​La Zenica, marți, 7 iunie, de la ora 21:45, naționala de fotbal a României își încearcă norocul în a doua partidă din actuala ediție a Ligii Națiunilor. Debutul tricolorilor în Grupa 3 a Ligii B a fost trist, 0-2 cu Muntenegru, sâmbătă, în deplasare.

Edi IordanescuFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

România și-a început campania convinsă că poate aduna 12 puncte în cele 4 jocuri pe care le are de jucat în decurs de 11 zile.

„Vom câștiga grupa din Liga Națiunilor”, promitea directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță.

Meciul de sâmbătă s-a derulat cum nu se poate mai rău și a scos la iveală neputința tricolorilor, incapabili să amenințe poarta unui adversar socotit mai slab valoric.

Naționala a suferit teribil la Podgorica. Ghinioanele au început încă din minutul 13, când Iulian Cristea s-a accidentat grav și i-a lăsat locul în teren, la „închidere”, unui fost coleg de la FCSB, actualul craiovean Alexandru Crețu.

România a abordat partida cu o tactică de echipă mică, mizând pe defensivă și căutând să „ciupească” câte ceva pe contraatac. Jucătorii de posesie, precum Alexandru Maxim și Alexandru Mitriță, nu și-au găsit locul în primul 11.

Iordănescu junior a început cu o echipă de viteză, urmărind să surprindă cu trioul ofensiv Mihăilă-Tănase-Ivan. Vârful de careu, Alibec, a intrat abia după pauză, fiind socotit un jucător pentru meciuri de posesie, când România evoluează pe teren propriu.

Oaspeții nici măcar n-au avut cea mai bună de formulă de echipă. Starurile Jovetic și Savic au stat în tribună. „Am fost jalnici în plan ofensiv”, a concluzionat Maxim. România nu i-a avut, din diverse motive, pe Stanciu, Man și pe Hagi.

„Niciodată nu voi putea să accept că fotbalul românesc a decăzut în așa hal încât să nu câștigăm o astfel de grupă. Pe cine să ne mai rugăm să avem adversari? Insulele Feroe, Andorra și Liechtenstein? Atunci am fi favoriți?”, întreba Gică Popescu, cu câteva minute înaintea meciului de la Podgorica.

Peste România vine, marți, un rival mai valoros, Bosnia&Herțegovina. Care a trăit o semidezamăgire. Sâmbătă seară, Bosnia s-a salvat în minutul 90+3 la Helsinki, scoțând miraculos o remiză cu Finlanda, scor 1-1.

Teemu Pukki, jucătorul lui Norwich, a deschis scorul în minutul 45+1, din penalty. De la oaspeți n-au lipsit Edin Dzeko, vicecampion al Italiei cu Inter Milano, și nici playmakerul Miralem Pijanic, „creierul” formației turce Beșiktaș Istanbul.

În atacul Bosniei și-au mai făcut loc Rade Krunic, de la AC Milan, și Miroslav Stevanovic, legitimat la Servette Geneva (Elveția).

România și Bosnia s-au văzut ultima oară în 2011, când, pe Giulești, „dubla” lui Marica și golul lui Mutu aduceau o victorie cu artificii, scor 3-0. A fost ultimul meci al lui Răzvan Lucescu la echipa națională.

Superbet are cota 2.3 pentru Final 1 (victorie Bosnia).

Bosnia-Herțegovina vs România
1


Cotă 2.3


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol