AC Milan și Inter Milano se întâlnesc, sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 19:00, în derby-ul etapei a 5-a din campionatul Italiei, care va transmis în direct de Digi Sport 2, Prima Sport 1 şi Orange Sport 3.

Minge de fotbalFoto: Sven Beyrich/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

AC Milan - Inter Milano („Derby della Madonnina”) reprezintă una dintre cele mai cunoscute și mai aprinse rivalități de fotbal din lume.

Povestea începe în 1899, când un grup de expatriați englezi a fondat AC Milan Cricket and Football Club (ulterior doar AC Milan), unul dintre primele cluburi din Italia.

Nouă ani mai târziu, în 1908, un dezacord în rândul membrilor clubului cu privire la transferul de jucători străini a provocat o ruptură în urma căreia s-a format Internazionale Milano.

Din acest motiv, cei de la Inter Milano au devenit cunoscuți drept reprezentanții burgheziei și ai industriașilor, în timp ce AC Milan a fost asociată adesea cu clasa muncitoare.

Primul meci între cele două echipe a avut loc pe 18 octombrie 1908 la Chiasso, în Elveția, și a fost câștigat de AC Milan cu 2-1. Fiecare dintre cele două rivale a câștigat câte 19 titluri.

Meciul este denumit „Derby della Madonnina” în cinstea uneia dintre principalele atracții ale orașului, statuia aurită a Fecioarei Maria, care se află pe vârful Domului din Milano („Santa Maria Nascente”, Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice) şi care adesea este menționată ca Madonnina (n.r. - „Micuţa Madonna”, în italiană).

AC Milan se prezintă la derby-ul oraşului neînvinsă în acest sezon, cu opt puncte după patru meciuri (două victorii şi două egaluri).

Faţă de sezonul trecut, cea mai valoroasa achiziţie din această vară a trupei antrenate de Stefano Pioli este Charles De Ketelaere (21 de ani), de la Club Brugge, adus pentru 32 de milioane de euro.

Inter Milano are nouă puncte, din trei victorii şi o înfrângere.

Până acum, AC Milan și Inter Milano s-au întâlnit în 232 de meciuri oficiale. Inter are 75 de victorii, iar AC Milan are 64. Cele mai multe goluri marcate în derby, 14, îi aparțin lui Andrei Şevcenko.

Superbet oferă cota 1,65 pentru ca ambele echipe să marcheze în meciul AC Milan - Inter Milano.

AC Milan - InterCotă 1.65


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol