monica Seles (YUG)

1992 Monica Seles (YUG)

1993 Steffi Graf (GER)

1994 Arantxa Sanchez (ESP)

1995 Steffi Graf (GER)

1996 Steffi Graf (GER)

1997 Iva Majoli (CRO)

1998 Arantxa Sanchez (ESP)

1999 Steffi Graf (GER)

2000 Mary Pierce (FRA)

2001 Jennifer Capriati (USA)

2002 Serena Williams (USA)

2003 Justine Hénin-Hardenne (BEL)

2004 Anastasia Myskina (RUS)

2005 Justine Henin-Hardenne (BEL)

2006 Justine Henin-Hardenne (BEL)

2007 Justine Henin (BEL)

2008 Ana Ivanovic (SER)

2009 Svetlana Kuznetsova (RUS)

2010 F. Schiavone (ITA)

2011 Na Li (CHN)

2012 Maria Sharapova (RUS)

2013 Serena Williams (USA)

2014 Maria Sharapova (RUS)

2015 Serena Williams (USA)

2016 Garbiñe Muguruza (ESP)

2017 Jelena Ostapenko (LAT)

Lista tuturor câștigătorilor de la Roland Garros

1891 H. Briggs (GBR)

1892 J. Schopfer (FRA)

1893 L. Riboulet (FRA)

1894 André Vacherot (FRA)

1895 André Vacherot (FRA)

1896 André Vacherot (FRA)

1897 Paul Aymé (FRA)

1898 Paul Aymé (FRA)

1899 Paul Aymé (FRA)

1900 Paul Aymé (FRA)

1901 André Vacherot (FRA)

1902 Marcel Vacherot (FRA)

1903 Max Decugis (FRA)

1904 Max Decugis (FRA)

1905 Maurice Germot (FRA)

1906 Maurice Germot (FRA)

1907 Max Decugis (FRA)

1908 Max Decugis (FRA)

1909 Max Decugis (FRA)

1910 Maurice Germot (FRA)

1911 André Gobert (FRA)

1912 Max Decugis (FRA)

1913 Max Decugis (FRA)

1914 Max Decugis (FRA)

1920 André Gobert (FRA)

1921 Jean Samazeuilh (FRA)

1922 Henri Cochet (FRA)

1923 François Blanchy (FRA)

1924 Jean Borotra (FRA)

1925 René Lacoste (FRA)

1926 Henri Cochet (FRA)

1927 René Lacoste (FRA)

1928 Henri Cochet (FRA)

1929 René Lacoste (FRA)

1930 Henri Cochet (FRA)

1931 Jean Borotra (FRA)

1932 Henri Cochet (FRA)

1933 John Crawford (AUS)

1934 Gottfried Von Cramm (GER)

1935 Fred Perry (GBR)

1936 Gottfried Von Cramm (GER)

1937 Henner Henkel (GER)

1938 Donald Budge (USA)

1939 William McNeill (USA)

1946 Marcel Bernard (FRA)

1947 Jozsef Asboth (HUN)

1948 Frank Parker (USA)

1949 Frank Parker (USA)

1950 Budge Patty (USA)

1951 Jaroslav Drobny (CZE)

1952 Jaroslav Drobny (CZE)

1953 Ken Rosewall (AUS)

1954 Tony Trabert (USA)

1955 Tony Trabert (USA)

1956 Lewis Hoad (AUS)

1957 Sven Davidson (SWE)

1958 Mervyn Rose (AUS)

1959 Nicola Pietrangeli (ITA)

1960 Nicola Pietrangeli (ITA)

1961 Manuel Santana (ESP)

1962 Rod Laver (AUS)

1963 Roy Emerson (AUS)

1964 Manuel Santana (ESP)

1965 Fred Stolle (AUS)

1966 Tony Roche (AUS)

1967 Roy Emerson (AUS)

1968 Ken Rosewall (AUS)

1969 Rod Laver (AUS)

1970 Jan Kodes (CZE)

1971 Jan Kodes (CZE)

1972 Andres Gimeno (ESP)

1973 Ilie Năstase (ROM)

1974 Björn Borg (SWE)

1975 Björn Borg (SWE)

1976 Adriano Panatta (ITA)

1977 Guillermo Vilas (ARG)

1978 Björn Borg (SWE)

1979 Björn Borg (SWE)

1980 Björn Borg (SWE)

1981 Björn Borg (SWE)

1982 Mats Wilander (SWE)

1983 Yannick Noah (FRA)

1984 Ivan Lendl (CZE)

1985 Mats Wilander (SWE)

1986 Ivan Lendl (CZE)

1987 Ivan Lendl (CZE)

1988 Mats Wilander (SWE)

1989 Michael Chang (USA)

1990 Andres Gomez (ECU)

1991 Jim Courier (USA)

1992 Jim Courier (USA)

1993 Sergi Bruguera (ESP)

1994 Sergi Bruguera (ESP)

1995 Thomas Muster (AUT)

1996 Yevgeny Kafelnikov (RUS)

1997 Gustavo Kuerten (BRA)

1998 Carlos Moya (ESP)

1999 Andre Agassi (USA)

2000 Gustavo Kuerten (BRA)

2001 Gustavo Kuerten (BRA)

2002 Albert Costa (ESP)

2003 Juan Carlos Ferrero (ESP)

2004 Gaston Gaudio (ARG)

2005 Rafael Nadal (ESP)

2006 Rafael Nadal (ESP)

2007 Rafael Nadal (ESP)

2008 Rafael Nadal (ESP)

2009 Roger Federer (SUI)

2010 Rafael Nadal (ESP)

2011 Rafael Nadal (ESP)

2012 Rafael Nadal (ESP)

2013 Rafael Nadal (ESP)

2014 Rafael Nadal (ESP)

2015 Stan Wawrinka (SUI)

2016 Novak Djokovic (SRB)

2017 Rafael Nadal (ESP).