Fenerbahce - Galatasaray, meci contând pentru etapa a 18-a din campionatul Turciei, este programat, duminică, 8 ianuarie, de la ora 18:00, pe Sukru Saracoglu din Istanbul, şi va fi transmis în direct de Prima Sport 3.

Mingi de fotbalFoto: RTS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fenerbahce şi Galatasaray se întâlnesc într-unul dintre cele mai mari meciuri ale lumii, împărţind o rivalitate care durează de peste 100 de ani (prima partidă s-a jucat în 1909, Galatasaray - Fenerbahce 2-0).

Fenerbahce, grupare apărută în 1907 în cartierul Kadikoy, își are originile pe străzile oraşului Istanbul, fiind percepută ca echipa muncitorilor, în timp ce Galatasaray este un club fondat în 1905 de Galatasaray Lisesi, un colegiu turc de elită înfiinţat încă din 1481.

Este supranumit „Derby-ul Intercontinental” deoarece Fenerbahce își are sediul în partea asiatică a oraşului Istanbul, în timp ce Galatasaray se află în partea europeană.

Fenerbahce - Galatasaray se joacă şi pentru locul 1 în Super Lig, după câţiva ani în care cele două echipe au trecut prin momente mai puţin faste (Fenerbahce n-a mai luat titlul din 2014, iar Galatasaray, din 2019).

Fenerbahce este pe locul 2 în campionat, cu 35 de puncte după 16 meciuri, la unul singur în urma adversarei de astăzi, iar în ultimele cinci meciuri din Super Lig a înregistrat trei victorii şi două înfrângeri.

Echipa antrenată de portughezul Jorge Jesus este calificată şi în optimile de finală ale UEFA Europa League, după ce a câștigat o grupă din care au mai făcut parte Rennes, Dinamo Kiev şi AEK Larnaca.

De asemenea, Fenerbahce este calificată şi în optimile de finală ale Cupei Turciei, după ce a trecut, pe 20 decembrie 2022, pe teren propriu, de Istanbulspor, scor 3-1.

Galatasaray este lider în Super Lig, cu 36 de puncte după 16 partide, unul peste rivala Fenerbahce, şi vine după o serie de cinci victorii consecutive în campionat, inclusiv un 2-1 acasă în derby-ul cu Beşiktaş şi un spectaculos 7-0 în deplasare cu Istanbul Başakşehir.

Echipa pregătită de fostul ei jucător legendar Okan Buruk nu a participat în cupele europene după ce a terminat sezonul trecut pe un ruşinos loc 13, iar în Cupa Turciei a ajuns în optimile de finală după ce a trecut, pe 22 decembrie 2022, pe teren propriu, de Ankara Keciorengucu (liga a doua), scor 1-0.

Ultimul meci direct între cele două rivale s-a disputat în returul sezonului precedent din Super Lig, iar Fenerbahce s-a impus în faţa lui Galatasaray cu 2-0, pe teren propriu, după ce câştigase şi în tur, pe Ali Sami Yen, scor 2-1.

Superbet oferă cota 1,60 pentru pronosticul GG: ambele echipe să marcheze în meciul Fenerbahce - Galatasaray.

Fenerbahce - Galatasaray GG


Cotă 1.60


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol