Iran - SUA, meci contând pentru Grupa B de la Cupa Mondială, este programat, marţi, 29 noiembrie, de la ora 21:00, pe Al-Thumama Stadium din Doha, şi va fi transmis în direct de TVR 2.

Mingi de fotbalFoto: Ricardo Larreina / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iran şi SUA se întâlnesc într-un meci care, pe lângă faptul că poate decide echipa care va accede în optimile de finală al turneului final din Qatar, reprezintă o adevărată provocare pentru pariori.

Calculele sunt simple, Iran (trei puncte) şi SUA (două puncte) au nevoie de victorie pentru a merge mai departe (Anglia, patru puncte, şi Ţara Galilor, un punct, se întâlnesc de la aceeaşi oră), cu menţiunea că asiaticii se pot califica şi cu un egal, cu condiţia ca galezii să nu câştige în faţa englezilor.

Iran a debutat catastrofal, 2-6 cu Anglia, dar apoi lucrurile au stat mai bine, 2-0 cu Ţara Galilor, astfel că trupa lui Carlos Queiroz este la mâna ei în ceea ce priveşte calificarea în fazele eliminatorii de la CM 2022.

SUA au două egaluri, cu Ţara Galilor (1-1) şi cu Anglia (0-0), iar elevii lui Gregg Berhalter nu au altă variantă de calificare decât victoria, orice alt rezultat fiind echivalent cu eliminarea de la Cupa Mondială.

Aşteptat cu interes mai degrabă din cauze geopolitice, meciul dintre Iran şi SUA, devenit decisiv pentru accederea în optimile de finală ale CM 2022, este precedat de un imens scandal.

Astfel, în prezentarea partidei, federaţia americană a eliminat de pe steagul iranian însemnele islamice (simbolul lui Allah), în semn de protest faţă de regimul de la Teheran, iar federaţia iraniană a cerut ca FIFA să decidă sancţiuni drastice împotriva SUA.

Gestul americanilor vine în contextul în care guvernul de la Teheran se confruntă cu o mişcare de protest declanşată pe 16 septembrie de decesul Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit după arestarea pentru încălcarea unui cod vestimentar strict pentru femeile din Iran (purtarea incorectă a jihabului).

În plus, cele două ţări nu au mai avut relaţii diplomatice din 1980, după revoluţia islamică şi la câteva luni după ce, pe 4 noiembrie 1979, adepţi ai ayatollahului Ruhollah Khomeini, majoritatea studenţi, au luat cu asalt ambasada SUA la Teheran şi au sechestrat zeci de cetăţeni americani.

Culmea, acum câteva zile, Iran şi SUA şi-au amintit de Cupa Mondială din Franţa (1998), când jucătorii celor două echipe s-au îmbrăţişat la finalul meciului câştigat de asiatici cu 2-1, tot în faza grupelor.

Superbet oferă cota 2,00 pentru pronosticul GG: ambele echipe să marcheze în meciul Iran - SUA.

Iran vs SUA GG


Cotă 2.00


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol