​A sosit ziua primului meci oficial pentru naționala de fotbal a României cu un nou selecționer, Edward Iordănescu, la timonă. Tricolorii vor juca sâmbătă, 4 iunie, de la ora 21:45, la Podgorica, contra echipei din Muntenegru.

Edi IordanescuFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În afara celor două, în Grupa 3 a Diviziei B se mai află Bosnia și Herțegovina și Finlanda. Primul loc în grupă promovează în Divizia A a competiției, iar locul 4 este de evitat, întrucât retrogradează în Divizia C.

După Cosmin Contra și Mirel Rădoi, un alt antrenor din generația tânără își încearcă norocul la cârma primei reprezentative.

Iordănescu junior vine după un titlu cu CFR Cluj și după o demisie de la FCSB. Începutul a fost neconvingător și s-a lăsat cu critici: 0-1 cu Grecia și 2-2 cu Israel, în meciuri amicale.

Tatăl său, Anghel Iordănescu, crede că selecționata tricoloră are o mare problemă în ceea ce privește tonusul psihic al jucătorilor.

Fostul selecționer al României spune că mulți jucători din lotul României vin după o serie de obiective ratate în acest sezon. Iordănescu a dat exemplul jucătorilor de la FCSB, care au pierdut titlul cu două etape înainte de finalul campionatul.

În plus, tatăl selecționerului României spune că tricolorii sunt mai „fragili” comparativ cu adversarii din Liga Națiunilor, motiv pentru care va fi dificil pentru ei să dispute 4 meciuri în 11 zile.

„Vreau să spun că sunt foarte multe probleme la echipa națională. Cea mai mare este tonusul psihic. Mulți dintre jucători trec printr-o perioadă mai delicată. Grupul de la FCSB a pierdut campionatul pe ultima sută de metri. E greu pentru antrenor să îi aducă la un tonus ridicat. Mai dau un exemplu, jucătorii de la Universitatea Craiova.

Nu este ușor să vină la echipa națională cu moralul unor jucători care nu și-au îndeplinit obiectivul. Luați pe fiecare în parte. Sunt multe probleme cu starea psihică. Adăugați și programul. Fotbalul românesc are un anumit specific.

Întâlnim echipe de forță, cu spirit de luptă. Fotbalul nostru are această calitate în care jucătorii au abilitate, sunt mai fragili, dar încearcă să rezolve prin abilitate tehnică.

Nu este ușor să joci 4 meciuri în 11 zile cu echipe precum Bosnia, Muntenegru și Finlanda, cu spirit de luptă, cu niște jucători ca ai noștri care încearcă să rezolve totul cu mingicăreala. Sunt câțiva jucători care, dacă se ajunge la contact unu la unu, încearcă să rezolve prin activitate tehnică.

Ar trebui să învățăm, să avem școală de fotbal, să promovăm jucătorii de 1.90 m, boxeri. Nu crește Edi Iordănescu jucători cu constituție peste noapte.

E o chestiune de tradiție la noi și trebuie să rezolvăm. Edi, dacă a acceptat contractul, trebuie să rezolve, să vină cu performanțe”, a declarat Anghel Iordănescu.

Seniorul a vorbit și despre alte lipsuri ale echipei naționale. Fostul selecționer consideră că Edi Iordănescu ar mai fi avut nevoie de doi atacanți, dar și de fundași stânga. Totuși, Iordănescu crede că cea mai mare problemă din lotul României este postul de mijlocaș la închidere.

„Din punctul meu de vedere, sunt câteva posturi care nu sunt acoperite cum ar trebui. Eu mi-aș dori la echipa națională să am încă doi atacanți. Pe lângă ce are Edi, mi-aș mai fi dorit doi atacanti. Dacă va cădea unul și celălalt va fi suspendat, nu știu dacă găsim soluții.

În lot sunt vreo 6 atacanți, dar eu vorbesc de vârfuri. Eu mi-aș mai fi dorit unul, doi atacanți. Ar mai fi probleme și la fundașii stânga. Dacă se accidentează unul, la fel.

Cea mai mare problemă este numărul șase, mijlocașul la închidere. În momentul de față, nu avem un controlor de joc care să aibă un randament superior față de ce s-a văzut la ultimele meciuri.

Probabil, Edi s-a gândit să mai încerce o variantă. A dispărut Bordeianu, a mai dispărut un alt jucător. S-a gândit că poate acoperi cu Cristea acest post”, a mai spus Anghel Iordănescu.

România a jucat ultima oară cu Muntenegru, în deplasare, în 2018, când a învins cu 1-0, gol George Țucudean, atacant retras între timp din activitate.

Superbet are cota 1.55 pentru Șansă Dublă 1X la Final (victorie Muntenegru sau remiză).

Muntenegru vs România
1X

Cote 1.55


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol