​În Liga Națiunilor la fotbal, Portugalia s-a cocoțat pe prima poziție în Grupa 2 din Liga A, iar joi, 9 iunie, de la ora 21.45, are ocazia să se desprindă semnificativ de restul competitoarelor.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Naționala lusitană are meci, pe arena „Jose Alvalade” din Lisabona, cu Cehia, cele două împărțindu-și prima poziție, cu același număr de puncte (4), dar despărțite de golaveraj. Pe locurile 3 și 4 sunt Spania (2p), respectiv Elveția (0p).

Portugalia joacă precum o fostă deținătoare a titlului în Nations League.

Lusitanii merg ceas în noua campanie. Au reușit să nu piardă în Spania (1-1), într-un duel 100% iberic în care au fost nevoiți să sufere dominarea aspră a adversarului, apoi s-au distrat cu Elveția, acasă, scor 4-0.

Acum, Portugalia va da peste Cehia, genul de echipă serioasă, care pune osul la bătaie și, când o face, pierde greu, de obicei la limită.

Pentru orice echipă națională, 3 meciuri într-o săptămână sunt greu de susținut la un ritm intens.

Ambele formații au evoluat pe 2 și pe 5 iunie, astfel că vor fi schimbări în primul 11 la meciul de joi.

Rotația va funcționa, dar ar putea să nu fie acceptată de staruri precum Cristiano Ronaldo, fotbalist disperat să marcheze cât mai multe goluri pentru echipa națională a țării sale, într-o goană de nestăvilit după recorduri.

La Praga, duminică seară, Cehia a avut ghinion contra Spaniei. A fost egalată în prelungiri, scăpând victoria printre degete, scor 2-2.

Cehia este obișnuită să înceapă tare jocurile. A înscris prima și cu Spania, dar și cu Elveția (la victoria cu 2-1, de joia trecută).

Cu mențiunea că a disputat ambele jocuri pe teren propriu, fiind ajutată de public. 12.235 și 18.245 de spectatori au fost prezenți pe „Sinobo Stadium” din capitală la cele două jocuri.

Toate cele 3 meciuri directe anterioare au venit în momente importante, la întreceri de prim rang, iar Portugalia a avut câștig de cauză în ambele confruntări care au avut loc în acest secol.

În 2012, a trecut cu 1-0 de Cehia, în sferturile de finală de la Euro. A marcat, cine altul decât Ronaldo?

Mai în spate, tot la Europene, dar în 2008, Portugalia a învins în etapa a doua din faza grupelor (3-1, cu Ronaldo încăpând și de această dată pe lista marcatorilor).

Atunci, rezultatul a cauzat grav cehilor, care, cu 3 puncte adunate, n-au ieșit din Grupa A, terminând pe 3, după Portugalia (6p) și Turcia (6p), dar înaintea Elveției (tot 3p).

În secolul trecut, în 1996, Cehia a învins Portugalia în faza sferturilor de finală de la Euro. A marcat Karel Poborsky. Cehii au jucat finala competiției, pierdută dramatic în fața nemților, scor 1-2. A fost primul „gol de aur” din istoria fotbalului, reușit de atacantul german Oliver Bierhoff.

Superbet pune la bătaie cota 2.05 pentru 0-2 goluri în meci.

Portugalia vs Cehia Cotă


0-2 goluri în meci
2.05


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol