​Naționala României caută primul gol, primul punct, chiar prima victorie, în Liga Națiunilor la fotbal, sâmbătă, 11 iunie, de la ora 21:45, pe o arenă nouă și modernă, stadionul din Giulești.

Minge de fotbalFoto: Dreamstime

Oficialii, jucătorii și antrenorul promit că echipa va face eforturi supraomenești pentru a oferi satisfacție publicului și va ataca susținut în vederea unui rezultat pozitiv, în încercarea disperată de a ieși din fundătura în care se află.

Cu fiecare meci, presiunea crește asupra tricolorilor, care se pot prăbuși în continuare sau pot renaște.

Situația lui Edward Iordănescu este ingrată. Fiul Generalului a intrat în „istoria neagră” a naționalei prin faptul că n-a reușit nicio victorie în primele 4 jocuri pe banca tricolorilor. Statistica arată că este cel mai slab selecționer al României, din acest punct de vedere.

O singură remiză, cu Israel, în deplasare, într-un meci de verificare, scor 2-2. În rest, 3 eșecuri, cu Grecia (0-1, amical, acasă), cu Macedonia (0-2) și cu Bosnia-Herțegovina (0-1), jocuri oficiale susținute în deplasare. Acum, urmează primul meci oficial pe teren propriu.

În calificările pentru Mondiale, nordicii au arătat decent pe teren. Iar acum au revenit și mai puternici, în Liga Națiunilor.

Așa au ajuns să conducă Grupa 3 din Liga B, cu 4 puncte, la egalitate cu Bosnia. Pe 3 stă Macedonia, 3 puncte, iar pe ultimul loc - România, fără punct și fără gol marcat în primele două runde.

România trebuie să se descurce fără Iulian Cristea, accidentat cu Muntenegreu, dar și fără Denis Alibec, pierdut în duelul cu Bosnia.

Singurii oameni de atac valizi sunt Tănase, Ivan și Pușcaș, ultimul fiind autorul unei ocazii imense la Zenica. Lor li se adaugă mai vechile absențe: Man, Hagi și Stanciu. Fiul „Regelui” a fost în cantonament, pentru a le da curaj colegilor.

Finlanda a început tare competiția, ratând de puțin victoria cu Bosnia, 1-1. Apoi, s-a dezlănțuit cu Muntenegru, 2-0. Echipa stă în Teemu Pukki, de la Norwich, și în Joel Pohjanpalo. Dacă primul a marcat împotriva Bosniei, jucătorul de la Rizespor (Turcia) a perforat poarta selecționatei muntenegrene.

„Finlanda este cea mai puternică din grupă”, consideră fostul internațional Ilie Dumitrescu. Și sunt suficiente argumente. Nordicii au terminat pe locul 3 în grupa de Mondiale câștigată de Franța, la un punct în spatele Ucrainei, care a prins barajul. A depășit selecționate precum Bosnia și Kazahstan.

România și Finlanda se tot întâlnesc din 1970 încoace. La primul meci din istorie, România a învins cu 3-0. Ultimul duel a fost în 2018, 2-0 pentru tricolori, goluri înscrise de Manea și de Deac, într-un meci amical disputat la Ploiești, cu 13.312 oameni în tribune. Acum, veteranul de la CFR Cluj nu este convocat.

Superbet are cota 1.65 pentru Șansă Dublă X2 la Final (remiză sau câștigă Finlanda).

România - Finlanda

X2
Cotă
1.65

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol