În etapa a 11-a din Liga 2 de fotbal a României, Gloria Buzău, locul 8 (17 puncte), o primește acasă, pe arena din Crâng, pe Progresul Spartac, poziția a 17-a, cu 11 puncte. Se joacă luni, 24 octombrie, de la ora 16:00.

Mingi de fotbalFoto: Ricardo Larreina / Shutterstock Editorial / Profimedia

Echipele sunt construite diferit. Dacă urmașa Gloriei Buzău este sponsorizată de Primăria orașului, condusă de edilul-șef Constantin Toma, supraviețuind astfel din bugetul public, Progresul Spartac este dirijată de un patron-antrenor, adică se hrănește cu fonduri private.

Buzoienii au scăpat, după doar câteva etape din noua stagiune, de profesorul Cristi Pustai, care a ratat la mustață play-off-ul în sezonul trecut, și l-au înscăunat antrenor pe Adrian Mihalcea.

Poreclit „Țăranul” în perioada în care evolua la Dinamo, tehnicianul născut la Slobozia bifează a doua formație în 2022, după prim-divizionara Chindia Târgoviște, unde a avut rezultate slabe.

Și obiectivele sunt diferite: Gloria Buzău speră la play-off, iar Progresul Spartac trage să se mențină la mijlocul ierarhiei. Trupa din Crâng a avut meci, miercuri, în Cupa României, în timp ce Spartac a privit din fotoliu înfrângerea adversarei sale în fața prim-divizionarei FC Botoșani cu 1-0.

Progresul nu se declară continuatoarea fostului FC Național. Are buget mic, iar salariile la echipă sunt la nivel de minimum pe economie. Însă bonusurile de victorie sunt frumușele. Astfel, este stimulată competiția la fiecare meci, iar tactica a dat rezultate: s-a reușit promovarea din Liga 3.

Fost junior la Steaua și la Sportul Studențesc, Andrei Răzvan Erimia, 39 de ani, este unul dintre fondatorii asociației care patronează clubul Progresul Spartac. În același timp, ocupă și postul de antrenor principal al formației bucureștene, având licența Pro.

Dacă Gică Hagi era patron-antrenor la Viitorul, iar Gigi Becali activează la FCSB ca finanțator, dar și ca antrenor fără licență, în liga secundă a fotbalului românesc există cazul lui Erimia.

La 39 de ani, Andrei Erimia este patron-antrenor la Progresul Spartac. Erimia este un fel de-a spune patron-antrenor, căci banii vin, de fapt, de la finanțatorul Gabriel Rădulescu, un „progresist” care asigură bugetul de câteva sute de mii de euro pe sezon.

„Hagi” din fotbalul mic a început ca junior la Steaua și are ASE-ul terminat la zi. El provine dintr-un fotbalist ratat. La vârsta de 19 ani, realizând că nu poate face saltul către primul eșalon, și-a agățat ghetele-n cui.

S-a apucat imediat de antrenorat, iar la 21 de ani era coleg cu foștii săi profesori. A început de jos, de la grupele de copii și juniori, împins înainte de motto-ul: „Decât un jucător eșuat, mai bine un antrenor de perspectivă.”

Ajuns la Progresul Spartac, Erimia a promovat cu Progresul în Liga 2 cu o medie de vârstă de 21 de ani a jucătorilor, veteranul echipei având 24 de ani. Băieții provin din cartierele mărginașe ale Capitalei.

Născut la Roata de jos, Giurgiu, Eremia s-a transferat cu școala în București, iar la fotbal a mers prima dată la Steaua, unde îl pregătea fostul mare fundaș Ștefan Sameș.

„De la Steaua am plecat mai prost decât am venit”, a fost concluzia lui Andrei, aluzie la sistemul bazat pe sacoșe și la faptul că antrenorii veneau uneori beți la pregătire. Andrei își făcuse cumva loc într-o echipă în care figurau fiul lui Victor Pițurcă și cel al fostului handbalist Vasile Stângă.

Transferat apoi la Sportul Studențesc, a lucrat cu antrenorul Romică Chihaia, dar și cu doi mari descoperitori și șlefuitori de talente de la gruparea din Regie, Cornel Vlad și Cornel Jurcă. A mers în paralel și cu școala: „Am terminat ASE-ul la zi, cu specializarea Comerț.”

Pe Andrei l-a atras mirajul gazonului. Visează la banca formației Inter Milano, dar, pentru început, se mulțumește cu promovarea Progresului în divizia secundă.

Mai multor cluburi, printre care și Progresului Spartac 1944 (celelalte sunt A.S. Progresul București și CS Progresul 2005), li se atribuie rolul de moștenitoare a defunctului Progresul.

Fost antrenor la FC Național, Erimia a lămurit cazul. „Nu suntem Progresul. Suntem Progresul Spartac. Progresul / FC Național a murit în 2009. Suntem însă o echipă cu mulți jucători care au început fotbalul în Cotroceni”, spunea Erimia, în septembrie 2019.

Superbet propune cota 2 că în repriza a doua se vor marca mai multe goluri decât în prima repriză.

Gloria Buzău vs Progresul Spartac



Cota 2

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol